Aniversare
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) a organizat, în Capitală, conferința ”Regio – realizări și perspective în regiunea București-Ilfov”, eveniment ce s-a bucurat de prezența unor invitați importanți în ceea ce privește stabilirea politicilor de dezvoltare naţionale şi regionale.
Printre oaspeți s-au numărat Corina Crețu, comisarul european pentru Politici Regionale, împreună cu șeful adjunct al Cabinetului său, Gabriel Onaca, Luca Gentile, din cadrul Ambasadei Republicii Italiene, secretarul de stat din cadrul Departamentul pentru proiecte de infrastructură, investiții străine, parteneriat public-privat și promovarea exporturilor, Alexandru Năstase, directorul general Programe europene din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Gabriel Friptu, directorul general al ADRBI, Dan Nicula, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol și alți reprezentanți ai administrațiilor locale ilfovene și din București, precum și numeroși beneficiari de proiecte finanțate cu bani europeni.
O conferință interactivă
Conferința, structurată în două părți, a fost una interactivă, vorbitorii răspunzând, la obiect, numeroaselor întrebări venite din partea beneficiarilor de proiecte, sau ale celor care intenționează să deruleze astfel de programe. Referindu-se la posibilitatea extinderii cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pentru 2007-2013, comisarul european, Corina Crețu a declarat că CE a luat notă de această cerere făcută de Slovacia, dar, momentan, face tot ceea ce depinde de ea ”pentru a ajuta statele membre să aibă o rată de absorbţie cât mai mare până la sfârşitul anului viitor, pentru că, deocamdată, legislaţia nu dă voie statelor membre să prelungească”. Comisarul a menționat și faptul că există riscul de a se repeta situaţia anterioară lui 2007, când statele s-au concentrat pe extinderea perioadei şi multe programe operaţionale au pornit cu întârziere.
Este nevoie de un start bun
„Poziţia noastră este aceasta: în primul rând de a încuraja statele membre să maximizeze şi să ţină cont de perioada aceasta, de un an. Mai este un an, să facem tot ce depinde de noi şi statele membre pentru a folosi cât mai mult şi, în acelaşi timp, trebuie să ne focusăm pe buna implementare şi pe un start foarte bun al programelor operaţionale pentru perioada 2014-2020. Din păcate, mi se pare că avem riscul de a repeta situaţia de dinainte de perioada de programare din 2007, când focusul a fost pe prelungirea perioadei de programare şi foarte multe programe operaţionale au pornit cu întârziere şi rezultatele se văd acum, că suntem la finalul perioadei şi sunt foarte multe restanţe şi toate statele încearcă să facă într-un an ce n-au reuşit în 7 ani”, a spus Corina Creţu.
Rată de absorbție de 80%, până în 2015
Referindu-se la riscul dezangajării unor sume, pentru România, până la finalul lui 2014, ministrul Eugen Teodorovici a precizat, la rândul său, că, „80% din 19,2 miliarde de euro alocate României pe actualul cadru financiar se vor cheltui”. El a mai explicat că „diferenţa de 20% înseamnă risc pe cele două programe operaţionale, Transport şi Mediu”. Teodorovici a mai spus că, dacă se va majora perioada de cheltuire cu un an, „avem o şansă în plus să putem să cheltuim banii”.
Indicatori Regio, la final de 2014, pentru București – Ilfov
Foarte pe scurt, cifrele arată, pentru Regiunea București – Ilfov, în perioada de programare 2007-2013, 359 de proiecte contractate, din care aproape 200 au fost deja finalizate. În urma acestor proiecte, 1.051 de elevi beneficiază acum de infrastructuri de învățământ preuniversitar reabilitate, 243 de microîntreprinderi au primit sprijin, iar mai mult de un million de locuitori beneficiază de pe urma proiectelor de dezvoltare urbană. Totodată, au fost create sau menținute 894 de locuri de muncă, au fost reabilitați 129 de km de drumuri, ceea ce a scurtat timpul de intervenție a serviciilor de urgență, cu 7 minute în urban și 15 minute în rural, iar traficul de marfuri și pasageri a crescut cu 40%. De asemenea, în urma reabilitărilor efectuate, 10.074 de persoane beneficiază de intrastructură modernă pentru servicii sociale. Cu toate că aceste cifre arată bine, potrivit declarației directorului ADRBI, Dan Nicula, ”suntem pe ultimul loc, la nivel național, în ceea ce privește gradul de absorbție în POR (38% față de aproape 53% media la nivel național) și sunt o serie de explicații concrete, care țin în mare parte de specificul regiunii, dar țin și de câteva probleme întâlnite de noi, în activitatea noastră”. Dan Nicula, a oferit câteva exemple în acest sens, arătând că acestă regiune s-a confruntat cu „un start mai greu, cu o depunere întârziată de 6-10 luni, față de alte regiuni, pe aproape toate axele (…), sau am avut de rezolvat problemele specifice pe partea de implementare”. El a mai precizat că principalul ”vinovat” pentru această situație – cu care s-a confruntat atât Agenția cât și beneficiarii, adică autoritățile publice locale – este durata foarte mare scursă în vederea achiziționării bunurilor sau serviciilor, generată de nenumăratele contestări ale licitațiilor desfășurate în acest scop.
Jurnalul de Ilfov, premiat
ADRBI a acordat și câteva diplome aniversare unor beneficiari ai programelor cu finanțare europeană, marcând astfel derularea cu succes a celor 8 ani de Regio. Categoriile au fost diverse, însă menționăm aici doar premianții ”Dezvoltării locale durabile cu ajutorul Regio-Programul Operaţional Regional în Regiunea București – Ilfov” – Gabriela Aldea, director în cadrul Consiliului Județean Ilfov, Anna Maria Vasile, director Direcția Managementul Proiectelor din Primăria Sectorului 3, Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea și Ion Jarcalete, manager de proiect la Primăria Bragadiru. Jurnalul de Ilfov a primit o diplomă pentru bună colaborare în promovarea Programului Operaţional Regional în regiunea București – Ilfov.