La întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, fermierii au susţinut că „toată isteria cu aflatoxina a fost creată, fals, de firme multinaţionale, prin încălcarea teritoriului lor de interese economice“.

Aceste multinaţionale vizează să profite de pe urma faptului că la finele lui 2013 se încheie prelungirea perioadei de tranziţie acordată României pentru procesarea laptelui „neconform” cu cerinţele comunitare, iar din 31 martie 2015 va dispărea cota de lapte. „Alerta a fost dată întâi în Serbia. Pentru că două multinaţionale care lucrează în Serbia lucrează şi în România, s-a declanşat o alertă pe un subiect fals. Nu s-a făcut deloc o determinare cantitativă, să se spună clar de la ce cantităţi de consum de lapte este periculoasă aflatoxina. Aceasta este periculoasă dacă un om consumă 20-30 de litri de lapte pe zi, timp de 200 de zile, neîntrerupt. Gestionarea de către autorităţi a datelor privind acest scandal a fost defectuoasă. Iar mass-media a transmis date eronate, pentru audienţă şi rating”, a declarat preşedinte Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Franc, într-o conferință de presă. 

În Ilfov, procesatorii au propus preţuri cu 30% mai mici

Potrivit vicepreşedintelui FCBR, Dorel Secară, asupra fermierilor din Ilfov s-a exercitat un abuz de către procesatori. Mai mulţi fermieri care au înlocuit imediat furajarea animalelor, după ce analizele au detectat limite anormale ale aflatoxinei în lapte, şi au produs apoi cantităţi bune de consum, verificate veterinar, şi-au aruncat laptele pe câmp, afirmând că scandalul cu aflatoxina îi aduce în faliment, pentru că procesatorii le refuză preluarea producţiei zilnice.

„Totuşi, procesatorii au refuzat să ne ia laptele. Procesatorii ne-au chemat şi ne-au propus o scădere a preţului laptelui cu 30%. Pretenţiile lor sunt exagerate. Procesatorii cumpără cu 1,30 de lei  litrul de lapte de la fermierii mari şi cu 1 leu de la fermierii mici. Acum vor să împingă preţul mult sub un leu şi ne ruinează. Vom rămâne fără fermieri. Asigur pe toată lumea că laptele din România nu are nicio problemă pentru consum”, a spus Dorel Secară.

Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru.