@ Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a sfințit micul lăcaș de cult și l-a dăruit credincioșilor spre închinare @˜ Paraclisul se află sub ocrotirea Maicii Domnului, acesta primind hramul ”Buna Vestire” în momentul sfințirii @ Preoții vor săvârși aici slujbele până la finalizarea lucrărilor de construire a bisericii mari

Un nou moment deosebit a avut loc duminică, pe 26 februarie, în comuna Ștefăneștii de Jos. După numai 13 luni de la punerea pietrei de temelie a bisericii complexului rezidențial Cosmopolis, paraclisul acestui sfânt lăcaș a primit binecuvântarea și a fost dăruit credincioșilor spre închinare. Localnicii din noul cartier au, începând de acum, un loc sfânt în care să se reculeagă ori de câte ori sufletul le cere, aproape de casa lor. Paraclisul a primit hramul ”Buna Vestire”, parohia având hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Muceniță Fotini.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 641

În prezența a sute de localnici însetați de credință, un ales sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, împreună cu Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, Părintele Consilier Eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Dumitru Ștefănescu și părintele paroh Mihai-Cătălin Răducanu, a sfințit micul lăcaș de cult. Printr-o slujbă frumoasă și înălțătoare care a reușit să ajungă la inimile celor prezenți la rânduielile bisericești, micul lăcaș de cult de la Ștefăneștii de Jos este locul în care icoanele așezate la loc de cinste strălucesc în lumina Divină, este locul în care candela credinței nu se stinge niciodată și, bineînțeles, locul în care fiecare creștin poate veni pentru a-și găsi odihna și liniștea sufletului. Acesta este un loc cu adevărat special închinat rugăciunii spre ajutorare la nevoie. Este suficient să petreci câteva clipe în sânul micului lăcaș de cult, pentru a simți că-L întâlnești pe Dumnezeu Adevărat, din Dumnezeu Adevărat, Cel ce-ți luminează viața cu puterea și iubirea Sa, Divină. Un superb buchet de cântece religioase interpretate impecabil de corul bisericesc a înfrumusețat și mai mult slujba de duminică.

După o ­slujbă emo­țio­nantă, cuvântul de învățătură al Preasfin­țitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, de mare folos fiecăruia dintre noi în Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post bisericesc, a venit să întărească și mai mult credința că iubirea este aripa dăruită de Dumnezeu sufletului nostru pentru a urca la El. ”Prima rațiune a Postului este aceea de a arăta prin osteneală că Îl iubim pe Dumnezeu, ne este dor de El și că vrem să umple cu prezența Lui binecuvântată viața noastră trecătoare adeseori încercată de boli, de necazuri, ispite și în cele din urmă confruntată cu moartea. Postul pe care îl împlinim în aceste zile este un dar al nostru pentru Dumnezeu, o jertfă care nu este bine primită decât dacă o aducem în stare de împăcare sufletească, în primul rând cu Dumnezeu, cerându-i iertare în Taina Pocăinței, cu semenii noștri cărora le-am greșit și în stare de împăcare cu noi înșine. (…) Am săvârșit slujba de sfințire a acestui paraclis foarte frumos, împodobit cu catapeteasmă, cu strane și pardoseală din marmură. Sunt lucrări realizate cu multă îngrijire și cu mult gust estetic. Sperăm ca această comunitate să se închege din ce în ce mai mult, iar cu sprijinul tuturor credincioșilor și autorităților, să se înalțe și biserica mare de pe locul unde am slujit Sfânta Liturghie. După ce va fi sfințită biserica mare, acest paraclis va rămâne foarte util, aici putând fi săvârșite slujbele din timpul săptămânii, mai ales în sezonul rece, când, pentru a evita un consum mare de energie, se pot săvârși slujbe aici. O biserică este o lumină, un stâlp și o temelie a adevărului în orice loc se înalță. Este cunoscut de către toată lumea că cei mai buni cetățeni ai unei comunități sunt creștinii care frecventează biserica și care pun în practică învățătura Evangheliei. Lucrarea de aici este una sfântă, iar cei care s-au implicat în realizarea ei merită toată aprecierea. Suntem încredințați că Mântuitorul răsplătește fiecăruia pe măsura dărniciei și iubirii cu care au fost oferite darurile pentru înălțarea unei noi biserici, care este o nouă poartă a cerului și o nouă scară pe care noi, oamenii, urcăm de la pământ la Cer, de la moarte la viață, de la întuneric la lumină”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Ca de fiecare dată, Ierarhul a venit încărcat cu daruri și distincții pentru binefăcătorii parohiei, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, pe care le-a oferit cu multă dragoste după ce le-a transmis acestora gândurile frumoase, însoțite de felicitările și mulțumirile din partea Întâtistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, primarul comunei Ștefăneștii de Jos, Mircea Daniel Gheorghiță a primit din partea Patriarhului Daniel Ordinul ”Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Același ordin pentru clerici l-a primit și părintele paroh Mihai-Cătălin Răducanu. Numărul celor care au primit diplomă și distincții din partea Patriarhului României este, însă, mult mai mare.

