Ministrul Daniel Constantin, a descoperit și el (în sfârșit!) că în momentul de față semințele românești de legume, în special de roșii sunt tot mai puține. S-a ajuns în situația în care, majoritatea roșiilor crescute la noi provin din semințe aduse din Bulgaria, Olanda, Turcia și Israel. 

Aceste semințe produc legume mari frumoase și productive, dar gustul acestora și calitățile alimentare lasă de dorit. Iată ce declară ministrul: „Semințele românești roșii sunt într-o cantitate și în­tr-un procent din ce în ce mai mic. Astăzi avem pe piață un procent de 30 – 40 la sută. Trebuie să intervenim și pe zona de cercetare și să stimulăm deoarece țăranul poate produce cu semințele de la stațiunile de cercetare dar acestea produc tot mai puțin.” Aici pune degetul pe rană domnul ministru. Pentru că, într-adevăr, s-a ajuns în această situație tocmai datorită degringoladei cercetării agricole românești. Cercetare pentru care nu sunt semne că ar putea fi revigorată curând, având în vedere sfada dintre Academia de Științe Agricole și Silvice, care se ceartă pentru custodia institutelor. Acestea dețin hibrizi de bună calitate, cum ar fi „inimă de bou, grasele, viorica ori sirianca. Grav e că, fără investiții, există pericolul că ele vor dispărea de tot. Iată ce comentează un cercetător din branșă cu privire la declarațiile ministrului, pe un site care afișează această știre: „Cercetarea bat-o vina! Dacă Ministrul a constatat pericolul, aștept din partea ministerului o măsură. Aceasta trebuie să fie dublă: cercetarea să aibă cu ce cerceta, iar rezultatele obținute să se folosească în firme pentru producerea de semințe, fie ele SRL-uri ale cercetării, fie ele pur private. Azi e modern ca Universitățile și Institutele de cercetare să-și valorifice în acest fel rezultatele. Pentru astfel de scopuri există și banii din Programele UE.” 

Cercetătorii de la SCDL Buzău acuză piratarea

Costel Vânătoru, cer­cetător la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pen­tru Legumicultură (SCDL) Buzău, spune că soiurile produse aici sunt rezistente și productive, atrăgând atenţia, însă, că „nu orice produs de pe piaţă e sămânţă“. El a declarat că pe lângă reducerea suprafeţelor, cercetătorii buzoieni se confruntă în ultimii ani cu piratarea soiurilor realizate la Staţiune. „Creaţiile Buzăului au moștenire genetică bună și sunt rezistente în piaţă (…) Un soi se obţine în timp îndelungat, 30-40 de ani. Un cercetător poate să și iasă la pensie până termină de cercetat”, a spus Costel Vânătoru. Cercetătorul afirmă că pe piață există semințe sub sigla SCDL, dar că plicurile respective conțin, de fapt, semințe din alte țări vecine, pentru care nu există certificare.