În perioada 17-21 aprilie 2024, bazinul din Complexul Sportiv de Natație Otopeni a fost gazda Campionatului Național de Înot în bazin de 50 m pentru seniori, tineret și juniori I-II, organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM).

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 699, ediția print

Campionatul Național de Înot în bazin de 50 metri pentru seniori, tineret și juniori I-II, desfășurat la Complexul Sportiv de Natație Otopeni, nu a fost doar un eveniment sportiv, ci și o rampă de lansare pentru cei mai buni înotători români, oferindu-le șansa de a se califica la unele dintre cele mai importante competiții internaționale din anul 2024. Printre acestea se numără Jocurile Olimpice de la Paris, Campionatul European de Seniori de la Belgrad, Campionatul European de Juniori de la Vilnius, Campionatul European de Înot în Ape Deschise pentru Juniori de la Viena și Concursul Țărilor Central Europene de la Belgrad.

Pentru a participa la acest eveniment deosebit, înotătorii și-au depus înscrierile online pe ­site-ul oficial al FRNPM în intervalul 1-8 aprilie 2024. Competiția s-a desfășurat conform unui sistem riguros de serii eliminatorii și finale, cu excepția probelor 400 m Mixt, 800 m Liber, 1500 m Liber și a probelor de ștafetă, care au fost desfășurate sub formă de serii contracronometru.

Fiecare dimineață a adus serii eliminatorii pe 10 culoare, iar serile au fost rezervate pentru finale, serii rapide și probele de ștafetă, desfășurate pe 8 culoare. Ultima serie a probelor menționate anterior, precum și toate seriile probelor de ștafetă, au avut loc în reuniunile finalelor.

Finalele au fost organizate în trei categorii: Finala A pentru seniori, tineret și juniori I și II, Finala B pentru tineret și juniori I și II, și Finala C pentru juniori I și II.

Calificarea în finale a fost determinată de performanța din serii, primele 8 cele mai rapide timpuri din serii eliminatorii, indiferent de vârstă, obținând bilete directe pentru Finala A. Urmați de aceștia, cei mai rapizi 8 înotători tineret și juniori I și II s-au calificat în Finala B, iar următorii cei mai rapizi 8 juniori I și II au avansat către Finala C.

Campionatul Național de Înot pentru Seniori, Tineret și Juniori I-II a dovedit că tinerii înotători sunt pregătiți să facă față provocărilor și să reprezinte România la cele mai înalte niveluri ale competiției internaționale în anul 2024.

David Popovici a fost de neoprit la Otopeni

David Popovici a fost din nou impresionant la Campionatul Național de Înot de la Otopeni. Tânărul în vârstă de 19 ani a dominat competiția, cucerind nu mai puțin de patru titluri naționale. Performanțele sale au fost remarcabile, reușind să îndeplinească baremul pentru Campionatele Europene și să stabilească cei mai buni timpi ai anului la probele de 100 și 200 de metri liber.

După o serie impresionantă de victorii în probele de 50 m, 200 m și 400 m liber, David a continuat să uimească, terminând pe primul loc și la cursa de 100 m liber. Când a traversat linia de sosire în proba de 100 m, a reușit să stabilească timpul de 47,86 secunde. Acest lucru l-a plasat în fruntea clasamentului, depășindu-i pe Patrick Dinu și George Adrian Rațiu, care au ocupat locurile doi și trei, respectiv.

Într-o declarație ulterioară la TVR Sport, David a exprimat mulțumirea sa pentru performanțele obținute, confirmând că este pe drumul cel bun pentru Jocurile Olimpice. Urmează pentru el participarea la Mare Nostrum în Barcelona și Campionatele Europene din Serbia, înainte de a se concentra complet asupra Jocurilor Olimpice de la Paris.

Este demn de remarcat faptul că David Popovici a participat și la două concursuri internaționale în acest an, EuroMeet în Luxemburg și Antwerp Diamond Race în Belgia, unde a obținut victorii impresionante la 100 m liber și 200 m liber.

