A 20-a ediție a zilelor orașului Chitila a însemnat pentru locuitorii acestei frumoase comunități, așa cum și-a descris urbea chiar primarul Emilian Oprea, distracție de calitate, muzică pentru toate gusturile, artiști renumiți, un public deosebit, altfel spus, o sărbătoare minunată, ce nu va fi uitată prea curând.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 419
Primăria orașului Chitila a reușit să organizeze o sărbătoare deosebită pentru cetățenii săi, aducând, ca în fiecare an, artiști de valoare, iubiți de public, după cum ne-a declarat viceprimarul Andrei Costel. În plus, chitilenilor le-au fost alături anul acesta, în ceas de sărbătoare, frații din Republica Moldova, reprezentați de Haiducii din Costești și Andrei Țurcan, viceprimarul satului Costești, raionul Ialoveni.
Petrecerea a fost deschisă oficial sâmbătă, după amiază, de cunoscuta prezentatoare Andreea Remețan, de la Virgin Radio Romania, care s-a declarat mândră că locuiește de zece ani în Chitila, un oraș care este în fiecare an mai frumos. Ea le-a urat bun venit tuturor celor prezenți la sărbătoarea pregătită pentru ei, cu două zile pline cu momente artistice excepționale și invitați de soi.
Tineri talentați, iubitori de folclor
Startul efectiv al petrecerii a fost dat de o echipă frumoasă formată din chitileni tineri, cunoscuți sub numele de Ansamblul Dorulețul, coordonați de Cătălina Chichioacă, care a preluat îndatoririle profesorului George Georgescu, continuând munca și pasiunea acestuia pentru folclor. ”Sunt 19 copii și cu mine 20, tot copil”, ne-a spus cu umor Cătălina Chichioacă, precizând că toți copiii sunt dedicați acestui ansamblu. ”Prof. Georgescu i-a învățat pe copii să ducă mai departe tradiția, prin folclor. Copiii simt românește, cântă românește, mai devreme au făcut o horă. Nu este doar un simplu cor, este un spirit – Dorulețul”, ne-a precizat mândră profesoara.
”Oamenii din Republica Moldova simt românește până în vârful unghiilor”
Haiducii din Costești au venit cu piese culese din Barasabia, dar și din arealul românesc. ”Folclorul este mult mai bogat decât ceea ce vedem astăzi. Ne străduim să avem un repertoriu inedit. Grupul are cinci membri, cu cobză, nai, acordeon, dobă. Prezența noastră la Chitila se datorează împlinirii unui an de când Consiliul Județean Ilfov și Consiliul Raional Ialoveni, din Republica Moldova, s-au înfrățit”, ne-a spus Tudor Grigoriț, membru al grupului și șef Secție Cultură Ialoveni.
”Sper să ne simțim bine, să fie o sărbătoare pentru locuitorii orașului”, ne-a spus cu bucurie primarul orașului Chitila, Emilian Oprea. ”Am avut privilegiul să ne cunoaștem frații din Republica Moldova, într-o delegație, și, având în vedere că vorbim despre un ansamblu atât de cunoscut, cum sunt Haiducii din Costești, i-am invitat să participe la zilele orașului în concert. Ne bucurăm că îi avem în mijlocul nostru, alături de domnul viceprimar al satului Costești. Este prima oară când îi avem aici ca prezență artistică, după ce în luna iunie Ansamblul Dorulețul a fost în vizită în Republica Moldova”, ne-a mai declarat edilul, care a a mai dorit să sublinieze: ”Am fost acolo și am simțit vibrația de patriotism a fiecăruia dintre ei. Oamenii din Republica Moldova simt românește până în vârful unghiilor și asta se transmite, se simte. De aceea le suntem alături și căutăm modalități pentru a-i ajuta. Nefiind în comunitatea europeană, nu au acces la fonduri structurale, la fonduri de preaderare, nici de aderare, dar noi sperăm că în viitor vor fi alături de noi în marea familie a Europei, unde le și este locul. Și, în viitor, poate vom fi împreună în aceleași granițe, așa cum este dezideratul nostru”.
Premii pentru elevii merituoși
Pe lângă momentele artistice, sărbătoarea a inclus și o festivitate de premiere a unor copii cu rezultate deosebite, toți elevi ai Școlii Gimnaziale ”Prof. Ion Vișoiu” din Chitila, care au primit din partea primăriei câte un e-book, tocmai din ideea de fi încurajați să citească. Chiar dacă pe scenă au urcat doar șase copii, în total au fost aleși opt elevi merituoși, despre care ne-au vorbit cu mândrie atât primarul Emilian Oprea, cât și prof. Ștefania Duminică, directorul Școlii Gimnaziale din Chitila care, cunoscându-și elevii ne-a oferit mai multe detalii: ”Printre premiați se numără singura elevă de la o școală publică din județul Ilfov care a luat nota 10 la Evaluarea Națională, și care este de la noi din Chitila. Ana-Maria Vlad a luat nota maximă la evaluare, dar a participat și la Olimpiada de Limba și Literatura Română. Ea va urma studiile liceale în cadrul secției de filologie a Colegiului Național Sf. Sava din București și, cel puțin deocamdată, și-ar dori să studieze la Facultatea de Drept. Maria Voicu, Denisa Dănilă și Andreea Sava sunt alți elevi cu rezultate speciale, deoarece ei au obținut premiul I la Olimpiada Națională de Meșteșuguri Artistice Tradiționale care se desfășoară la Sibiu, în fiecare an. Mai avem un elev medaliat cu bronz la Olimpiada Națională de Fizică, respectiv Andrei Rădulescu și pe Ana Maria Nică care a luat un premiu special la Concursul de cultură și Spiritualitate Românească. Printre premianți se află și șefa de promoție a clasei a opta, cu nota 9,94 – Andrada Barbu. Ne mândrim că toți elevii din Chitila au șansa de a susține Evaluarea Națională, toți intră în examen, se orientează și spre școli profesionale, dar și spre liceele de top din Capitală”.
