Raport de activitate, anul 2023

@ 17.500 infracțiuni, la nivel județean, în cursul anului trecut

@ Aproape jumătate dintre acestea au fost infracțiuni contra persoanei

În cursul anului 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Ilfov s-a pus accent pe patru domenii prioritare de prevenire a criminalității, respectiv prevenirea victimizării minorilor, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, a criminalității informatice, având ca scop conștientizarea riscurilor din spațiul cibernetic și reducerea victimizării pe segmentul infracțiunilor informatice și a celor conexe, dar și prevenirea violenței domestice.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 692, ediția print

Potrivit evaluării acti­vității desfășurate de IPJ Ilfov în cursul anului trecut, analiză prezentată săptămâna trecută de conducerea instituției – comisar șef de poliție Florea Remus-Mugurel, care asigură îndeplinirea atribuțiilor funcției de ins­pector șef al IPJ Ilfov și comisar de poliție Bălan Alexandru Daniel, ­î/adjunct al șefului IPJ Ilfov, în 2023, la nivelul IPJ Ilfov, au fost sesizate 17.568 infracţiuni, 63,4% dintre acestea fiind judiciare, 12,5% economico-financiare și 24,1% au fost infracțiuni de altă natură. 57,2% din totalul infracțiunilor sesizate au fost săvârșite în mediul rural ilfovean. De asemenea, din totalul infracțiunilor sesizate, 1.299 (7,4%) au avut loc în stradă, constatându-se, din păcate, o creștere cu 6,5%, iar 1.572 (8,94%) – infracțiuni flagrante (în scădere cu 6,3% față de anul precedent).

Polițiștii Serviciului Criminalistic și de la subunitățile din teritoriu din cadrul IPJ Ilfov au efectuat 4.245 de cercetări la fața locului, au descoperit şi ridicat 10.750 de urme și mijloace materiale de probă, de toate genurile (biologice, microurme, înscrisuri și urme traseologice), dintre care urme papilare ridicate – 1.319.

Prin mijloace criminalistice, au fost identificate 104 persoane, în 90 de cauze penale. Polițiștii criminaliști au întocmit 45 de rapoarte de constatare criminalistică fiind supuse examinării 319 materiale.

Aproape 10.000 de permise reținute

În 2023, au fost aplicate 89.186 de sancțiuni contravenționale pe parte rutieră, conform OUG 195/2002, au fost reţinute 9.413 permise de conducere auto și retrase 3.821 de certificate de înmatriculare auto. De asemenea, pentru combaterea conducerii autovehiculelor sub influența substanțelor psihoactive au fost organizate 53 de acțiuni săptămânale, context în care s-au efectuat 1.432 de testări cu aparatele din dotare, în 157 de situații rezultând indicii cu privire la prezenta în organism a unor astfel de substanțe. Având în vedere că acestea nu reprezintă probe în dosarele penale, persoanele în cauză au fost conduse la unități spitalicești, pentru prelevarea de probe biologice.

Pe drumurile publice din judeţul Ilfov au avut loc 137 de accidente rutiere grave, soldate cu 47 de persoane decedate, 107 de răniţi grav şi 63 de răniţi uşor.

La nivelul IPJ Ilfov, polițiștii rutieri au so­luționat 1.603 dosare penale. S-a dispus reți­nerea a 45 de persoane cercetate pentru infracțiuni rutiere, dintre care 9 persoane au fost arestate preventiv și 35 au primit măsura controlului judiciar, iar 1 – măsura reținerii.

45.000 de intervenții prin 112

În ceea ce privește activitățile desfășurate pentru deservirea comu­nității, în 2023, polițiștii ilfoveni au intervenit la 44.428 de apeluri primite prin 112.

Pentru protejarea victimelor violenţei domestice, polițiștii de ordine publică din Ilfov au depus eforturi pentru monitorizarea activității de supraveghere a celor 482 de ordine de protecție provizorii și a celor 559 de ordine de protecție (din care 126 provenite din ordinele de protecție provizorii).

La nivelul IPJ Ilfov, polițiștii de ordine publică au soluționat 8.110 dosare penale, 5.173 de petiţii si lucrări cu caracter general, și au aplicat 27.448 de sancțiuni contravenționale în valoare de 10.586 de lei.

Pe linie de prevenire și combatere a fenomenului infracțional privind segmentul silvic, polițiștii de ordine publică din Ilfov au efectuat, anul trecut, 37 de acțiuni silvice, fiind constatate 3 infracțiuni și aplicate 38 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 14.450 de lei. Tot pe linie silvică, au fost soluționate 21 de dosare penale.

