Medicii trag semnalul de alarmă! La fiecare 30 de secunde, la nivel mondial, un om moare din cauza malariei, o boală cumplită transmisă de ţânţari. Aşadar, munca la câmp, în grădină sau plimbările prin parcuri îţi pot pune sănătatea în pericol. Înţepăturile puricilor, ţânţarilor, căpuşelor, albinelor sau păianjenilor îţi pot provoca aler-gii sau infecţii care îţi pun viaţa în pericol. Ia-ţi toate măsurile de protecţie când ieşi din casă.

Acoperă ţi ­trupul cu haine lungi 
Prevenţia este cel mai bun tratament pentru insuportabilele înţepături de insecte. Chiar dacă simţi că te topeşti de căldură, când mergi la câmp, la pădure, pe baltă sau în orice alt loc cu vegetaţie din abundenţă îmbracă pantaloni lungi şi bluze cu mâneci lungi, subţiri. Acoperă-ţi capul cu o pălărie, pune-ţi ochelarii de soare şi încalţă cizme speciale de vară. Totul, în culori cât mai deschise, de preferat albe, galben pal sau roz stins. Nu ieşi niciodată din casă îmbrăcat în hai­ne negre sau în nuanţe electrice pentru că atrag insectele. “Indiferent cât de cald ar fi afară, dacă ajungi în zo­­ne împădurite, mlăş­­tinoase sau de păşunat, trebuie să ai tot corpul acoperit cu îmbrăcăminte lejeră, din bumbac de culoare deschisă”, atenţionează dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină generală.
Protejează-te cu spray-uri și uleiuri
Înainte să ieşi din casă, unge-ţi mâinile, picioarele şi gleznele cu puţin ulei esenţial de mentă, eucalipt sau lămâie. Nu-l folosi pentru faţă sau în cazul în care eşti ră-nit. Pentru a preîntâmpina eventualele neplăceri în ceea ce priveşte apariţia alergiilor, e bine să faci un test înainte să l aplici. In­sectelor nu le plac mirosurile înţepătoa-re de ceapă şi usturoi, aşa că te poţi folosi şi de acest truc consumând o cantitate mai mare când ştii că ­ieşi la iarbă verde. Consultă medicul de familie sau farmacistul pentru a folosi cele mai eficiente produse farmaceutice.
Nu folosi parfumuri puternice 
În astfel de situaţii e bine să eviţi să foloseşti parfumuri dulci. Nu uita că insectele sunt atrase ca un magnet de mirosul îmbietor al florilor, aşa că stai cât mai depar-te de aceste plante şi de parfumurile puternice, cremele şi deodorantele florale.
Și totuși… ce faci dacă ai fost înţepat
Spală bine cu apă şi săpun zona corpului în care ai fost înţepat. Ca să elimini riscul infecţiei aplică un dezinfectant iar pentru reducerea iritaţiei, pune comprese cu apă rece sau cu gheaţă. Dacă ştii că eşti alergic la înţepăturile insectelor, poţi să iei imediat o doză din medicamentul antialergic pe care îl iei de obicei la recomandarea medicului specialist. În cazul în care simţi că îţi amorţesc picioarele, ai stări de vomă, respiri greu sau ţi se extinde umflătura cauzată de insecte este musai să mergi de urgenţă la medic, la cel mai apropiat spital. “Atenţie la înţepătura de căpuşă! Ea poate cauza boala ­Lyme, o boală infecţioasă articulară, neurologică şi cardiacă. Poate lăsa sechele neurologice grave, cum ar fi paralizia mâinilor şi picioarelor. De aceea, e nevoie de consultul medicului imediat şi instituirea unui tratament de specialitate cât mai repede cu putinţă”, avertizează dr. Mirela Miertoiu.