Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) a împlinit recent,137 de ani de istorie şi activitate umanitară. Cu acest prilej, SNCRR a organizat o serie de evenimente importante prin care a demonstrat din nou că angajaţii şi voluntarii societăţii sunt pregătiţi în orice moment să ne salveze în cazul unor dezastre. 

Încă de la înfiinţare, societatea şi-a respectat menirea de a salva vieţile oamenilor aflaţi în suferinţă şi de a le alina durerile. Vineri, 5 iulie, în Parcul Lumea Copiilor din sectorul 4 al Capitalei, SNCRR a organizat evenimentul “Noapte albă pentru zile negre”. Zeci de trecători care s-au relaxat plimbându-se prin parc, au avut ocazia, în intervalul orar 15.00 – 21.00 să asiste la numeroase acţiuni speciale prin care au fost simulate intervenţii în situaţii de urgenţă. 

Tabăra de dezastre şi situaţii de urgenţă 

Toţi cei interesaţi au vizitat tabăra concepută cu scopul de a adăposti persoanele rănite în eventuale dezastre – cutremure, inundaţii etc. De asemenea, sub coordonarea specialiştilor Societă­ţii Naţionale de Cruce Roşie din România, doritorii au avut posibilitatea de a învăţa şi exersa tehnicile de prim – ajutor în cazul unor persoane luate de ape şi înecate la inundaţii. Mai mult, vizitatorii au participat la acţiuni de prevenire a îmbolnăvirilor în masă, au luat parte la diverse demonstraţii de intervenţie la dezastre, au învăţat să testeze glicemia, să măsoare tensiunea arterială şi s-au implicat în diverse acţiuni stradale pentru copii.  

Sinistraţi pentru o zi 

O sută de persoane au dormit peste noapte în corturile amplasate şi amenajate pentru sinistraţi, în aceleaşi condiţii în care sunt adăpostite persoanele rămas fără locuinţe la cutremur sau la inundaţii. Absolut toţi cei interesaţi au luat lecţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în atelierele de specialitate şi au urmărit modul de funcţionare a pompelor de potabilizare a apei care, în cazul unei calamităţi ar putea fi contaminată cu bacterii sau virusuri periculoase. Pe tot parcursul simulării taberei, ei au avut la dispoziţie o mini-bucătărie (un cort) de unde se aprovi­zionau cu alimente şi o biserică (un cort amenajat separate pentru toate religiile) unde s-au putut ruga şi reculege în tihnă. 

Copiii au participat la ateliere de creaţie şi jocuri cu premii 

Şi pentru cei mai mici vizitatori au fost organizate momente speciale. Copiii au fost incluşi în ate­lierele de creaţie, atelierele de prim – ajutor şi s-au bucurat de jocuri cu premii. Tabăra Crucii Roşii de vineri, din Parcul Lumea Copiilor s-a încheiat cu un tur al aşezării. La final, cei cu dare de mână făcut donaţii pentru românii aflaţi în suferinţă. S-au strâns diverse produse şi obiecte pentru victimele dezastrelor. 

 „La 137 de ani de la înfiinţare, misiunea Crucii Roşii e mai actuală decât oricând. Luptăm împotriva sărăciei şi pentru alinarea suferinţei, pentru prevenirea şi intervenţia la dezastre, pentru sănătatea populaţiei şi drepturile omului. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de Crucea Roşie fie prin donaţii, fie prin voluntariat şi îi încurajez pe toţi ceilalţi să se alăture, să fie generoşi, împreună să fim Crucea Roşie! Prin evenimentul nostrum de astăzi, am vrut să arătăm că suntem pregătiţi oricând să facem faţă situaţiilor de urgenţă. Putem interveni în cazul unui dezastru‘‘, a spus Mihaela Geoană, preşedintele Societăţii de Cruce Roşie din România, cu prilejul deschiderii taberei organizate la o zi după ziua aniversară.