⬤ ”«Anonimii educației» din România nu sunt chiar anonimi, pot fi personalități ale culturii române, doar că vidul educațional și cultural în care se află țara noastră ignoră total prezența acestora în rândul cadrelor didactice”, apreciază prof. de arte Mihnea Cristian Badea

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov – Consiliul Județean Ilfov, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și Centrul de Cultură ”Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” organizează, în perioada 22-31 august 2023, prima ediție a expoziției ”Salonul profesorilor de artă din Ilfov”, curatoriată de Mihai Plămădeală, istoric de artă.

Vernisajul expoziției a fost programat pentru joi, 24 august, de la ora 17.00, într-un spațiu aparte – Ghețăria Palatului Mogoșoaia. Au participat Mihai Plămădeală, profesorii de artă expozanți, inspectorul școlar general adjunct al județului Ilfov, Cristina Petre Ghiță, Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și, în calitate de prezentator și gazdă a evenimentului, Olivia Ignătescu, directorul Liceului Tehnologic ”Barbu Știrbey”, Buftea.
Expoziția găzduiește lucrări artistice realizate în afara catedrei de către profesorii de artă din județ: Mihai Boboc, Mihnea Cristian Badea, Georgeta Melnic, Mirel Ologeanu, Roxana Popescu-­Damian, Eugenia Irimia, Diana Morari, Alexandru Constantin Ionescu, ­Dumitru Ciumeica, Emilian Săvinescu și poate fi vizitată, așa cum precizam mai sus, până la sfârșitul lunii august. Criticul de artă Mihai Plămădeală, prezent la vernisaj, a apreciat că în artă, și nu numai, talentul reprezintă o condiție de bază, care nu este însă și suficientă în ceea ce privește performanța. Mai întâi, talentul trebuie descoperit și apoi cultivat. Ambele aspecte sunt inscriptibile în aria de competențe ale profesorilor, consideră Mihai Plămădeală.
”Cultura vizuală nu deschide doar căile spre creația artistică, privită ca profesie vocațională, ci și pe cele concrete, spre muzee și galerii, ale publicului larg. (…) Profesorul de artă (sau de educație vizuală, așa cum mai este denumit acum) joacă un rol important în contextul dat, cu atât mai mult cu cât adeseori cariera individuală a acestuia este <<sacrificată>> parțial pe altarul învățământului. Profesorul de artă este special. Are o meserie vocațională, care necesită talent cultivat, are nevoie de știința de a comunica cu elevii, studenții, adulții. Expoziții precum cea de la Centrul Cultural «Palatele Brâncovenești» Mogoșoaia (a profesorilor de artă din județul Ilfov), de un nivel foarte ridicat, demonstrează că dezvoltarea personală și împărtășirea experienței artistice acumulate nu se exclud reciproc. (…) Și, cum talentul coroborat cu pedagogia reprezintă o constantă de netăgăduit în România, în acest moment, promovarea și vizibilitatea sunt aspectele cu cel mai mare potențial de dezvoltare. Această expoziție reprezintă un pas asumat conștient în această direcție”, a spus curatorul Mihai Plămădeală.
În cadrul vernisajului, Mihai Plămădeală a primit din partea ISJ Ilfov și Centrului pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov o Diplomă de Excelență, iar expozanții au primit și ei premii pentru lucrările artistice realizate cu mare măiestrie și expuse publicului. ”Vreau să vă mulțu­mesc pentru această ini­ț­ia­tivă și să vă transmit susținerea în tot ceea ce înseamnă implicarea colegilor noștri, profesori de arte, de a-și materializa și de maniera aceasta pasiunea și de a-și exprima profesionalismul, drept pentru care vă felicit! Mă bucur că avem ocazia de a ne (re)întâlni și sub egida acestui eveniment. Sper și sunt convinsă că această primă ediție va deschide noi oportunități de afișare a rezultatelor muncii proprii mai multor colegi, profesori din județ”, a transmis Cristina Petre Ghiță, inspector școlar general adjunct, ISJ Ilfov. ”Am să încep, de asemenea, cu mulțumiri, față de Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, pentru demers, pentru intenția de a-i stimula, recompensa într-un fel de artiștii plastici, profesori de artă din județul Ilfov, a căror muncă cu elevii se vede în premiile numeroase și importante, obținute la toate festivalurile și concursurile unde sunt susținuți permanent de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov”, a transmis și Alexandrina Niță.
Un exemplu bun și pentru alte discipline școlare
”Acest unic eveniment în istoria învățământului ilfovean, care aduce la lumină activitatea artistică în afara catedrei a profesorilor de artă din județ, poate genera un exemplu bun și pentru celelalte discipline. Este foarte important ca profesorii de artă să fie cunoscuți. Ei fac parte din patrimoniul cultural al României și este păcat să ­nu-i știm, să nu-i cunoaștem. Și este valabil pentru multe discipline. De exemplu, se poate realiza, în colaborare cu o editură, un târg de publicații al profesorilor absolvenți de filologie, sau un festival de muzică al profesorilor care predau educație muzicală. În orice caz, sper ca inițiativa mea să se transforme în tradiție și să avem în fiecare an o expoziție a profesorilor de artă din Ilfov”, a declarat profesorul Mihnea Cristian Badea. Acesta a mai adăugat că, printre obiectivele evenimentului se evidențiază promovarea valorilor culturale ale Ilfovului, cointeresarea și implicarea publicului consumator de cultură asupra importanței disciplinei Educație plastică/Educație vizuală, mai ales când este predată de oameni calificați, cu activități culturale la activ. ”Un obiectiv secundar ar fi promovarea monumentelor istorice ale județului Ilfov și realizarea workshop-urilor din ziua vernisajului, ai căror beneficiari direcți sunt copiii. «Anonimii educației» din România nu sunt chiar anonimi, pot fi personalități ale culturii române, doar că vidul educațional și cultural în care se află țara noastră ignoră total prezența acestora în rândul cadrelor didactice”, a precizat profesorul de arte plastice Mihnea Cristian Badea. În încheiere, acesta a spus că inițiativa organizării unui astfel de eveniment este o premieră pentru Ilfov, iar la nivel național, aceasta se alătură saloanelor profesorilor de arte din județele Cluj și Iași.
În ziua vernisajului, în cadrul evenimentului, ­copiii au fost invitați să participe la workshop-urile coordonate chiar de artiștii expozanți. Acestea s-au desfășurat în intervalul orar 13:00-17.00.