Este noutatea săptămânii 11-16 ianuarie, în județul Ilfov, în materie de progres și una dintre cele mai grozave realizări ale comunei Dragomirești Vale după inaugurarea, în 2014, a stației de canalizare vacuumatică.

Binecuvântarea

14 ianuarie era încă o zi însorită de iarnă blândă, cu aer primăvăratec, iar lumea începea să se adune pe platforma de vizavi de ștrandul comunei Dragomirești Vale. Totul era pregătit pentru ca slujba sfeștaniei să se poată desfășura și panglica să fie tăiată. Slujba de sfințire a apei a fost oficiată de P.C.Pr. Dolha Gheor­ghe Toader, de  la Biserica Dragomirești Deal, P.C.Pr. Alexandru Radu Ştefan, de la Biserica Dragomirești Vale, alături de P.C.Pr. Nicuşor Sandu de la biserica parohiei Zurbaua, sat aparținător comunei Dragomirești Vale.

 

Gânduri de bine și realități

Despre noua investiție a comunei, în valoare de circa 5.918.513,00 RON, primarul Gheorghe Socol a spus: „Peste 5.000 de locuitori ai comunei vor beneficia de această nouă stație de epurare construită după ultima tehnologie în domeniu. Trebuie să vă spun că, odată cu această stație, comuna Dragomirești Vale este canalizată în proporție de 99,99%. Pentru anul 2016, nu ne vom opri aici, este plin de proiecte. Mulțumesc expres proiectantului, constructorului și beneficiarului pentru că, dacă a existat înțelegere din partea echipei alcătuită din cei trei, s-a putut, după slujba de inaugurare din 18 august 2015, iată ca după 5 luni și jumătate să dăm drumul acestei investiții. Stația va intra în probe în câteva zile, dar, mai avem o etapă! Degeaba am realizat-o atât de frumos și la o tehnologie atât de avansată, dacă ea, după terminarea probelor nu va scoate acea caracteristică NTPA 001 cerută în Uniunea Europeană. Îl las, însă, pe responsabilul părții tehnologice, inginerul proiectant Ilie Constantin, să vă povestească mai multe detalii tehnice.”

 

Deversarea apelor curățate se face în râul Dâmbovița

“Domnule primar, domnilor consilieri și stimată audiență, caracteristica NTPA 001 este imposibil să nu fie atinsă, ­căci stația este construită după o tehnologie ­REŠETILOV, luată mai de la americani și agrementată de Uniunea Europeană. Veți regăsi același tip de stație în multe țări din Europa, chiar și în SUA. (N.red:  Societatea ­REŠETILOV, reprezentată în România prin Danex Consult, are deja 1.420 de stații de epurare concretizate, în 1.170 proiecte implementate în 23 de țări ale lumii). Stația are două părți distincte: partea de filtrare-setare și a grătarului de separare care sunt setate pentru o extindere pentru încă 5.000 de locuitori. Pe scurt, fluxul ar putea fi exprimat așa: Grătar de separare – prepompare – deshidratare în saci și sitare – bazinul de omogenizare pe care stăm – bazinul de nămol. Din bazinul de omogenizare, apa merge în modulul biologic, acolo unde există toată tehnologia de epurare a apei. Apoi, pe de o parte se evacuează nămolul, care intră în bazinul de nămol și prin pompare pleacă înapoi către deshidratatrea în saci. Apoi, se pune pe o platformă, urmând ca acest reziduu să fie dus la groapa ecologică. Evacuarea apelor către râul Dâmbovița se face printr-un cămin amplasat în spatele modului biologic. Doar că apele acestea sunt trecute printr-un filtru UV de dezinfectare totală și astfel apa deversată este pură. Din acest motiv, al deversării în Dâmbovița, do­cumentațiile de avize pentru Mediu și Ape au durat aproape 6 luni. Costurile foarte mari ale unei stații de  epurare au impus două etape: cea în care astăzi asistăm la inaugurarea stației pentru 5000 de locuitori, urmând ca, în viitor, pe măsura măririi localității, să se poată face extinderea părții de prepompare pentru alți 5.000 de locuitori. Vechea stație de epurare funcționează, dar este depășită, în sensul că nu poate da parametrii ceruți de cei de la Mediu, care vin periodic să facă măsurători. S-a lucrat foarte bine și repede, totul este automatizat, cu transmitere de date la distanță. Eu spun că este una dintre cele mai ­mari ale județului Ilfov.” În 2014, primarul Gheorghe Socol spunea că valoarea comunei Dragomirești crescuse de 1.000 de ori până la acea dată. Astăzi, în 2016, cu siguranță valoarea e mult mai mare…