După cazul bătrânei de 94 de ani expulzată la începutul săptămânii de la un cămin de bătrâni pentru că familia nu plătise, opinia publică franceză este zguduită de un nou caz de expulzare.

Léa în vârstă de 5 ani mânca liniştită la cantina grădiniţei când o poliţistă a intrat s-o caute. Micuţa a crezut că s-a întâmplat ceva grav cu părinţii săi, iar colegii de grupă au fost convinşi că Léa este dusă la închisoare.

Conducând-o pe micuţă la mama ei, cu care trăieşte, poliţista nu a găsit pe nimeni acasă şi a dus-o pe Léa la secţia de poliţie. De fapt, mama micuţei plecase la grădiniţă să-şi ia fiica.

170 de euro neplătiţi

Înscrierea micuţei la cantina şcolară a fost anulată de către primăria oraşului Ustaritz (departamentul Pirinei-Atlantic) pentru neplata facturilor. Părinţii micuţei, separaţi, au amânat să achite factura de 170 de euro. Directorul grădiniţei a declarat că nu era la curent cu această problemă şi că, chiar dacă ar fi fost prezent, tot nu ar fi putut face ceva. « Consider procedeul iresponsabil, nu luăm copiii ostatici în această manieră » a adăugat directorul grădiniţei.

O anchetă a fost deschisă

Primarul oraşului Ustaritz a explicat pentru presă că nu a dat un astfel de ordin de expulzare. « Cei doi părinţi fuseseră avertizaţi, sunt proceduri pe care trebuie să le aplicăm înainte de astfel de acte » susţine primarul.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Vincent Peillon, a criticat dur intervenţia poliţiei calificând drept « un act de violenţă, ceea ce s-a întâmplat ». « Spun tuturor francezilor şi tuturor aleşilor de a evita a face astfel de gesturi care sunt absolut scandaloase. Chiar dacă sunt dificultăţi cu părinţii, niciodată nu trebuie să le reglăm prin copii ». La ancheta deschisă deja vor fi audiate toate părţile implicate.