Sâmbătă, 8 februarie 2025, sala de festivități a Universității „Spiru Haret” din București a fost gazda celei de-a X-a ediții a prestigiosului concurs Euro Dance. Evenimentul, organizat de Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Brănești, în parteneriat cu mai multe instituții locale și educaționale, a reunit sute de tineri dansatori de toate vârstele, care și-au demonstrat talentul în fața unui public entuziast.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 740
Festivalul Concurs Interjudețean de Dans pentru Copii „Euro Dance” a reunit anul acesta 64 de ansambluri artistice, însumând peste 600 de copii și adolescenți. Tine-rii dansatori au impresionat publicul și juriul, fiind răsplătiți cu numeroase diplome și trofee. Concursul a început la ora 10.00, scena fiind cucerită de participanți cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, elevi din clasa pregătitoare până în clasa a XII-a, veniți din zece județe, inclusiv Ilfov și București. Alături de concurenți, în sală s-au aflat profe-sori, părinți, bunici și prieteni dornici să urmărească un spectacol de elită.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Asociația de Părinți „Traian Lalescu”, Universitatea ”Spiru Haret” și Colegiul Univer-sitar ”Spiru Haret” din București și Primăria și Consiliul Local Brănești. Dansatorii au oferit momente spectaculoase, încărcate de energie și emoție, demonstrând tehnică, pasiune și creativitate. Secțiunile de concurs au inclus Dans Modern, Dans Popular, Dans de Caracter și Majorete, fiecare fiind împărțită pe grupe de vârstă.
Un maraton coregrafic plin de energie
Festivalul a păstrat structura competițională consacrată, împărțind participanții pe categorii de vârstă: 6-8 ani, 6-10 ani, 9-11 ani, 11-14 ani, 15-18 ani și 15-19 ani. „Anul acesta am avut câteva categorii în plus. Față de ediția trecută, am introdus noi grupe de vârstă, având în vedere numărul mare de participanți”, a declarat prof. Dan Nicolau, directorul Liceului Teoretic „Traian Lalescu” și președintele juriului. La competiție au participat copii din județele Giurgiu, Prahova, Olt, Brăila, Dâmbovița, Sibiu, Ialomița, Galați, Buzău, precum și din localități din Ilfov și București.
Festivalul a fost prezentat de prof. Andrei Galbenu, fost elev al Liceului „Traian Lalescu”, alături de prof. Adriana Bălăceanu și doi elevi ai liceului. „Participarea a fost peste așteptările noastre. Inițial, părea că numărul de înscrieri va fi redus, dar pe final am fost copleșiți de solicitări”, a adăugat prof. Dan Nicolau.
După o competiție acerbă, juriul a evaluat prestațiile concurenților în funcție de tehnică, expresivitate și originalitate. În timpul deliberărilor, publicul a avut parte de momente artistice oferite de Alisa Răducan (vioară), formația „Hobby Dance” din București, Turica Eva (muzică populară), Daria Bârlădeanu (Ansamblul „Oltenașul” din Vi-șina, Olt) și membri ai formației „Mândre Plaiuri Boicene” din Boița, Sibiu, care au interpretat suite de dansuri tradiționale.
Festivitatea de premiere – momente pline de emoție
Evenimentul s-a încheiat cu o festivitate de premiere emoționantă. Trofeul Euro Dance 2025 a fost câștigat de ansamblul „Izvorașul Studina” din Olt, care a încântat publicul cu un spectacol impresionant de dansuri tradiționale. Premiul special al juriului a fost acordat formației „Mândre Plaiuri Boicene” din Sibiu pentru o interpretare excepțională a jocurilor tradiționale din Ardeal. De asemenea, au fost oferite premiile I, II și III pentru fiecare secțiune de dans.
Festivalul a fost un succes așadar și anul acesta, demonstrând încă o dată că dansul este un limbaj universal ce unește generații și culturi. Evenimentul a oferit tinerilor talentați oportunitatea de a străluci pe scenă, promițând o ediție și mai spectaculoasă anul viitor.
Juriul a fost format din cinci membri: prof. coregraf Constantin Gănescu, prof. coregraf Corvin Constantinescu, prof. coregraf Maricela Alexa, prof. coregraf Diana Radu, prof. coregraf Andreea Mihuț, alături de prof. Dan Nicolau, directorul Liceului Teoretic „Traian Lalescu”, care a fost președinte al juriului, fără drept de vot. Secțiu-nea de Dans Popular a atras cel mai mare număr de participanți, demonstrând interesul tinerilor pentru tradițiile românești.
„Ansamblul „Izvorașul” din Brănești, coordonat de prof. Rodica Crivăț, a reprezentat cu mândrie comuna, reușind să câștige premiul I la categoria dansuri populare, grupa 9-11 ani”, a adăugat directorul Liceului „Traian Lalescu”.
Prof. Dan Nicolau a subliniat importanța continuării acestui festival, care a devenit deja o tradiție a competițiilor regionale. „Fiind organizat de Liceul „Traian Lalescu”, ne dorim foarte mult să aducem acest festival acasă, la Brănești. Așteptăm finalizarea Casei de Cultură, un proiect dorit de întreaga comunitate, alături de primarul Niculae Cismaru”, a declarat acesta.
Evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul Universității „Spiru Haret”, care a oferit spațiul de desfășurare, precum și al sponsorilor de la Creativ.ro, care au asigurat premiile, diplomele și trofeele și You Events Romania, partea de sonorizare. Prof. Dan Nicolau a mulțumit, de asemenea, celor 30 de voluntari care au contribuit la organizarea festivalului.
Concursul face parte din calendarul Ministerului Educației pentru activități educative regionale și a fost organizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Brănești.
![](http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2022/03/transport-intern-international.webp)