⬤ Muzică populară, muzică ușoară, balade, doine și intrepretare instrumentală, circa 100 de tineri artiști și un juriu profesionist, emoții și premii binemeritate – ingredinte de succes ale ”Horei de la Clinceni”

A V-a ediție a Festivalului Concurs Național ”Hora de la Clinceni” a strâns sâmbătă, în sala Casei de Cultură din Clinceni, aproape 100 de copii din toată țara, interpreți de muzică populară, muzică ușoară, doină, baladă și instrumente, competiția fiind una a talentelor și pasiunii pentru muzică, tradiții, port popular. Ca de fiecare dată, inițiatorul și directorul proiectului a fost îndrăgita Eugenia Moise Niculae, interpret consacrat al folclorului tradițional oltenesc, absolventă a Facultății de Muzică, prof. de canto popular al Ansamblului ”Zestrea ilfoveană”, iar parteneri ai evenimentului – Primăria și Consiliul Local Clinceni.

”Înființarea Festivalului Consurs Național “Hora de la Clinceni” are ca scop stimularea și descoperirea încrederii de sine. Pentru că este un concurs adresat tinerilor interpreți, cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, cu studii în școlii de specialitate, dar și celor care studiază din pasiune/opțional. Desfășurarea consursului cuprinde cinci secțiuni, la finalul cărora juriul alcătuit din personalități acreditate ale vieții muzicale, profesori cu studii superioare și cunoștințe în artele cântului vocal, interpreți recunoscuți la nivel ju­dețean și național – și vorbesc aici de președinte prof. dr. Maria Tănase Marin, de Ileana Vieru (realizator de emisiuni folclorice), Cristina Dan (prof. de canto) și Alin Rusu (prof. de muzică la Colegiul ”Dinu Lippati”) vor evolua participanții, în funcție de grupa din care fac parte și de gradul de dificultate al pieselor interpretate. Membrii juriului vor avea în vedere calitățile vocale, tehnica vocală, tehnica interpretativă, prezența și ținuta scenică, iar acuratețea, sensibilitatea, siguranța în interpretare îi vor ajuta în acordarea corectă a notelor”, ne-a declarat înaintea începerii concursului, Eugenia Moise Niculae, adăugând că se vor acorda Marele Trofeu al Festivalului Concurs Național “Hora de la Clinceni”, trofeul fiecărei secțiuni, premiile I, II, III și mențiuni – de asemenea, pentru fiecare dintre secțiunile și grupele înscrise în cadrul festivalului și premii speciale, acordate de juriu, organizatori, sponsori sau partenerii în proiect.
Așadar, o atmosferă artistică deosebită, plină de emoții, pe parcursul unei întregi zile pline de muzică și stare de bine. Un eveniment care a devenit deja o tradiție a Clinceniului, o ocazie deosebită pentru artiști de a-și etala talentele și costumele populare sau moderne în fața publicului format din părinți, prieteni și profesori. Interpreții au fost copii care se pregătesc serios în zona muzicii populare sau a muzicii ușoare, dar și dintre cei care fac din muzică doar un hobby.
Titlul festivalului – ”Hora de la Clinceni” – este dat chiar de piesa ”Hora de la Clinceni”, înregistrată de Eugenia Moise Niculae în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraș. ”Este un cântec inspirat din monografia acestei localități. Am vrut prin cântec să îi nemuresc pe locuitorii Clinceniului, să știe că au o horă care se juca undeva în răscruci, la Chiriac, unde cântau lăutarii satului și oamenii veneau îmbrăcați frumos și dansau”, a precizat artista.
Pentru muzică populară, interpreții au fost înscriși în concurs pe grupe de vârstă – categoria 5-8 ani, 9-11 ani, 12-14 ani și 15-18 ani; doină și baladă – 9-11 ani, 12-14 ani și 15-18 ani, grup de muzică populară, apoi muzică ușoară românească – 5-8 ani, 9-11 ani, 12-14 ani, grupă muzică ușoară românească, muzică ușoară internațională – 5-8 ani, 9-11 ani, 12-14 ani și duet muzică ușoară internațională 15-18 ani.
La finalul unei zile pline de artă, Marele Trofeu al Festivalului Național ”Hora de la Clinceni” a fost acordat Laurei Maria Danciu.
”Felicitări tuturor par­tici­panților, părinților și tuturor celor implicați în șlefuirea talentelor aces­tor minunați copii. Mul­țumiri juriului, care cu răb­dare și profesionalism a ascultat și acordat premiile cuvenite fiecărui participant. Felicitări tuturor copiilor participanți care au adus pe scena, prin prestația lor, bucuria cântecului. Cântecul nu poate fi oprit, indiferent de vremuri, iar copiii sunt dovada vie a continuității! Vă așteptăm cu drag la următoarea ediție a festivalului!”, a transmis ini­țiatoarea evenimentului, prof. Eugenia Moise ­Niculae.