@ Unitatea medicală are acum o nouă ”față”, infrastructura edilitară a fost refăcută, dotările medicale sunt tot mai moderne și acoperă o sferă mai mare de servicii, siguranța pacienților și a personalului a devenit o prioritate @ Digitalizarea aduce spitalul la nivelul anului 2025
După o lungă perioadă de ”derivă administrativă”, în care în Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu” Bălăceanca, din comuna Cernica, se investise aproape de nivelul subzistenței sau deloc, noul manager, Tănase Stoica (Titel), promitea la preluarea mandatului, că unitatea medicală va intra într-o ”nouă eră”. Au trecut aproape 4 ani, dacă socotim și perioada interimatului, și, întradevăr, experiența acumulată în administrația publică locală, dorința de a schimba lucrurile în bine și susținerea primită din partea administrației locale și a Consiliului Județean Ilfov s-au transpuns în fapte vizibile cu ochiul liber. Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu” și-a schimbat înfățișarea, iar investițiile în dotarea cu echipamente și pentru realizarea de noi servicii medicale continuă. Pentru circa 180 de pacienți, spitalizați în acest moment, calitatea vieții și siguranța lor sunt considerabil mai bune.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 740
Nu mai departe de 10 ani în urmă, Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu” Bălăceanca era locul în care pacienții cu afecțiuni psihiatrice ajungeau ca ultimă soluție. Era un loc de evitat, din cauza condițiilor și a calității serviciilor.
CJ Ilfov, în subordinea căruia funcționează, a investit în ultimii ani în infrastructură și a reușit conectarea la rețeaua de apă și de canalizare, iar pe partea de dotări medicale a reușit achiziționarea de echipamente noi, precum electrocardiograf portabil, ecograf Doppler, aparat de hematologie, ionometru, sondă ecografie eco cord, concentratoare de oxigen. Din anul 2020, unitatea a intrat în reparații capitale, iar în următorul an, cu sprijin considerabil din partea CJI și din partea președintelui Consi-liului Județean Ilfov, Thuma Hubert, cu un nou management, pavilioanele au fost reîmpărțite, saloanele au devenit mai spațioase, mobilierul a fost înlocuit, grupurile sani-tare s-au refăcut. Cinci corpuri de clădire au fost consolidate, reabilitate și modernizate. În curtea spitalului s-au refăcut aleile, s-au creat locuri de parcare, s-au curățat spațiile verzi, s-a înlocuit gardul vechi cu unul din beton, realizat conform normativelor europene pentru o unitate medicală de psihiatrie. S-a achiziționat o nouă centrală termică, s-au construit rampe de acces pentru persoane cu dizabilități, iar anul trecut, după ce o vijelie puternică, de vară, a smuls efectiv întregul acoperiș al corpului C8, a fost nevoie de refacerea integrală a acestuia și înlocuirea tâmplăriei PVC.
S-a achiziționat o ambulanță nouă, specificul unității medicale impunând acest lucru ca pe o necesitate, pentru că, de exemplu, unui bolnav psihic nu-i dai drumul pur și simplu pe poartă, la externare. În multe cazuri, acesta este dus la domiciliu și predat aparținătorului. O altă investiție necesară și finalizată a vizat rețeaua de monitorizare video, care a fost extinsă. Acum, siguranța pacienților și a personalului este atent supravegheată, camerele video fiind amplasate în toate zonele unde se impune o atenție deosebită.
De asemenea, a fost finalizată proiectarea și se află în fază de execuție o altă investiție importantă privind alarmarea în caz de incendiu, un demers care reflectă, încă o dată, eforturile continue ale conducerii spitalului și ale autorităților locale și județene pentru îmbunătățirea siguranței și protecției pacienților și personalului medical, și, extrapolând, asigurând astfel un mediu sigur întregii comunități locale, luând în calcul o vulnerabilitate mai mare în zona unei unități medicale specializate, cum este un spital de psihiatrie.
Laboratorul de analize a fost completat cu echipament nou pentru departamentul de bacteriologie
”Din 2022, a fost relocat din spital într-un modular modern amplasat în curte laboratorul de analize, dotat cu analizoare automate și semiautomate de capacitate me-die și mare, fiind încadrat cu personal de specialitate. Acesta deservește secțiile spitalului, iar în regim de ambulator, la cerere, pot fi efectuate o serie de analize medica-le”, a explicat managerul Tănase Stoica, adăugând ca noutate recentă realizarea unei linii complete de echipamente pentru analize de bacteriologie. Reamintim că, la pre-luarea mandatului de manager, laboratorul era în stadiu de construcție. Personal exista, dar nu și echipamentele necesare. Amenajarea nu era definitivată atunci, iar acum, laboratorul este funcțional și reprezintă, potrivit managerului, un pas important în reabilitarea spitalului.
Medicul Pârlea Elena ne-a precizat că laboratorul dispune de un analizor automat de hematologie, unde se pot realiza analize uzuale de hematologie, precum screening de bază în stabilirea statusului hematologic și de un microscop optic cu cameră – pentru stabilirea unui diagnostic al bolilor hematologice și evaluarea lor, pe partea de biochimie – se poate efectua stabilirea unui diagnostic și monitorizarea – de exemplu, a diabetului zaharat, iar în departamentul de bacteriologie au fost achiziționate de curând un aparat automat modern, care izolează, identifică și testează sensibilitatea la antibiotice a germenilor patogeni, o hotă microbiologică cu flux laminar vertical, două incubatoare pentru izolarea germenilor patogeni sau un autoclav pentru distrugerea plăcilor utilizate.
Digitalizarea aduce spitalul la nivelul anului 2025
Tot cu ajutorul și implicarea totală a CJ Ilfov, prin președintele instituției, Hubert Thuma, accesând fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu” a obținut finanțare pentru realizarea sistemului de eHealth și telemedicină. Va achiziționa, așadar, sistemele informatice (o infrastructură IT de actualitate, calculatoare, imprimante, programe de telemedicină, de comunicații – care vor asigura migrarea de date către noi sisteme, licențe software medicale), etc. – toate, evident, în beneficiul pacienților, aparținătorilor acestora, personalului medical. Valoarea totală a finanțării este de aproape 4,4 milioane de lei, iar termenul de finalizare a proiectului este septembrie 2025.
”Este important pentru toți ilfovenii ca în spitalele din județul nostru să avem acces la servicii de înaltă calitate. Cu multă trudă și implicare, viitorul serviciilor medicale în Spitalul Bălăceanca se vor schimba (pe zi ce trece) din bine în mai bine!”, a concluzionat managerul unității medicale, Tănase Stoica.
În următoarele ediții ale Jurnalului de Ilfov vom detalia și alte investiții importante care sunt în implementare în cadrul unității medicale, precum ambulatoriul, dotarea cu aparatură nouă destinată serviciilor medicale de radiologie sau dezvoltarea servicilor de medicină paliativă, cu posibilitatea extinderii acestora inclusiv la domiciliu.
![](http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2022/03/transport-intern-international.webp)