Praznic împărătesc la Brănești

Unul dintre cele mai cunoscute și mai apreciate, profunde și înălțătoare monumente din județul Ilfov este Mânăstirea Pasărea din Brănești

În duminica Rusaliilor, mii de pelerini din toate colțurile țării au venit la hramul bisericii, s-au închinat, s-au rugat în tihnă, s-au spovedit, s-au împărtășit și s-au miruit într-un loc în care nu se simte doar credința desăvârșită a preoților și a maicilor slujitoare, ci și „mâna lui Dumnezeu”, liniștea și lumina Lui deplină.  Printre creștinii de seamă s-au aflat și Niculae Cismaru, primarul comunei Brănești, dar și Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea, renumit pentru dăruirea și respectul pe care îl poartă preceptelor religiei ortodoxe.     

În duminica Pogorârii Sfântului Duh, maicile și preoții de la Brănești au pregătit un praznic împărătesc cu prilejul celebrării hramului bisericesc. Dis-de-dimineață, sfântul lăcaș de cult s-a umplut cu numeroși călători pioși, veniți de departe la așezământul monahal de maici de la Mânăstirea Pasărea. Evlavioși, creștinii s-au bucurat de o zi minunată și binecuvântată, plină de rugăciune, închinare și reculegere în mânăstirea frumos îngrijită și întreținută cu suflet de cele 140 de maici înzestrate cu har și smerenie, ajutate de preoții și diaconii locașului. Cum sfânta mânăstire se află sub oblăduirea duhovnicească și canonică a Arhiepsicopiei Bucureștilor, credincioșii care au luat parte la marele eveniment religios s-au bucurat atât de cântările bi­se­ricești și cuvântările preotului protosinghel Mihail Băcescu de la Pasărea, cât și de cele ale preoților delegați ai Patriarhiei Române.Mânăstirea Pasărea datează de 200 de ani. De atunci, la Sfânta Treime, maicile și surorile care viețuiesc în sfânta mânăstire, preoții duhovnici și slujitori sărbătoresc anual, hramul mare. „În ajunul sărbătorii (sâmbătă seară) s-a săvârșit Vecernia mică, Vecernia mare, însoțită de slujba Litiei și a Privegherii, continuându-se cu Utrenia. La Vecernia Mare și slujba Litiei a participat și un delegat al Preafericitului Patriarh Daniel, părintele exarh cultural Timotei, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, însoțit de un sobor de preoți și diaconi. Astăzi, în ziua hramului, s-a oficiat slujba Aghesmei mici, Acatistul Închinat Sfintei Treimi, Ceasu­rile 3 și 6 și Sf. Liturghie. Toți drept cinstitorii creș­tini au par­­ti­cipat la sfânta și dumnezeiasca Liturghie. Rugăciunile de binecuvântare a frunzelor de nuc și tei, și de implorare a Sf. Treimi au fost citite de toți preoții participanți, după rânduială”, a spus Maica Superioară a așezământului monahal, Monahia Mihaela Costache. 

Procesiune a moaștelor celor 14 sfinți protectori 

La finalul Sfintei Liturghii, creștinii au primit frunzele de nuc binecuvântate. Ulterior, racla care conține fragmente din trupurile a 14 sfinți considerați protectorii locașului au fost scoase în procesiune. S-a înconjurat biserica mare, cu tot soborul de preoți și diaconi, și de maica stareță care  a purtat Sf. Evanghelie. Apoi pelerinii au fost miruiți și s-au bucurat de bucatele gătite cu măiestrie de mâinile dibace ale maicilor. 5.000 de sarmale, cozonaci și alte bunătăți culinare au fost pregătite pentru agapă (masa frățească) și împărțite apoi cre­dincioșilor.                 

Maica Superioară a așeză­mântului monahal, Mo­nahia Mihaela Costache: „Creștinii au participat la sfânta și dumnezeiasca Liturghie”