COMUNICAT  DE  PRESĂ

                                   

           Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Ilfov: Noutăţi în sistemul TVA la încasare. Prevederile Codului fiscal, clarificate  şi completate

Modificările aduse Codului fiscal prin OG nr.8/3013, conţine reguli mai clare privind regimul pe care trebuie să-l aplice beneficiarii operaţiunilor realizate de persoanele obligate să intre în sistemul TVA la încasare sau să părăsească sistemul pe perioada cuprinsă între data la care aveau obligaţia să aplice sitemul pană la data înregistrării din oficiu şi, respectiv de la data la care aveau obligaţia să înceteze aplicarea sistemului pănă la radierea din oficiu.

Astfel, noile reglementări privind sistemul TVA la încasare stabilesc ca persoana impozabilă care trebuie să aplice sistemul TVA la încasare şi nu depune notificarea de înregistrare va fi înregistrată din oficiu de organul fiscal competent în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, începând cu data înscrisă în decizia de înregistrare. În cazul în care un beneficiar care nu aplică noul sistem de TVA efectuează achiziţii de la o persoană impozabilă aflată în situaţia menţionată anterior, atunci el işi va putea deduce TVA conform regulilor generale de deducere.

O altă situaţie clarificată de OG nr.8/2013 este cea în care un contribuabil din sistemul TVA la încasare depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei în cursul anului calendaristic curentşi nu depune notificarea, fiind radiată din oficiu de organul fiscal  din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

Noile reglementări prevăd ca în perioada cuprinsă între data la care persoana impozabilă avea obligaţia de a nu mai aplica sistemul şi data radierii din oficiu, dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de beneficiari care nu aplică sistemul de la aceste persoane se  exercită la momentul plăţii ( regulile de deducere din sistemul TVA la încasare).Ulterior, de la data radierii din oficiu a furnizorului / prestatorului din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, beneficiarul işi va putea deduce TVA pentru achiziţiile realizate de la aceasta conform regulilor generale de deducere. Reglementările nou- introduse în Codul fiscal stabilesc ca firmele care au aplicat sistemul TVA la încasare şi care au solicitat anularea codului de înregistrare în scopuri de TVA trebuie să depună la Fisc o declaraţie.

Termenul de depunere a acestei declaraţii este data de 25 a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea TVA.

Informaţii detaliate privind  DOCUMENTARUL FISCAL (privind sistemul TVA la încasare) se pot obţine de la biroul pentru asistenţă contribuabili;

Electronic la adresa de email : Asistenta.IF@mfinante.ro