Primarul Emilian Oprea a mai spus cu această ocazie că ar dori să aplaude frumosul oraș Chitila, care este și gazda unei comunități minunate. ”Ne mândrim cu copiii noștri și este datoria noastră să le fim alături și să le oferim toate condițiile pentru a performa”, a precizat primarul.
Dansuri sportive și vedete renumite
Prezența tinerilor talentați ai orașului nu s-a sfârșit aici, pe scenă evoluând și copiii Clubului de Dans Sportiv Chitila, instruiți de Bogdan Stănescu, care și-au delectat spectatorii cu vals lent, cha-cha-cha și jive. De asemenea, la invitația viceprimarului Andrei Costel, a cântat și Antonia Grigore, un adevărat talent local, tânăra fiind cunoscută publicului local pentru numeroasele sale apariții scenice foarte apreciate.
Evident că toată lumea aștepta cu mare nerăbdare să urce pe scenă vedetele serii, mai precis Lidia Buble, Connect-R. chiar dacă vremea s-a înrăutățit destul de repede, iar vântul și ploaia și-au făcut de cap spre finalul evenimentului, publicul a cântat și a dansat cot la cot cu artiștii atât de multașteptați, iar seara s-a terminat cu multă voie bună, mai ales că spațiul din jurul stadionului era invadat de comercianți, grătarele sfârâiau, sucurile și berea curgeau, iar copiii se puteau desfăta cu dulciuri, sucuri și limonadă, după pofta inimii.
Maraton de muzică populară
A doua zi, duminică, chitilenii au primit în dar un adevărat maraton folcloric, începând cu ora 17.30 urcând pe scenă, pentru publicul iubitor de muzică populară, o pleiadă de artiști cunoscuți și îndrăgiți de locuitorii frumosului oraș aflat în sărbătoare. Letiția Boroi, Camelia Conovici Vulpoiu, Ofelia Florica Haranguș, Lucia Lazăr, Paulina Irimia Morărița, Doina Timu Anton, Camelia Badea, Veronica Geamănu, Mariana Birică, Angela Săftoiu, Elena Ionescu Mateescu și, nu în ultimul rând, Ionuț Dolănescu au venit cu mesaje muzicale armonioase și emoționante din diferite zone ale țării.
”Repertoriul artiștilor ce urcă astăzi pe scena din Chitila poartă cu el mesaje diferite, ca să răspundă gusturilor publicului. Artiștii au pregătit cântece de mamă, cântece patriotice, cântece despre locurile natale, din Muntenia, Moldova, Ardeal sau Oltenia. Am încercat să acopăr, în organizarea acestui spectacol, toate zonele folclorice, mai ales având în vedere că Centenarul este pretextul tuturor evenimentelor din acest an”, ne-a declarat realizatoarea și prezentatoarea Doina Mirea, cunoscută publicului de la Favorit TV. Iar printre atâția interpreți admirați de spectatori, au fost invitați pe scenă și talentații copii ai grupului de dansatori ”Lie, lie ciocârlie”, coordonați de Marinela Onică. Petrecerea de duminică a fost încheiată de Ionuț Dolănescu, care a ținut să îi mulțumească primarului Emilian Oprea pentru invitația de a participa la ”Zilele orașului Chitila” , le-a urat ”La mulți ani!”, tuturor sărbătoriților și a invitat pe toată lumea să facă hora mare, mai ales că a venit la frumoasa sărbătoare cu mai multe melodii în primă audiție, ceea ce a însemnat o onoare în plus pentru publicul prezent la eveniment.
Campanie umanitară pentru Mihai
Nu în ultimul rând, trebuie evidențiat faptul că evenimentul din acest weekend a avut și un puternic caracter umanitar. Organizatorii au amplasat urne și au promovat permanent campania de strângere de fonduri pentru micuțul Mihai Cristian Pintială, în vârstă de 13 ani, diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică tip L1, cu risc crescut. Așa cum ne-a explicat și Natalia Rotaru, președintele Fundației PRO Chitila, partener al evenimentului, copilul, care face în prezent tratament chimioterapic, are nevoie de un transplant de măduvă, în străinătate. Cei care doresc să-l ajute pe Mihai o pot face în contul deschis la Raiffeisen Bank: RO23 RZBR 0000 0600 1915 0689 – titular: Pintială Mihai Cristian.