Siguranța școlară rămâne o prioritate

Polițiștii Biroului Si­guranță Școlară au acționat pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din județul Ilfov. Au fost înregistrate, în 2023, 107 infracțiuni, dintre care – 90% au fost în incinta școlilor și 10% în zona adiacentă. În 71,96% din cazuri a fost vorba despre loviri sau alte violenţe, iar în 5,60% din cazuri – despre infracțiuni de amenințare.

Prin urmare, polițiștii din cadrul Biroului Si­gu­ranța Școlară au organizate ședințe, unde au participat toți reprezentanții grupurilor de acțiune antibullying și ai comisiilor pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar, constituite la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar de pe raza județului. De asemenea, au fost organizate 582 de activități informativ-preventive cu 21.653 de beneficiari, având ca scop prevenirea și combaterea fenomenului de bullying în cadrul unităților de învățământ de pe raza județului Ilfov.

2023 vs 2022 – mai multe animale în pericol. Peste 700 de petiții soluționate

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor urmăresc combaterea și prevenirea faptelor de natură contravențională și penală referitoare la animale și protecția acestora, regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi și gestionarea câinilor fără stăpân, precum și luarea de măsuri imediate pentru protejarea animalelor aflate în pericol. În 2023 au fost înregistrate și soluționate 735 de petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale, cu 265 mai multe față de anul 2022. De asemenea, polițiștii de la Protecția animalelor au desfășurat activități pentru plasarea în adăpost a 91 de animale (44 cabaline și 47 canine) în baza a 11 ordine de plasare, au aplicat 157 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.637 de lei, au soluționat 55 de dosare de urmărire penală și au efectuate 85 de acțiuni, respectiv controale pe linia protecției animalelor, dintre care 35 de acțiuni împreună cu personalul DSVSA Ilfov, DSP Ilfov și Consiliul Județean Ilfov.

Tot în 2023, polițiștii de la Protecția animalelor au efectuat 4 percheziții domiciliare în 3 dosare de urmărire penală, fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmată de măsura controlului judiciar față de o persoană.

Peste 9 milioane de lei, prejudiciu recuperat în domeniul evaziunii fiscale

Din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul IPJ Ilfov, 12,46% au fost infracțiunile de natură economico-financiară, astfel că, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov au soluționat 803 dosare penale de natură economică, dintre care 155 au fost dosare de evaziune fiscală. Infracţiunile de evaziune fiscală reprezintă 4,93% din totalul celor economico-financiare sesizate, context în care se constată o scădere cu 14,96% față anul precedent. Prejudiciul total recuperat în 2023 în domeniul evaziunii fiscale a fost în valoare de 9.362.270 de lei.

Prejudiciul recuperat în cadrul dosarelor penale instrumentate, de către polițiștii de la Economic, a fost, în 2023, de 15.584.760 de lei.

În urma activităților de urmărire penală, sub coordonarea procurorilor de caz, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au dispus măsuri preventive față de 24 de persoane, 3 dintre acestea fiind arestate preventiv, față de 20 de persoane s-a dispus luarea măsurii de control judiciar, iar față de o persoană s-a dispus măsura reținerii.

Pe linia combaterii contrabandei cu ţigarete şi produse din tutun, au fost soluţionate 8 dosare penale, din care 4 sunt trimiteri în judecată. Au fost confiscate 49.500 de ţigarete, care proveneau din activităţi de contrabandă, fiind dispuse 2 măsuri preventive de control judiciar față de persoanele cercetate în cadrul dosarelor penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă sau deţinere/producere/comercializare de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal. În domeniul drepturilor de proprietate intelectuală și al contrafacerii de produse, în 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 14 controale și au indisponibilizat articole contrafăcute în valoare de aproximativ 3.852.730 de lei (produse textile, produse alimentare, produse cosmetice și de uz casnic, etc).

În urma controalelor efectuate, polițiștii de la Economic au aplicat 170 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 777.000 de lei.

