Beneficiarii proiectul inițiat de CJ Ilfov sunt persoane vârstnice și persoane încadrate în categorii vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani, care trebuie să întrunească, cumulativ, o serie de condiții de eligibilitate

La sfârșitul săptămânii trecute s-a încheiat campania ”Ilfov, prin ochii tăi” în comuna Periș, după ce specialiștii Lensa – partenerii Consiliului Județean Ilfov (inițiatorul programului), alături de Primăria Periș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea au consultat aici, în perioada 26 februarie – 8 martie 2024, 364 de persoane.
În Periș, pentru cei consultați se vor realiza, în circa două săptămâni, 601 perechi de ochelari cu dioptrii, în condițiile în care 293 de persoane au primit indicații pentru 2 perechi de ochelari (de aproape și distanță), iar pentru 3 persoane se vor realiza câte 3 perechi de ochelari de vedere (aproape, distanță și distanță intermediară pentru PC). Doar șase persoane consultate la Periș (locația aleasă pentru desfășurarea campaniei a fost Casa de Cultură Periș, Str. Principală, nr. 578, iar intervalul orar a fost 09.30-16.00) nu au necesitat ochelari, nefiind identificate a avea tulburări de vedere. Zenobia Mureșan, viceprimar cu atribuții de primar al comunei Periș s-a declarat încântată de inițiativa Consiliului Județean Ilfov, de faptul că cetățenii din comună au primit cu nerăbdare serviciile medicale oferite, în condițiile în care mulți dintre ei aveau mare nevoie de schimbarea dioptriilor și implicit a ochelarilor de vedere. Edilul a mulțumit partenerilor implicați în derularea proiectului și mai cu seamă președintelui Hubert Thuma pentru că la nivelul CJI se derulează foarte multe proiecte sociale care au ca obiectiv o sănătate mai bună pentru toți ilfovenii.
Cine poate beneficia de campanie?
Reamintim că, la inițiativa Consiliului Județean Ilfov, în colaborare cu Lensa și în parteneriat cu primăriile care semnează pentru colaborarea în cadrul acestui proiect și Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea se desfășoară proiectul de interes public județean ”Ilfov, prin ochii tăi”. Comuna Periș a fost cea de-a 21 comună ilfoveană în care au ajuns specialiștii Lensa, iar în intervalul 26.06.2023 (data lansării campaniei) – 23.02.2024, 10.500 ilfoveni au beneficiat de consultații optometrice gratuite, în urma cărora au fost prescrise 17.006 perechi de ochelari cu dioptrii. 7.087 de beneficiari au primit câte două perechi de ochelari (aproape și distanță), iar opt persoane cu beneficiat de trei perechi de ochelari (distanță, aproape și distanță intermediară indicați pentru calculator).
Este un proiect unic la nivel național și presupune deplasarea unei echipe mobile formată dintr-un optometrist, un optician și aparatura de optică medicală, necesară efectuării consultațiilor, în fiecare localitate din Ilfov care semnează protocolul de cooperare cu celelalte părți implicate. După ce sunt consultați și primesc indicație pentru ochelari de vedere, beneficiarii primesc gratuit și ochelarii de vedere. Pentru a putea fi înscriși în program, solicitanții trebuie să facă dovada apartenenței la categoria grupurilor vulnerabile, prin documente care le certifică situația de fapt. Proiectul se adresează persoanelor vârstnice și persoanelor încadrate în categorii vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani, care trebuie să întrunească, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate:
@ Să aibă domiciliul sau reședința pe raza județului Ilfov;
@ Să se încadreze într-o categorie, astfel:
pentru pensionari cu pensie de max. 2.500 lei (certificare cupon de pensie);
pentru grupurile vulnerabile, cu vârste de peste 18 ani, care pot certifica situația de fapt, astfel:
@ persoanele cu dizabilități (certificat handicap);
@ beneficiari de ajutor social/șomaj/pensie de urmaș cu venit cumulat de max. 2.500 lei;
@ persoane cu venit cumulat per membru de familie de max. 2.500 lei;
@ familii monoparentale cu venit de maximum 2.500 lei per membru de familie;
@ familii cu mai mult de doi copii cu venit de max. 2.500 lei per membru familie;
@ persoane lipsite de locuințe și adăpost.
Lensa poate efectua, cu o caravană, un număr de maximum 40 de consultații/zi și poate staționa, conform protocolului, până la 20 de zile/localitate, durata de staționare a caravanei per localitate urmând a fi stabilită în funcție de numărul de beneficiari care solicită programări. În cazul în care fluxul de programări este foarte mare, Lensa poate suplimenta numărul caravanelor. Costurile echipelor suplimentare vor fi suportate integral de către Consiliul Județean Ilfov.
Examenele optometrice perioride sunt importante 
Prin campania ”Ilfov, prin ochii tăi”, Consiliul Județean Ilfov își propune să crească nivelul de informare și conștientizare al populației cu privire la afecțiunile oculare și importanța efectuării la timp a examenelor optometrice pentru corecția și detectarea precoce a afecțiunilor de vedere.