Numărul focarelor de pestă porcină africană în România a ajuns la 524, dintre care 521 în gospodăriile populaţiei, a precizat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, adăugând că pesta a avut o evoluţie agresivă, explozivă începând cu 9 iunie.
„Ieri s-a împlinit un an de când evoluează în România pesta porcină africană, care a început cu o evoluţie lentă pe flancul de nord-vest al ţării noastre, unde şi astăzi avem în gestiune 14 localităţi afectate. Însă, începând cu 9 iunie, avem o evoluţie destul de agresivă în zona de sud-est a României, intrată prin rezervaţia naturală a Biosferei Delta Dunării, o evoluţie explozivă care generează o situaţie epidemiologică nespecifică. Avem în acest moment în evoluţie 524 de focare de pestă porcină africană pe teritoriul întregii ţări, 521 sunt localizate în gospodăriile populaţiei, trei au fost localizate în exploataţii profesionale. Cea mai mare exploataţie profesională afectată este în Tulcea şi ieri s-a finalizat uciderea în acest focar, fiind eliminate 43.843 de porcine”, a spus Brănescu.
Aproape 50.000 de porci, sacrificați
Şeful ANSVSA a informat că au fost sacrificaţi peste 49.000 de porci de la începutul anului.
„În total, în acest an, au fost eliminate, ucise un număr de 49.816 porcine la nivelul întregii ţări. Au fost afectate până în acest moment 94 de localităţi, 14 localităţi în nord-vestul României, fiind situate în judeţele Satu Mare şi Bihor. Avem afectat judeţul Sălaj în care avem în evoluţie două cazuri la mistreţi. În partea de sud-est avem afectate judeţele Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa cu 80 de localităţi afectate şi cu o dinamică total nespecifică de evoluţie epidemiologică”, a adăugat Brănescu.
Cauzele epidemiei
„Măsurile pe care le-am luat, (…) au fost de intervenţie rapidă. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi celelalte instituţii implicate au diagnosticat rapid şi au intervenit cu promptitudine în cazurile care au apărut. Din datele pe care le avem, infestarea s-a produs în nord-vest prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare ale virusului pestei porcine africane, iar în partea de est infestarea s-a produs prin migraţia porcilor mistreţi la nivelul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care au venit în contact cu porcii domestici riverani şi s-a extins la gospodăria populaţiei”, a explicat şeful ANSVSA.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.414