Un document exploziv pune în altă lumină sinuciderea viceprimarului din Jilava

Sinuciderea primarului interimar din Jilava, Gheorghe Brotea, a lăsat în urmă o grămadă de întrebări fără răspuns și a dat naștere la diverse speculații. Cea mai ve-hiculată este aceea în care se spune că răposatul Brotea ar fi fost terorizat psihic atât de către Adrian Mladin, primarul ales care se află acum în pușcărie, dar și de către acoliții acestuia, după ce Brotea descoperise mari delapidări din bugetul primăriei. Coincidență sau nu, cu doar șase zile înainte de tragicul incident, răposatul făcuse o plângere penală la Direcția Generală Anticorupție, în care prezenta fraudele comise de Mladin, dar și o serie întreagă de afaceri oneroase despre care nimeni nu a avut habar. Jurnalul de Ilfov a intrat, prin surse judiciare, în posesia documentelor și vă prezintă, în exclusivitate, conținutul acestora. Dacă DNA își va face treaba și va conti-nua cercetările pe baza acestei plângeri, lui Mladin i s-ar putea adăuga, pe lângă luarea de mită, și alte capete de acuzare. Va fi însoțit, însă, și de alții, rămași în umbră până acum.

Să vedem însă ce conține, în esență, plângerea penală transmisă DNA de către Gheor­ghe Brotea. În primul rând, acesta solicita tragerea la răspundere penală a lui Adrian Mladin, în calitatea sa de primar aflat după gratii dar și, surpriză, a viceprimarului Florin Lucian Mirea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, delapidare în formă agravată, gestiune frauduloasă și deturnare de fonduri (vezi facsimil). În al doilea rând, răposatul cerea efectuarea unor cerce-tări legate de firma Royal Eco Prest S.R.L., respectiv asupra lui Nicolae Diaconescu, asociatul unic al acestei firme, administrată de Marian Constantin, asta pentru că exista suspiciunea că Mladin, împreună cu asociații acestei societăți au fost mână n mână, deturnând fonduri și devalizând patrimoniul comunei. Fostul primar interimar mai solicita și extinderea cercetărilor pentru săvârșirea altor infracțiuni și față de alte persoane care au acționat împreună cu Mladin. „Apreciez că ne aflăm în fața unor fapte de corupție, în sensul că, prin săvârșirea acestor infracțiuni s-au primit foloase materiale sau sume de bani, aceste fapte făcând obiectul infracțiunii de trafic de influență”, susținea atunci Brotea.

Faptele care l-au ­uimit, până la deces, pe Brotea

Un contract cu REBU în 2006, pentru salubrizarea comunei, pe vremea când primar în Jilava era Gheorghe Ion, a fost începutul. Pe scurt, printr-o serie lungă de ac-te adiționale și greșeli intenționate, Mladin a încercat, odată cu preluarea mandatului de primar în 2008, să scoată din cărți REBU și să lase salubrizarea pe mâna celor de la Royal Eco Prest. REBU nu s-a lăsat și, în urma unei hotărâri judecătorești, a reușit să obțină contravaloarea a 21 de facturi neachitate, în valoare de 2,35 miliarde de lei, plus penalități de 674 milioane de lei. Lui Mladin nici că i-a păsat și a încercat, în 2011, concesionarea serviciilor de salubrizare către o firmă din Jilava, condusă de același Marian Constantin. Asta fără să rezilieze contractul cu cei de la REBU. Din ceea ce reiese din documentele trimise DNA, Mladin ar fi delapidat mari sume de bani din bugetul primăriei dar a și favorizat pe alții, în special pe asociatul unic al firmei Royal Eco Prest. Asta reiese din faptul că au fost încheiate două contracte acord-cadru în care toate lucrările primăriei erau executate de firma mai sus menționată. Astfel, Royal Eco Prest a fost plătită cu prioritate pentru lucrări parțial efectuate sau chiar integral pentru lucrări nerecepționate. Între timp, facturile către REBU și chiar Apa Nova nu au fost achitate, atrăgând penalități foarte mari. Să dăm câteva exem-ple de ”lucrări” făcute de  Royal Eco Prest. O asociere între comuna Jilava și această firmă, împreună cu Delta A.C.M 93 și R.G.D. Ascon  S.R.L., pentru reabilitarea ter-mică a unui bloc de locuințe colective, a făcut încă o gaură în buget, în condițiile în care, deși nu s-a efectuat recepția finală, Royal Eco Prest a fost singura firmă plătită cu 1,1 miliarde de lei. Urmează modernizarea, extinderea și supraetajarea grădiniței cu program prelungit, lucrări luate tot de Royal Eco Prest dar neefectuate, cu toate că și au primit banii. Trebuie men­ționat că Royal Eco Prest a fost înființată în aprilie 2010 iar din luna iulie a aceluiași an au început să curgă contractele cu primăria. Mai multe detalii despre acest caz vă vom prezenta, însă, într un material viitor.


Cronica neagră

Primarul interimar al comunei Jilava, Gheorghe Brotea, 50 de ani, s-a sinucis pe 5 septembrie. Edilul s-a spânzurat în garajul casei sale, trupul fiind găsit de membrii familiei, care au sunat la numărul de urgenţă 112, la ora 7.35, a declarat Claudia Burada, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Ilfov. Procurorii Parchetu-lui de pe lângă Tribunalul Ilfov au anunţat că din primele date ale cercetărilor a rezultat că primarul interimar Gheorghe Brotea „se afla de câteva zile, din punct de ve-dere personal, într-o stare tensionată”. Au fost găsite la faţa locului scara și funia folosite de fostul primar pentru a se spânzura, „nefiind elemente care să ateste alte împrejurări, iar la finalizarea cercetării locale, cadavrul va fi dus la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici”, au mai anunţat procurorii, într-un comunicat de presă.  „Ancheta este în curs de desfășurare. Luăm în calcul toate ipotezele, dar momentan există indicii doar pentru sinucidere. Bărbatul era mort din cursul nopţii, iar soţia sa a fost cea care a sunat la 112”, a declarat porcurorul Anca Andrei. Gheorghe Brotea îi ţinea locul primarului ales din Jilava, Adrian Mladin, care se află în arest. Brotea a fost contracandidatul lui Mladin la alegerile locale din 10 iunie. El a candidat din partea USL și a obţinut 23,89% din voturi, în timp ce Mladin, care a candidat indepen-dent, a câștigat alegerile cu 48,75%. Mladin a solicitat o mită de 500.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro pe 19 septembrie 2011, pentru a dispune întocmirea unui plan parcelar în care să fie incluse 23,8 hectare de teren care aparţineau unui om de afaceri care l-a denunţat pe primar, pentru mita cerută.