Grupări infracționale destructurate și mai puține furturi

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au avut în atenție în anul 2023 destructurarea grupărilor infracționale ce au comis infracțiuni contra patrimoniului cu mod de operare deosebit, infracțiuni cu grad mare de violență împotriva persoanei, acordând o atenție deosebită și activităților pe linie de persoane urmărite, atât la nivel național, cât și internațional. Anul trecut, au fost înregistrate 7.143 de infracțiuni contra persoanei, acestea reprezentând 40,7% din totalul infracțiunilor sesizate. Dintre acestea, 57,2% au fost loviri și alte violențe, 10,6% infracțiuni de vătămare corporală din culpă, iar 23,4% sunt amenințări. În ceea ce privește infrac­țiunile de furt, s-a înregistrat o scădere față de anul 2022, respectiv cu 7,95%. Spre exemplu, furturile din locuințe au scăzut cu 10,95%, iar cele din societăți comerciale – cu 5,11%, raportat la 2022.

În ceea ce privește furturile din auto, s-a constatat o scădere a faptelor sesizate, cu 71,48% comparativ cu 2022, însă – la furturile de auto s-a înregistrat o creștere, cu 9 fapte mai multe, comparativ cu 2022.

Pe linie de investigații criminale, la nivelul IPJ Ilfov au fost dispuse 280 de măsuri preventive, din care 99 de măsuri privind arestarea preventivă, 3 măsuri de arest la domiciliu, 146 de măsuri de control judiciar și 32 de rețineri pentru 24 de ore.

82 de arme letale și neletale – confiscate, 74 de permise de port armă – anulate

Activitatea pe linie de Arme, Explozivi, Substanţe periculoase a presupus un volum important de muncă, context în care acțiunile au fost concentrate pe intervenţia promptă în situaţii în care s-au folosit armele prin încălcarea prevederile legale şi pe identificarea persoanelor care au deţinut arme în mod ilegal. De asemenea, au fost desfășurate activități specifice în vederea identificării deținătorilor ilegali de arme și muniții și au fost organizate acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor de braconaj cinegetic. Au fost înregistrate 138 de infracţiuni la regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase, fiind ridicate în vederea confiscării 82 de arme letale si neletale deținute ilegal şi 2.807 elemente de muniție. Au fost efectuate 34 de acțiuni și 543 de controale pe linie de arme și muniție și au fost eliberate 74 de dispoziții de anulare a dreptului de port de folosire armă.

Și, tot în cursul anului 2023, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe periculoase au organizat și desfășurat 38 de acțiuni pe linie de explozivi, substanțe periculoase și produse de protecția plantelor, context în care au indisponibilizat în vederea confiscării 15.290 de kg de materiale pirotehnice, 1.798 litri deșeuri periculoase și 64.700 de kg de produse pentru protecția plantelor.

Serviciul pentru Acți­uni Speciale a acordat sprijin de specialitate în teren celorlate structuri pentru reţinerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor persoane urmărite sau dispărute, dar și pentru dezvoltarea capacitatii operaționale. Astfel, polițiștii au efectuat, în principal, 1.563 de misiuni, dintre care 153 de percheziţii domiciliare sau la sediile unor persoane juridice, 309 misiuni reprezentând filtre auto și patrule, 27 de escorte, pază persoane și reconstituiri, 731 rezerve de intervenție, 30 acțiuni de flagrant delict, aplanare conflicte precum și 30 de misiuni de patrulare, filtre, cautări de persoane dispărute.

370 de persoane dispărute au fost identificate, în 2023, de polițiștii ilfoveni

În 2023, polițiștii din Ilfov au soluționat 360 de mandate emise pentru persoane urmărite, din care 229 mandate de executarea pedepsei închisorii, 73 de mandate de arestare preventivă și 58 de mandate internaționale de arestare. Au fost depistate 368 de persoane dispărute, din care 149 minori. Au fost înregistrate 564 de măsuri preventive emise de unitățile de Parchet sau judecătorul de drepturi și libertăți, toate aceste măsuri fiind în supravegherea polițiștilor din cadrul Biroului de Supravegheri Judiciare.

La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, în cursul anului 2023, au fost dispuse  382 de măsuri preventive împotriva persoanelor fizice, dintre acestea, în principal, 115 au reprezentat măsura arestării preventive, 3 – măsura arestării la domiciliu și 227 măsuri de control judiciar și 37 de rețineri pentru 24 de ore.

Siguranța și protecția cetățenilor

Pentru polițiștii ilfoveni, principalele obiective generale pentru anul în curs sunt reprezentate de creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, dar și destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale. ”În continuare, se va pune accent pe asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, dar și prin protejarea intereselor financiare ale UE, și, nu în ultimul rând, asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare și informaționale, necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale ale Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov”, au precizat reprezentanții conducerii instituției.