Printre oficialitățile care au fost atât cu sufletul, cât și cu prezența fizică alături de credincioșii acestei parohii se numără și prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, care a ținut să le adreseze gândurile sale frumoase rugătorilor de aici.

”Am venit cu foarte mare bucurie, astăzi, la acest eveniment. Le mulțumesc preacucernicilor părinți pentru invitație și sper ca acest prim pas să conducă la construirea bisericii care va fi edificată în acest loc. Biserica ocupă un loc major în viața noastră, ajutând în primul rând la bunul mers al societății. Este remarcabil faptul că, prin acțiunile filantropice și de asistență socială, ea ajută mulți oameni în nevoie, se implică în îngrijirea bolnavilor, achiziționează aparatură medicală pentru spitale, ajută cu alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte oameni care se zbat în sărăcie, ajută copiii care provin din familii sărmane să meargă la școală. Biserica are o importanță deosebită într-o comunitate și le doresc preoților de aici ca dragostea și pacea lui Dumnezeu să fie mereu cu ei și să continue să scoată din enoriașii parohiei ceea ce este mai bun”, ne-a spus Simona Neculae, prefectul județului Ilfov.

Primarul comunei Petrăchioaia, Mihai Dobre, s-a alăturat și el cre­dincioșilor acestei parohii, la acest eveniment reli­gios.

Înțelept și iubitor de Dumnezeu, primarul Mircea Gheorghiță sprijină fără ezitare comunitatea creștină de la Ștefănești. ”Acest proiect a luat naștere la inițiativa unor doamne din complexul rezidențial. Cu ajutorul omului de afaceri George Becali, al Primăriei Ștefăneștii de Jos, al Consiliului Local și al câtorva localnici din cartierul Cosmopolis, în frunte cu dezvoltatorul, am reușit să demarăm lucrările și să ajungem, iată, să avem acest paraclis care este finalizat în proporție de 90%. Mai mult, în acest moment avem gata, în totalitate, și fundația bisericii mari, care va fi ridicată aici. Primăria a susținut și va susține în continuare, după putință, bisericile din localitate. Avem cinci biserici pe raza comunei noastre și ne dorim ca ele să vină, cu adevărat, în întâmpinarea nevoilor spirituale ale cetățenilor noștri. Suntem o comunitate spirituală și facem tot posibilul să sprijinim toate parohiile din localitate. Îi iubim pe preoții noștri, pentru că ei mențin comunitatea unită și îi asigurăm de toată susținerea noastră și pe viitor. Trăim vremuri grele și tulburi în care Dumnezeu rămâne speranța tuturor oamenilor, răspunsul la întrebările care-i frământă și soluția problemelor care nu le dau pace. Fără Dumnezeu nimic nu este posibil. Tocmai de aceea, încercăm să fim aproape de cetățenii noștri, să-i ajutăm și din punct de vedere spiritual. Le mulțumim tuturor celor care ne sprijină și ne sunt alături în toate momentele importante din viața comunității noastre”, ne-a spus Mircea Gheorghiță, primarul comunei Ștefăneștii de Jos.

Și părintele paroh a ținut să-și arate toată dragostea și recunoștința față de cei care i-au oferit sprijin în acest proiect. ”La acest moment, de aleasă bucurie duhovnicească, ne-am strâns cu toții ca să vedem o minune, aș spune, pentru că, în scurt timp, Bunul Dumnezeu a binecuvântat acest loc să avem spor ca să facem într-un timp atât de scurt acest sfânt locaș. Îi mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a avut încredere și m-a încredințat cu această misiune, vă mulțumesc dvs., Preasfinției voastre, pentru bucuria de a fi din nou împreună, pentru această slujbă minunată, de binecuvântare și tuturor oamenilor care, atunci când mi-a fost mai greu, am bătut la ușile caselor lor și mi-au deschis. Sunt mai mulți oameni care s-au rugat și mi-au dăruit din puținul lor și care nu au fost amintiți astăzi. Îi mulțumesc domnului primar Mircea Gheorghiță care, chiar dacă este un primar nou, este ambițios și are dragoste de biserică, fiindu-mi sprijin și nădejde întotdeauna la nevoie. Le mulțumesc domnilor Ahmet Buyukhanl (acționar principal Opus Land Development) și Ozan Tuncer (CEO Cosmopolis) și nu în ultimul rând, credincioșilor care, împreună cu Primăria și Consiliul Local Ștefănești, au fost pilonii acestui proiect. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească pe toți așa cum știe El mai bine. Îi mulțumesc, de asemenea, doamnei preotese Georgiana Răducanu pentru răbdarea, înțelegerea, bunătatea și disponibilitatea de a mă asculta, încuraja și ajuta la nevoie. Îi mulțumesc din suflet pentru susținerea pe care mi-a acordat-o pe tot parcursul proiectului”, a spus părintele paroh Mihai-Cătălin Răducanu.