Cheia succesului în viaţa profesională şi personală este stima de sine sau capacitatea de a te cinsti, de a te iubi şi respecta pe tine însuţi. Iar această preţuire faţă de propria persoană ţi se dezvoltă încă din copilărie. Iubirea de sine depinde de afecţiunea pe care ţi-a împărtăşit-o familia. Dacă ai avut norocul să fi fost un copil lăudat, complimentat sau încurajat de părinţi, e clar că ai ajuns la maturitate convins că ai talent, eşti frumos şi poţi să realizezi tot ce-ţi doreşti în viaţă.

În primul rând, vreau să felicit părinţii care şi au dat interesul pentru micuţii lor şi au conştientizat cât e de important să se lucreze la stima de sine încă din copilă-rie! Cel care are iubire de sine, e mereu în căutarea dezvoltării personale şi acceptă bucuros orice provocare. O stimă de sine scăzută implică strategii de apărare. Din această postură, eviţi riscurile şi te limitezi la perimetrul în care te simţi în siguranţă. Pe stradă, la şcoală, la serviciu, în grupul de prieteni peste tot pe unde mergi ges-turile, privirea, jena, atitutudinea ta trădează sentimentul de teamă.

Vrei să te schimbi? Iată ce ai de făcut!

Lucrează la ­următoarele ­aspecte:

Dezvoltarea personală

Schimbarea de look

Dezvoltarea profesională

Relații

              Dezvoltarea ­personală 

Fii mereu în căutarea dezvoltării personale! Citeşte cărţi motivaţionale despre subiectele care te interesează. Înscrie-te la cursuri. Corectează şi îmbunătăţeşte acolo unde e nevoie. Îmbogăţeşte-ţi cultura generală şi vocabularul. Printre cunoscuţii tăi există, în mod sigur, o persoană pe care o admiri. Analizează cu atenţie cum vorbeş-te, cum gesticulează sau ce ţinute poartă (în funcţie de eveniment). Observă cu atenţie modul în care gestionează o situaţie fericită şi încearcă să o pui în practică. ­Ceea ce-ţi place, IMITĂ, ce îţi displace, EVITĂ. 

Repetă zilnic: 

● Devin pe zi ce trece mai bogat în cunoştinţe 

● Sunt un om norocos şi am parte de realizări pe toate planurile.

            Schimbarea de look 

Nu numai omul face haina, ci şi haina îl face pe om. Nu fi zgârcit cu tine însuţi atunci când e vorba de garderobă. Investeşte în ţinute care să te pună în valoare. Banii cheltuiţi pe hai­ne şi produse de îngrijire şi înfrumuseţare sunt preţul pe care trebuie să l plăteşti ca să ieşi din anonimat pentru a fi admirat, observat şi AVANSAT! 

Repetă zilnic: 

● Îmi place cum arăt. Sunt frumos şi admirat 

● Sunt ca un magnet şi atrag toate privirile 

● Mă simt bine în pielea mea, iar oamenii mă plac.

               Dezvoltarea ­profesională  

Te simţi slab pregătit din acest punct de vedere? Ai la îndemână o mulţime de cărţi sau cursuri pentru a te perfecţiona în domeniul dorit. Stai în preajma oamenilor de succes şi învaţă de la ei cum să te îmbraci, cum să convingi, cum să câştigi, cum să vorbeşti şi să stăpâneşti un public. Când cinvea doreşte să afle cât mai multe despre tine, punctează doar calităţile. Învaţă să te pui în valoare. Când primeşti un compliment legat de munca ta răspunde cu „Mulţumesc!”. 

Repetă zilnic: 

● Sunt o persoană cu potenţial 

● Opiniile mele sunt preţuite.   

           Relaţii

Dacă ai lucrat la dezvoltarea profesională, personală şi schimbarea de look, ai căpătat suficientă stimă de sine. Te vei simţi puternic, deştept şi frumos. Vei şti că eşti o persoană valoroasă şi vei atrage cu uşurinţă admiraţie şi respect. Totul ţine de atitudine! În relaţiile sentimentale vei fi mai pretenţios, detaşat şi fermecător. În cazul unui eşec sentimental, te refaci în scurt timp pentru că eşti conştient de calităţile tale. 

Repetă zilnic: 

● Sunt puternic şi capabil să încep o nouă relaţie frumoasă şi fructuoasă pe care să o menţin  

● Am potenţial şi mă descurc în orice situaţie 

● Am prieteni care mă iubesc şi mă susţin

● Îmi caut mereu noi punc­te de interes

● Nu am fost înşelat, eu m-am înşelat în privinţa fostului partener.