Gheorghe Brotea, primarul interimar din Jilava, în vârstă de 50 de ani, a fost găsit spânzurat, joia trecută, în garajul casei sale. Apelul către 112 al familiei a fost în-registrat la ora 7,35, iar soţia sa a spus anchetatorilor că din jurul orei 1 noaptea nu l-a mai văzut. Din primele declaraţii a rezultat că Brotea se afla, de mai multe zile, într-o stare de mare tensiune nervoasă.

Gheorghe Brotea îl înlocuia la conducerea localității ilfovene pe primarul ales Adrian Mladin, care în prezent se află în arest. Mladin, care a candidat la Primăria Jilava şi a câştigat alegerile, se află în arest din decembrie anul trecut, acuzat de DNA că ar fi luat o şpagă de 50.000 de euro într-o afacere imobiliară.

Un om de afaceri din comună, Neculai Bujor, a declarat pentru un post de televiziune că oamenii din Jilava ai lui Mladin îl terorizau pe Brotea, iar Mladin personal l-a su-nat de multe ori pe Brotea pentru a-l ameninţa. Motivul ar fi afacerile necurate pe care Mladin le-a lăsat în primărie şi care ar fi fost descoperite de Brotea. “Brotea a găsit în primărie o gaură de 13 milioane euro, bani furaţi de Mladin şi de foştii consilieri. Brotea mi-a spus că se fac presiuni mari asupra lui de către Mladin din puşcărie şi de către oamenii lui, iar el nu are ce face”, a declarat, la vremea respectivă, Neculai Bujor.  

Mulţimea din Jilava este clar împărţită în două tabere: pe de o parte, susţinătorii lui Mladin, care afirmă că arestarea lui este o înscenare pusă la cale de duşmanii invidioşi pe realizările sale, iar pe de altă parte cei care sunt împotriva lui, aceştia afirmând că primarul astăzi arestat nu s-a ţinut decât de afaceri murdare, adunând împrejurul lui o clică de acoliţi, pe care i-a căpătuit şi care sunt acum turbaţi pentru că protectorul lor este după gratii.    

Ziarul Naţional lansează o ipoteză interesantă asupra stării de fapt din Jilava. Astfel, în acest ziar se afirmă că, după cele “şoptite” de unele surse judiciare, legăturile interlopilor cu Primăria Jilava s-au întărit iarna trecută, când edilul Adrian Mladin ar fi avut nevoie de bani. Mai exact, de un milion de euro, bani pe care i-ar fi luat din fondurile primăriei şi i-ar fi pierdut la jocuri de noroc. Ca să pună banii la loc, Mladin ar fi apelat la puşculita mafioţilor din clanul “Sportivilor”, care i-au pus pe masă mi-lionul de euro, cerând în schimb contracte din bani publici şi terenuri în Jilava.

Adrian Mladin nu a apucat să-şi onoreze promisiunea, fiindcă a fost arestat şi trimis în judecată pentru luare de mită, fals intelectual, instigare la infracţiunea de spă-lare a banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie. După arestarea lui Mladin, care, culmea, a fost reales primar în iunie, la cârma instituţiei a fost nu-mit Gheorghe Brotea. Conform unor surse judiciare, Brotea era terorizat de câteva săptămâni de către membrii grupării „Sportivilor”, care cereau terenurile şi contracte-le promise de Mladin. 

Primarul ales al comunei Jilava, Adrian Mladin, este arestat şi urmărit penal pentru că i-ar fi cerut afaceristului Florian Puiu 500.000 euro, din care a primit 50.000 eu-ro, pentru a-i rezolva situaţia juridică a unor terenuri. Pentru acelaşi aranjament ilegal, primarul de la Snagov, Apostol Muşat, cercetat în acelaşi dosar, a cerut 2,5 milioa-ne de euro, iar vicepreşedintele CJ Ilfov, Gheor­ghe Roman, 100.000 de euro. Din rechizitoriul DNA reiese că fiecare intermediar a încercat să stoarcă cât mai ­mulţi bani de la denunţătorul Puiu. Anchetatorii au descoperit nereguli la Primăria Jilava şi în legătură cu încheierea de către instituţie a mai multor contracte de prestări servicii cu firma SC Satin Invest SRL, al cărei administrator este Ovidiu Szasz, trimis şi el în judecată în acest dosar, pentru complicitate la luare de mită, în pe­rioada 2009-2011.