Cuplul Ţicău – Mantale și cazul Tâncăbești

Ce faci când știi cum ești, dar vrei să pari cu totul altfel?

Personaje: Daniel Ţicău, procuror, detașat de statul nostru generos la Consiliul Europei și Mioara Mantale, Consul General al României la Strasbourg, în Franţa. Reprezentanţi ai meritocraţiei neaoșe.

Pământ „contaminat”! Inhibă judecata

Una din tranzacţii: s-a încheiat în 2010, când și-au cumpărat 1.000 mp de teren, pe malul lacului Tâncăbești. Acolo, au ridicat o căsuţă, tip cocioabă. Totul, încălcând zona de protecţie și drumul de exploatare ale lacurilor. 

Legală, afacerea?  Nu, susţin fraţii Parfene. Și care i-au dat în judecată. Ei sunt administratorii concesionari ai fermei piscicole de aici, pentru 49 de ani. Cazul se află pe rolul Judecătoriei Buftea.  

Ce insinuează Ţicău?

Când spune că a câștigat “două dosare” în acest proces, procurorul Ţicău vrea ca lumea să înţeleagă că el e onest, în stare pură. Că, în consecinţă, va birui. Înţelegeţi?  Că ce mai, jumătate din dreptate o are deja în buzunarul mic. Că cinstea lui se afla în circuitul pozitiv al lumii. 

Așa să fie, oare? Am întrebat și eu câţiva oameni cu carte, competenţi în domeniu. Între ei, o profesionistă raţională, cu prezenţă de spirit – avocata Maria Matei. Ea îi apară pe concesionarii Parfene, cei călcaţi în picioare de cuplul “rafinat” și dedulcit la capitalismul “a la française”. 

Între gardu’ ilegalităţilor… 

…și leopardu’ “bunei credinţe”, ipocrite. 

Surpriză? Să vezi dandana sucită! Adică, lucrul e taman pe dos, de cum ar vrea procurorul Ţicău. De fapt, cele “două dosare” câștigate de el, nu prea au legătură cu cauza principală. Adică, cea de pe fond, în procesul unde e dat în judecată. Împotriva abuzului pe care Daniel Ţicău l-a comis cu bună știinţă. În parte egală cu soţia personalităţii lui, Mioara Mantale. Când, deși fuseseră avertizaţi că în actele vânzătorului Ștefan Cristea sunt ilegalităţi flagrante, totuși au cumpărat terenul. Apoi, dacă vor continua să ocupe abuziv drumul de exploatare și zona de protecţie a lacului, nu există altă cale de urmat decât în justiţie. Dar, la merituoșii Ţicău și Mantale, “mizilicurile” nu se pun.  

Păi, să vedem ce-a câștigat cuplul Ţicău-Mantale !  

Primul dosar: a fost o ordonanţă președinţială, acţiune deschisă de fraţii Parfene. Ce este și ce face ea? Cartea spune (Art. 581, Cod Procedură Civilă) că uneori, se ivesc situaţii când într-o judecată obișnuită, prin durata mare de timp scursă până la pronunţarea sentinţei, se pot produce anumite prejudicii ireversibile, uneia dintre părţile implicate în proces. Pentru astfel de situaţii leguitorul pune la dispoziţie o procedură rapidă, cu efecte temporare, denumită ordonanţa președinţială. Însă, pe calea ei, nu se poate soluţiona fondul acţiunii principale. 

Ce s-a întâmplat de fapt? 

Avocata Maria Matei a explicat ce voiau clienţii ei, apelând la o asemenea formula juridică. Simplu: până când instanţa se va pronunţa peste un an, doi, sau mai mulţi asupra dreptului de proprietate a cuplului Ţicău-Mantale peste zona de protecţie și contestat de fraţii Parfene, aceștia voiau să aibă dreptul de a circula pe zona de protecţie a lacurilor. Asta, ca administratori legali, împuterniciţi de stat, în baza concesiunii atribuite prin contract, pentru 49 de ani.

 “Alba-neagra”, în numele Legii

Ce a decis judecătorul de la Tribunalul Capitalei, în legătură cu ordonanţa președinţială? Simplu. “Că nu sunt motive urgente” pentru a le permite parfenilor trecerea pe drumul de exploatare și zona de protecţie. Clar? Asta e! Să se ducă în munţi, la Mănăstire! Că nu mai au treabă, cu lacul de care răspund. 

A urmat recursul, la Curtea de Apel. Bineînţeles că a fost și el respins. Iar fraţii Parfene au plătit cheltuielile de judecată. Cam 7.000 de lei. 

Plin de haz este însă că în 2005, un alt judecător a admis o ordonanţă președinţială, în aceleași condiţii materiale date. Dar pentru o altă zonă a lacului și cu alţi proprietari.

Odată da, altădată ba!  Cu aceeași justiţie sublimă. Care aţipește sau e vioaie, exact la moment. Pentru cine trebuie.

Cum să câștigi, când nici n-ai jucat? 

Avocata Maria Matei conchide: “Când Ţicău și Mantale susţin că au avut câștig de cauză în două etape trebuie să înţelegem că nici pe calea ordonanţei președinţiale și nici pe acţiunea de fond – care practic, n-a început – nu a avut loc o analiză a dreptului lor de proprietate. Ei nu pot susţine că au avut câștig de cauză, pentru că în proces, nu am intrat niciodată pe acest fond”.

Dar despre asta, în episodul următor.


Mioara Mantale – Declaraţie de avere, din 2011 pentru anul 2010. Semnată la 01.12.2011:

Terenuri:

 

  •  Bihor-Vârtop, intravilan, cumpărat în 2007 – 250 mp – Mioara Mantale;
  •  Bihor-Vârtop, intravilan, cumpărat în 2008 – 198 mp – Mioara Mantale;
  •  Ilfov-Peris, intravilan, cumpărat în 2010 – 1.000 mp – Mioara Mantale –Daniel Ţicău;
  •  Suceava-Dorna, intravilan, cumpărat în 2005 – 4116 mp,  
  •   ½ – Daniel Ţicău, Corina Ţicău; 
  •  Iași-Bucium, agricol, cumpărat în 2005 – 1.000 mp – Daniel Ţicău.

 

Adăugaţi trei apartamente în Bucuresati, câteva auto­mobile, conturi bancare etc.


Nota autorului:  În numele meu și al colegilor din redacţie care le susţin cauza, transmitem familiilor Parfene condoleanţe sincere, la sfârșirea din viaţă a Margaretei Parfene – soţie, mamă și bunică. Dumnezeu să o ierte și odihnească în pace!