Gemurile și dulcețurile nu sunt doar niște delicii care ne încântă papilele gustative în sezonul rece. Aceste delicatese sunt hrănitoare și au valențe terapeutice incontestabile.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 421, ediția print
Dulceața de pătrunjel, de exemplu, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, prevenirea infecțiilor și îmbunătățirea digestiei, iar cea de ardei este regenerator sanguin și un puternic remineralizant. De asemenea, dulceața de dovleac protejează împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a disfuncțiilor mentale, iar gemul de pere reduce febra, calmează durerile în gât, ameliorează anumite tulburări de vedere și tratează inflamațiile. Cum să le preparăm, ca să ne bucurăm de efectele lor benefice?
Dulceața de dovleac
Ingrediente:
600 gr de dovleac copt (cântărit după ce îl scoatem din cuptor);
500 gr de zahăr;
400 ml zeamă de portocale;
1 plic de gelatină;
scorțișoară pudră.
Mod de preparare: Curățăm dovleacul de coajă și tăiem miezul în cubulețe mai mici. Presărăm puțină scorțișoară, amestecăm bine, apoi îl punem într-o tavă, pe hârtie de copt. Dăm tava la cuptor pentru 20 de minute. Ca să se coacă uniform, din când în când amestecăm în el, ușor, să nu îl sfărâmăm. După ce îl scoatem din cuptor, îl cântărim. Stoarcem câteva portocale, cam două-trei, în funcție de cât sunt de zemoase. Zeama de portocale, dovleacul, zahărul și conținutul plicului de gelatină le punem într-un vas încăpător, le amestecăm bine și punem cratița la foc. Din momentul în care sunt fierte bine și am obținut consistența dorită, mai lăsăm dulceața la foc trei minute, amestecând continuu.
Dulceața de ardei iute
Ingrediente:
900 gr de ardei iute roșu, curățat de semințe;
500 gr de ardei capia, tăiat cubulețe;
1 l de oțet de 9 grade;
1 kg de zahăr.
Mod de preparare: Începem cu ardeiul iute. Îl spălăm bine, îi scoatem semințele și îl tăiem în bucățele mici. Spălăm și ardeiul capia (ar fi bine să fie mai cărnos) și îl tăiem cubulețe mărunte. Apoi luăm un vas încăpător și punem în el oțetul și zahărul și lăsăm să fiarbă cam 30 de minute. Adăugăm ardeiul iute și ardeiul capia și lăsăm să fiarbă aproximativ o oră, la foc mic. Dulceața de ardei iute se poate adăuga în diverse sosuri, fripturi sau tocănițe, ciorbe etc. E delicioasă.
Gemul de pere
Ingrediente:
900 gr de zahăr;
300 ml de apă;
3 kg de pere;
1 baton de vanilie;
1 baton de scorțișoară
(opțional).
Mod de preparare: Trecem perele prin jet de apă și le curățăm de coajă. Le scoatem cotorul cu semințe, apoi le punem într-un vas care are pereții groși. Adăugăm zahărul împreună cu apa și lăsăm totul la fiert, la foc mic, până când fructele se înmoaie. După ce s-au înmuiat bine fructele, le mixăm cu blenderul până când obținem o pastă. Peste ea punem batonul de scorțișoară și pe cel de vanilie despicat pe jumătate, pentru ca semințele să iasă din el. Punem preparatul din nou la foc și lăsăm să fiarbă, tot la foc mic, până scade și se leagă, adică în jur de 40 minute.