O replică în miniatură a SUUB, pe Str. Banatului nr. 2, care va oferi o gură de oxigen Spitalului Universitar și va satisface, de asemenea, nevoile de îngrijire ale unui număr important de ilfoveni
În orașul Chitila, pe Str. Banatului nr. 2, s-a deschis joia trecută un ambulatoriu de specialitate al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, unitate sanitară nouă, realizată şi dotată după cele mai înalte standarde de calitate. Ambulatoriul de specialitate SUUB – Chitila funcţionează în baza unui protocol semnat între primarul oraşului, Emilian Oprea, şi managerul SUUB, prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu. Personalul medical şi managementul noii unităţi sanitare sunt asigurate de către Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 719, ediția print
Investiţia totală în infrastructura acestui modern centru medical se ridică la aproximativ 14.000.000 lei, din care 11.600.000 lei provin din bugetul local al Primăriei Chitila, diferenţa fiind asigurată de Consiliul Judeţean Ilfov. Ambulatoriul este amplasat într-o clădire complet reabilitată şi extinsă, cu o suprafaţă desfăşurată de 1.458 mp, distribuită pe două niveluri (P+1E) și dispune de 20 de locuri de parcare.
Dotarea cu echipamente medicale şi mobilier, care s-a ridicat la 15.600.000 lei, a fost realizată prin programul PNRR/2022/C12/MS/I1.3 – I1.3 Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie.
Primăria Chitila s-a consultat cu specialiști din sănătate și a urmărit achiziţionarea unor echipamente de înaltă performanţă, esenţiale pentru furnizarea unor servicii medicale de top, iar printre echipamentele instalate deja în ambulatoriu se află: ecografe, aparate de monitorizare EKG, colonoscop video HD, echipamente de audiometrie, electrocardiografe, electroencefalografe, electromiografe, electrocautere, gastroscop video HD, maşini de reprocesare a aparaturii optice, monitoare pentru funcţii vitale, seturi de retinoscopie directă, sisteme de colposcopie, sisteme endoscopice ORL HD cu tehnologie NBI (imagistică cu spectru îngust), laringoscoape video, sisteme de cauterizare bipolară şi cu radiofrecvenţă pentru ORL, ureteroscoape, ventilatoare portabile şi unităţi ORL. Toate aceste dotări contribuie la crearea unui mediu modern și prietenos pentru pacienți, asigurând astfel accesul la servicii medicale de cea mai înaltă calitate.
Investițiile în sănătate vor continua, iar administrația locală gândește o serie de facilități, pentru a atrage medicii în Chitila
Așadar, ambulatoriu din Chitila reprezintă un exemplu concret al angajamentului administrației locale de a dezvolta infrastructura medicală, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății și bunăstării locuitorilor. Iar Primăria orașului Chitila și-a reafirmat, cu prilejul inaugurării oficiale a ambulatoriului, angajamentul ferm de a investi constant în proiecte esențiale pentru comunitate, contribuind astfel la consolidarea viitorului orașului și la crearea de noi oportunități pentru toți cetățenii săi.
„Oraşul nostru este într-o continuă dezvoltare. Era nevoie să investim în infrastructura medicală care să răspundă nevoilor locuitorilor din Chitila de servicii medicale de calitate. Am avut în vedere reducerea numărului de pacienţi redirecţionaţi către alte centre medicale, dar şi reducerea timpului de diagnosticare şi tratament. Cetăţenii oraşului, principalii beneficiari ai serviciilor medicale prestate în cadrul unităţii medicale nou înfiinţate, vor avea acces la diagnostic şi tratament mai rapid şi mai precis datorită aparatelor medicale moderne şi performante. Următorul pas în dezvoltarea infrastructurii de servicii medicale pentru cetăţenii din oraşul nostru vizează reabilitarea şi modernizarea Dispensarului uman. Având, acum, acest nou centru medical, care va răspunde nevoilor de servicii sanitare pentru cetăţeni, ne putem ocupa şi de actualul dispensar care necesită lucrări ample de reabilitare. Este un proiect pe care îl realizăm cu fonduri de la bugetul local şi de la Consiliul Judeţean Ilfov”, a declarat Emilian Oprea, primarul oraşului Chitila. Acesta a completat și cu faptul că, autoritatea locală intenționează ca împreună au Agenția Națională pentru Locuințe să colaboreze pentru construirea unui bloc pentru a avea la dispoziție apartamente pe care să le ofere spre închiriere medicilor, încurajând, astfel, rămânerea lor pe o perioadă cât mai lungă de timp în Chitila. Pentru că, așa cum a comentat și managerul SUUB, oamenii trebuie să înțeleagă că spitalele publice au nevoie de personal și e important ca acest personal să fie de calitate. De asemenea, o altă investiție legată de ambulatoriu, pe care autoritatea locală intenționează să o demareze, este aceea a montării de panouri fotovoltaice, pentru a reduce costurile cu factura de energie electrică, în momentul în care unitatea va deveni independentă din punct de vedere al producerii sursei de energie.
