Aproape 10 ore de dans și voie bună. O sărbătoare care devine, încet-încet, tradiție!

Până în urmă cu un an de zile, localitatea Glina era printre puținele din Ilfov care nu se aniversa, însă anul trecut, noul primar al comunei, Marin Tudor, și Consiliul Local au decis că și oamenii din Glina au nevoie de o zi a lor în care să petreacă și să se bucure. Și, au ales pentru asta o zi de mare mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși – 8 septembrie, ziua nașterii Sfintei Fecioare Maria.

Articol apărut în nr. 419 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Așadar, sâmbătă, de ”Sf. Mărie”, în incinta stadionului comunal s-a sărbătorit a doua ediție a ”Zilei comunei Glina”. Organizarea a fost ireproșabilă, iar artiștii ­i-au bucurat aproape 10 ore pe glinenii care, la miezul nopții, abia s-au lăsat duși spre casele lor.

Și, cum altfel? Sărbătoarea s-a bucurat și de prezența oaspeților de seamă, cum ar fi deputatul Mihai Culeafă sau președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache. Iar primarului Marin Tudor și președintelui Marian Petrache li s-au cântat de nenumărate ori ”La mulți ani”, de sărbătoarea aniversării numelui. Actorul George Piștereanu și vedeta TV Anca Ciotea au fost prezentatorii ediției, iar artiștii au fost invitați pe scenă începând cu ora 15.00. De fapt, deschiderea petrecerii a aparținut copiilor, care au cântat și au dansat în fața publicului, iar cei poate mai puțin talentați sau doar mai timizi s-au jucat pe gazonul stadionului sau au sărit în gonflabilele gigantice pregătite de organizatori doar pentru ei. Părinții și bunicii lor s-au bucurat de pe margine, pe lateralele stadionului fiind amplasate grătare cu mici și umbrare cu mese și bănci unde se putea bea limonadă sau o bere și se puteau mânca mititei gustoși sau înghețată.

”Generalul Turda” l-a chemat pe edil pe scenă

De la ora 17.00, artiștii adulți și-au început spectacolele, iar pe măsură ce timpul înainta, stadionul devenea tot mai neîncăpător. Au dat startul petrecerii Gigi Stoica și Evelina Constantin, după care, de la 18.30, a urcat pe scenă Gheorghe Turda. ”Bună seara, dragii mei/Mândre fete și flăcăi/Am venit cu voie bună/Să petrecem împreună”, le-a cântat artistul în debutul show-ului său. Au urmat apoi o suită de piese bine cunoscute de public, care a încins câteva hore și a cântat împreună cu îndrăgitul cântăreț de muzică populară. ”Generalul Turda vă salută” a spus artistul, ­adresându-se edilului comunei, pe care l-a invitat pe scenă pentru a-l felicita cum se cuvine pentru onomastică și pentru organizarea petrecerii de la Glina. Marin Tudor a mulțumit pentru urări și i-a invitat pe toți cei prezenți, localnici sau oaspeți veniți din alte părți ale județului, să se distreze cum știu ei mai bine. ”Mă bucur că suntem împreună ­într-o zi sfântă, o zi atât de frumoasă, lăsată de la Dumnezeu. Astăzi este o sărbătoare mare pentru toți creștinii. Vreau să le transmit la mulți ani și multă sănătate tuturor celor care poartă numele de Maria, Marin sau Marian. Am pregătit pentru dvs. un program special, astfel ca distracția și voia bună să vă însoțească pe tot parcursul acestei zile minunate. Tuturor vă doresc multă sănătate și să aveți parte de o zi cât mai frumoasă, să vă distrați la ziua comunei noastre!”, le-a spus primarul celor de pe stadion.

Flori pentru Carmen Șerban

Înainte de a coborî de pe scenă, primarul a primit-o cu îmbrățișări, dar și cu un frumos buchet de flori, pe următoarea artistă din spectacol – Carmen Șerban. Aceasta a interacționat foarte bine cu publicul, a primit complimente atât de la bărbați, cât și de la femei, a fost întrebată despre diete, dar mai ales a fost rugată să cânte piesele îndrăgite de glineni. ”Am crezut în toți nebunii” – o poveste 100% inspirată din viața artistei – a fost primul cântec, după care au urmat cunoscutele ”Fiecare om are crucea lui” sau ”Femeia te ridică, femeia te coboară”. Sârba ”Rabdă inimă și taci” i-a prins din nou la joc pe spectatori, iar atmosferei de petrecere nu-i mai lipsea nimic. Timpul a zburat pe nerăsuflate, iar la 20.15 a urcat pe scenă, alături de șase dansatori îmbrăcați în port tradițional grecesc, Ionuț Galani. Constănțeanul a venit cu cele mai cunoscute linii melodice autentice grecești, iar publicul de la Glina a arătat că știe să danseze și sirtaki.

Ploaie vs Vali Vijelie. Avantaj: artistul!

Vremea s-a răcorit bine și a început să tune și să fulgere ușor. Totuși, numărul spectatorilor creștea în loc să scadă. Și pe bună dreptate, pentru că, de la ora 21.00 a urcat pe scenă ”piesa de rezistență” a petrecerii – Vali Vijelie. O oră plină cu muzică, dans și … ploaie. După care, Georgiana Lepădat a prins publicul la horă și le-a făcut poftă petrecăreților de-o ”Ciorbă de curcan”.

Iar la ora 22.30, așa cum au anunțat prezentatorii, ”în forță” a urcat pe scenă Zuralia Orchestra. Muzicieni experimentaţi, recunoscuţi pe plan local, dar și pe plan internațional, ce combină trompetele cu tuba, toba, clarinetul și vocea, formaţia a încântat genul de muzică ”fusion” promovat – un gen care combină spectaculos folclorul românesc şi muzica autentică gipsy cu jazz, reggae, latino sau muzică orientală.

După ora 23.00 a venit rândul artistei Like Chocolate și a celor două dansatoare ale sale, iar la miezul nopții, întreaga petrecere s-a încheiat cu un foc de artificii încântător.

———————————————————————————————-

Slujbă sfântă și rugăciune

La ora 12.00, înainte de începerea petrecerii de la stadion, primarul comunei Glina, Marin Tudor, și viceprimarul Răzvan Tudor au fost prezenți alături de enoriași și de preoții din localitate la troița din satul Cățelu, ridicată acum un an, unde a fost oficiat un serviciu religios. Ca semn de cinstire a memoriei eroilor patriei a fost depusă de către oficiali o coroană de flori.