Campionii natației și pentatlonului modern 2023

Federația Română de Natație și Pentatlon Mondern i-a premiat pe sportivii și antrenorii care au obținut rezultate deosebite anul trecut. ”2023 a fost încărcat, plin de reușite, care ne fac să privim cu speranță spre marile competiții din acest an. Totodată, 2023 a fost un an în care Federația Română de Natație și Pentatlon Mondern a organizat cea mai importantă competiție a sportului românesc: Campionatul European de înot în bazin scurt pentru seniori – un eveniment care s-a bucurat de un real succes și care a strâns foarte multe aprecieri, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Azi, (n.r. – sâmbătă – 20 aprilie 2024) înaintea sesiunii de după-amiază din cadrul Campionatului Național de înot în bazin de 50 m pentru seniori, tineret și juniori I-II – concurs găzduit de Complexul Sportiv de Natație din Otopeni, a avut loc festivitatea de premiere “Campionii natației și pentatlonului modern 2023”, au anunțat oficialii.

David Popovici, la înot, și Constantin Popovici, la sărituri de la mare înălţime, au fost desemnaţi cei mai buni sportivi ai anului 2023 la disciplinele lor. Anul trecut, David Popovici a cucerit o medalie de bronz și a obţinut un loc patru la Europenele în bazin scurt de la Otopeni, locul șase la 100 m liber și locul patru la 200 m liber la Mondialele de la Fukuoka (Japonia). Constantin Popovici a cucerit titlul mondial la Fukuoka, o performanţă în premieră pentru România la sărituri de la mare înălţime, la care se adaugă victoria în circuitul Red Bull Cliff Diving. Sportivul de 35 ani a fost desemnat de World Aquatics cel mai bun sportiv al anului 2023 la sărituri de la mare înălţime.

”Îi felicit din tot sufletul pe cei care au adus plusvaloare și medalii strălucitoare României la înot, sărituri în apă, sărituri de la mare înălţime și pentatlon modern în anul 2023. Îi felicit pe toţi cei care au concurat și concurează la Campionatele Naţionale de seniori, tineret și juniori de la Otopeni, o competiţie la care sportivii noștri își pot face toate baremurile de calificare la toate competiţiile din această vară’’, a declarat cu acest prilej președinta Federaţiei Române de Nataţie și Pentatlon Modern, Camelia Potec.

Președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, care a efectuat premierile, a spus: ”Am văzut foarte mulţi campioni în culise care abia așteaptă să fie premiaţi, asta înseamnă că nu doar medaliile îi bucură, ci și recunoașterea meritelor lor. Dar cu această ocazie verificaţi și 2024, pentru că Parisul bate la ușă. Avem așteptări mari, împreună ne dorim ca federaţia dumneavoastră prin sportivii care vor participa să reprezinte cât mai bine, cât mai frumos România la JO, pentru că au demonstrat că se poate. Abia aștept să-i premiem după ce se vor întoarce acasă’’, a spus Lipă.

Top 30 mondial

Cu timpii săi, David Popovici s-a clasat în Top 30 mondial la ambele probe, fiind al zecelea la 100 de metri liber și al 23-lea la 200 m liber. Performanțele sale l-au propulsat pe scena internațională, iar acum este unul dintre cei doi înotători români calificați pentru Jocurile Olimpice de la Paris, alături de Vlad Stancu.

Recordul personal al lui David Popovici în proba de 100 de metri este de 46,86 secunde, o performanță uluitoare care a fost chiar record mondial până în luna februarie. În ultima zi a Campionatelor Naționale de la Otopeni, David Popovici a ales să se odihnească, pregătindu-se pentru provocările viitoare și reluând antrenamentele de luni.

Timpii lui David Popovici la Campionatele Naționale de la Otopeni:

• 50 m liber – 22,27

• 100 m liber – 47,86

• 200 m liber – 1:45,10

• 400 m liber – 3:47,54.