În opinia edilului, autoritatea locală ”rămăsese datoare cetățenilor, cu domeniul medical. Într-un fel, ambulatoriul SUUB – Chitila va ajuta și la reducerea presiunii pe spitalele din Capitală, care vor putea respira mai ușor, iar cetățenii vor fi, de asemenea, mulțumiți. De asemenea, avem spații pentru o eventuală extindere a acestei infrastructuri medicale și ne propunem ca, în viitor, să dezvoltăm proiectul”, a completat Emilian Oprea.
O replică în miniatură
Managerul SUUB, Cătălin Cîrstoiu, a spus că ambulatoriul este primul proiect de acest gen al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti în Ilfov. Potrivit acestuia, în ambulatoriul din Chitila vor oferi consultaţii medici din cadrul SUUB și se vor furniza servicii medicale în 20 de specialități, dintre care 18 clinice, inclusiv cardiologie, pediatrie, obstetrică-ginecologie, urologie, O.R.L., oftalmologie, neurologie, psihiatrie, diabet și boli de nutriție, dermatologie, gastroenterologie, endocrinologie, ortopedie, reumatologie, medicină de familie, oncologie, hematologie și chirurgie generală.
„Îngrijirea pacienţilor rămâne o prioritate absolută. Ne străduim constant să oferim servicii medicale de cea mai înaltă calitate, iar consultaţiile din ambulatoriu sunt esenţiale în acest demers. Pacienţii vor putea veni şi la Spitalul Universitar, existând o bună colaborare între medicii noştri. Este foarte important pentru noi ca toţi pacienţii să beneficieze de îngrijiri medicale de specialitate în cele mai bune condiţii şi la cele mai înalte standarde de profesionalism. București nu mai poate fi privit doar el, fără Ilfov. Un milion de oameni vin zilnic din Ilfov către capitală, să lucreze. Alții au domiciliul în București și reședința în Ilfov și își duc, așadar, viața de zi cu zi în, de exemplu, Chitila. Iar ei au nevoie și de infrastructură medicală, așadar. Prin urmare – acum s-a realizat aici, de fapt, o secție externă a SUUB, iar cei care vor lucra aici sunt fie angajați special pentru acest ambulatoriu sau sunt cadre didactice din spital, profesori universitari care vor veni să consulte aici și să ofere îngrijiri medicale. Sau vor fi medici tineri, care au făcut rezidențiatul în Spitalul Universitar, și vor începe aici o activitate medicală frumoasă. Vorbim de un stat de funcțiuni de circa 250 de persoane. Sunt toate specialitățile din SUUB și aici, avem ajutorul medicilor de familie din Chitila – și acest lucru este foarte important, pentru că acum vor avea unde să-și trimită pacienții, la o unitate medicală competentă”, a declarat Cătălin Cîrstoiu.
O investiție emblematică pentru orice autoritate locală
La rândul său, președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma a apreciat că ambulatoriul de specialitate SUUB – Chitila reprezintă ”o investiție emblematică pentru o administrație locală și, cel mai important, extrem de benefică pentru cetățeni. Cu puțin timp în urmă, aici vedeam o fostă cantina dezafectată. O clădire veche, în paragină. Astăzi, vedem un ambulatoriu modern, dotat cu echipamente medicale de ultimă generație. Oamenii din Chitila și din localitățile învecinate ajung acum mai repede la medic, au parte de servicii rapide, de înaltă calitate, pot face investigații complexe. Sunt 20 de specialități medicale, dintre care 18 clinice. Domnul primar și echipa sa au oferit comunității un real sprijin. Investiția se ridică la 14 milioane de lei. Cei mai mulți bani au fost de la bugetul local. Și o parte de la noi, de la CJ Ilfov. Echipamentele s-au cumpărat cu bani din PNRR. Cât despre medici, aceștia vin de la Spitalul Universitar de Urgență. Îi felicit pe primarul Emilian Oprea, pe viceprimarul Costel Andrei și pe toți cei care au muncit pentru acest mare proiect! De asemenea, mulțumesc medicului și profesorului Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, pentru tot sprijinul acordat!”, a precizat președintele Consiliului Județean Ilfov.
Programări telefonice sau online
Clădirea noului ambulatoriu de specialitate SUUB – Chitila, în varianta ei veche, a avut de-a lungul timpului mai multe destinații – de la fabrică de pâine, la croitorie, de exemplu, ne-a povestit Elena Petre, managerul de proiect care s-a ocupat de schimbarea funcțiunii acesteia, modernizare și dotare. În urmă cu circa trei-patru ani de zile, administrația locală a cumpărat clădirea și a decis reabilitarea acesteia, însă pandemia a blocat o vreme investiția în refacerea ei. Aceasta a intrat în conservare, și imediat ce s-a putut, s-au reluat lucrările de modernizare. Au fost gata acum doi ani și, ulterior, a apărut oportunitatea scrierii proiectului pentru finanțarea dotării, prin PNRR, iar lucrurile au mers, de aici, cursiv.
Programările la consultații și/sau investigații medicale, în ambulatoriul de specialitate din Chitila, se pot realiza telefonic, la numărul 0785.290.876 (între orele 07.00-15.00) sau online la adresa sub.ro/programari-ambulatoriu-chitila.