Codrul nu va mai fi frate cu şmecherii

După cum spune Dumitru Voicu, directorul general al Direcției Silvice Ilfov,  noul Cod Silvic scoate comerciantul din pădure, iar vânzarea lemnului nu se va mai face pe picior, ci în locuri amenajate. 

”Exploatarea se va face de  către firme specia­lizate, inclusiv ale noastre, iar lemnul obținut se va vinde doritorilor, din depozite special amenajate”, ne-a informat Dumitru Voicu. Potrivit acestuia, noul Cod Silvic aduce măsuri radicale, care nu se adresează neapărat județului Ilfov, dat fiind că aici nu există cazuri de tăieri ilegale dar, totodată, el crede că nu va fi pus în practică prea curând și asta pentru că este, încă, la stadiul de proiect, iar normele de aplicare nu au fost elaborate.

”Cea mai importantă modificare a Codului Silvic va fi aceea că, de acum, administratorul pădurii va scoate la licitaţie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi scos la drumul forestier, va fi sortat, va fi marcat cu plăcuţe cu număr de înregistrare şi cu serie şi va fi comercializat de către administrator. Tot administratorul va întocmi avizul de însoţire a mărfii’’, ne-a declarat ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga. A doua modificare importantă a Codului Silvic, cea referitoare la infracţiuni, prevede aplicarea Codului Penal şi pentru furtul de masă lemnoasă. ”Vom aplica Codul Penal pentru furtul de masă lemnoasă, aşa cum se aplică pentru orice furt. Vom interzice transportul lemnului pe drumurile publice pe timp de noapte, iar a treia măsură, tot pentru a întări aceste sancţiuni, va viza introducerea autorizaţiei de practică pentru lucrătorii din domeniul silviculturii”, a mai precizat aceasta. Această ultimă măsură a pus, însă, pe jar sindicatele, care au anunțat măsuri ample de protest.