Cu riscul de a plictisi, revin la o realitate amară cu care se confruntă o serie de localități din județul Ilfov: lipsa banilor la buget. În aceste condiții, sunt primari care se confruntă cu această realitate și fac eforturi, să le zicem disperate, pentru a asigura dezvoltarea comunităților pe care le administrează. Un astfel de caz este și comuna Petrăchioaia, unde primar este un gospodar pe cinste.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 420
Așadar, cu toate lipsurile financiare, primarul Mihai Dobre nu se dă bătut. El a reușit, de-a lungul celor 6 ani de mandat, să ducă la bun sfârșit o serie de proiecte care au adus plusvaloare acestei așezări, în ciuda unui buget pe care, el însuși, îl descrie ca fiind insuficient pentru nevoile mari ale comunei. Iar demersurile sale pentru a crește gradul de civilizație și confort a locuitorilor din Petrăchioaia continuă neabătut. Astfel, și anul acesta, primarul are pe masa de lucru o serie de investiții, „cărămizi” care se vor adăuga construcției pe care Mihai Dobre o înalță de câțiva ani de zile: o comună cu o infrastructură edilitară la standarde europene.
Șase străzi asfaltate, anul acesta. Primele după Revoluție…
Despre aceste proiecte am aflat dintr-o întâlnire cu edilul ilfovean la primăria din comună.
„Am început asfaltarea a șase străzi din comuna Petrăchioaia, satul Stoienoaia, care însumează trei kilometri și jumătate. Finanțarea lucrărilor este asigurată în proporție de 90% printr-un contract de asociere cu Consiliul Județean Ilfov, iar 10% din bugetul local. Este pentru prima oară după Revoluție când se asfaltează și în Petrăchioaia șase străzi din totalul de patruzeci câte avem în comună! Este o realitate: de aproape 29 de ani, în comuna noastră nu a fost asfaltat niciun drum comunal, din cauza faptului că noi avem un buget foarte mic. De aceea, doresc să-i mulțumesc domnului președinte al CJ Ilfov, Marian Petrache, că are grijă și de noi, ca și de alte comune din județ, pentru că, având sprijinul domniei sale, am reușit să demarăm acest proiect. Vorbim despre asfaltarea străzilor Brebeneilor, Crăiței, intr. Brândușei, Nuferilor, Cameliei și Preot Mișu Radu. Vreau să precizez că asfaltăm numai străzi late, pe care există spațiu suficient pentru introducerea de utilități – apă, canalizare, gaze”, ne-a informat Mihai Dobre.
Anul viitor, modernizarea străzilor va continua
Un al doilea proiect în axest sens este depus din data de 17 decembrie 2017 la Ministerul Dezvoltării și are în vedere modernizarea a încă 13 străzi, cu o lungime totală de 6,5 km. Patru dintre acestea se află în satul Coreea (Socului, Măceșului, Cireșului, Bradului), alte patru în Petrăchioaia (Liliacului, Magnoliei, Bebe Șerban, Brândușei), în Surlari – o stradă care este cuprinsă între străzile Colceagului și Jiului, pe o lungime de aproape 2 km, și încă 4 străzi în satul Vânători (I.L.Caragiale, Petre Ispirescu, Lucian Blaga, Ion Creangă). În cadrul acestui proiect, pe lângă asfaltare, este prevăzută și amenajarea de șanțuri pentru apele pluviale, dalate cu beton și podețe pentru accesul în proprietăți, iar suma necesară se ridică la aproximativ 8 milioane. „Din zi în zi, aștept să mă sune Ministerul Dezvoltării ca să încheiem contractul de finanțare. Stau cu sufletul la gură! Proiectul a fost declarat eligibil, am semnat contractul și cu constructorul, în 2 ani de zile sperăm să îl finalizăm. Astfel, vom reuși să asfaltăm aproape jumătate din străzile comunei”, ne-a precizat primarul.
Și, pentru că tot vorbeam despre infrastructura rutieră, Mihai Dobre a mai ținut să sublinieze și faptul că reabilitarea podului peste Mostiștea, de pe drumul care face legătura între comuna Petrăchioaia și satul Surlari, a fost finanțată tot printr-o asociere cu Consiliul Județean Ilfov, iar drumul respectiv a fost asfaltat, din buget propriu, de Primăria Petrăchioaia.
Școala din Petrăchioaia va avea o sală de sport
Mihai Dobre mai așteaptă și aprobarea finanțării în valoare de 5 milioane de lei de către Compania Națională de Investiții (CNI) a proiectului unei săli de sport ultramoderne, cu 180 de locuri, care va fi construită în curtea școlii din Petrăchioaia. Inițial, CNI a fost reticentă în finanțarea acestei investiții, motivând că proiectul nu este unul „tip”. În prezent, însă, sunt semnale că această problemă se va rezolva tot prin Ministerul Dezvoltării. Această investiție se va adăuga celei anterioare, și anume amenajarea unui teren de sport cu suprafață sintetică, în vecinătatea viitoarei săli de sport.
Și baza sportivă de la stadion a fost reabilitată. Vestiarele beneficiază acum de grupuri sanitare și dușuri cu apă caldă și o tribună cu 140 de locuri.
Mai multă lumină în Petrăchioaia, dar facturi mai mici, la Primărie
În discuția noastră, primarul Mihai Dobre a mai amintit și despre un proiect care a demarat pe data de 19 iulie a.c., când a început schimbarea lămpilor de iluminat public din toată comuna Petrăchioaia cu becuri LED. Este vorba de 600 de lămpi. Potrivit edilului, totul este finanțat cu bani de la Ministerul Dezvoltării, circa 700.000 de lei. În acest fel, vor fi reduse substanțial costurile cu iluminatul public. „Pe străzile principale vor fi montate lămpi LED de 60 w, iar pe cele laterale, lămpile vor avea o putere de 35 w, pe fiecare stâlp. Economia va fi remarcabilă. În 2012, în primul an de mandat, pentru 240 de lămpi, câte erau atunci în toată comuna, plăteam peste 100 de milioane de lei vechi (10.000 RON) pe lună! Astăzi, am 670 de lămpi și plătesc până în 90 de milioane (9.000 RON) pe lună. Iar dacă schimbăm și lămpile astea, mă aștept ca factura să ajungă la 5-6.000 de lei pe lună. Și vom avea și mult mai multă lumină!”, ne-a explicat primarul Mihai Dobre.