Veşti bune pentru absolvenţii de liceu care nu reuşesc să-şi găsească jobul dorit! Cu sau fără BAC, statul le oferă o indemnizaţie de şomaj pentru câteva luni. Iată ce condiţii trebuie să îndeplineşti şi ce-ți rămâne de făcut ca să intri în posesia banilor, dacă te afli printre tinerii care abia au ieşit de pe băncile liceului! 

Indemnizat cu 250 de lei

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a prezentat Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă măsurile pe care trebuie să le ia pentru a întinde o mână de ajutor tinerilor absolvenţi cu sau fără diplomă de BAC. Concret, în cazul în care faci parte dintre aceşti absolvenţi, vei avea dreptul la şomaj. Suma pe care urmează să o primeşti lunar, timp de şase luni, va fi de 250 de lei. De asemenea, vei beneficia şi de servicii de mediere şi consiliere în carieră. Potrivit Ministerului Muncii, patronii care încadrează în muncă absolvenţi, beneficiază de subvenţii semnificative. De exemplu, pentru angajarea absolvenţilor de şcoală primară sau gimnazială vor primi subvenţii de până la 500 de lei pe lună, pentru absolvenţii de liceu şi şcoală postliceală vor primi până la 600 de lei pe lună, iar pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor de facultate vor beneficia de subvenţii de până la 700 de lei pe lună. În plus, tinerii care îşi vor găsi de lucru, vor fi stimulaţi cu prime de încadrare în muncă. Potrivit unui ordin la nivel European, absolvenţii care nu sunt angajaţi în primele patru luni de la finalizarea studiilor, vor fi incluşi în programe de formare profesională.   

Înregistrează-te la Agenţia pentru ­Ocuparea 

Ca să beneficiezi de toate aceste drepturi, trebuie să te afli în evidenţa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ilfov, sau Bucureşti, după caz. Ai la dispoziţie maximum 60 de zile ca să te înregistrezi la agenţia afiliată domiciliului tău.