Bronzul frumos poate fi periculos. Culoarea brună-arămie a trupului oferită  în această perioadă de razele calde şi puternic strălucitoare ale soarelui este sexy, frumoasă şi atrăgătoare. Dar cu ce preţ? Sănătatea pielii tale poate fi grav afectată prin expunerea la soare prelungită sau la ore nepotrivite. Deşi, este cea mai frecventă formă de cancer, tumora pielii poate fi prevenită cu succes. 

Dr. Mehmet Coşkun Acay, medic ­pecialist în ­dermatologie în cadrul ­Centrului de ­Medicină ­Anadolu, Turcia

Cauza principală a apariţiei cancerului de piele o reprezintă radiaţiile solare. Statul la soare fără aplicarea în prealabil a diverselor creme de protecţie duce la apariția arsurilor, iar toate acestea pot cauza apariţia diverselor tipuri de boală. De obicei, boala este des întâlnită la cei cu tenul foarte deschis, care nu se bronzează imediat, dar se irită repede. Cea mai importantă perioadă de viaţă în care protecţia împotriva soarelui joacă un rol deosebit, o reprezintă primii 20 de ani. 80% din expunerea la soare înregistrată pe tot parcursul vieţii este făcută în această perioadă.

 Faţa şi buzele, cele mai afectate 

Frecvenţa de apariţie în cadrul cancerelor de piele a carcinomului bazonuclear este de 80-90%. În prima fază a afecţiunii, pe piele se formează o tumefacţie de culoarea pielii. Cu timpul, ea creşte şi începe să îşi schimbe culoarea. Sunt întâlnite cel mai des pe faţă şi pe linia trasată între ureche şi buza superioară. Diagnosticul se pune în urma consultului fizic. Şi carcinomul scuamos este înregistrat cel mai des pe faţă şi buze şi apare sub forma unei tumefacţii de culoarea pielii. Tumefacţia este mai dură şi uneori poate fi confundată cu un neg. Inflamaţia creşte, iar în stadiul avansat ia forma unei umflături cu crater. Dacă nu este tratată, cu timpul devine o rană deschisă şi sângerândă. Se poate localiza în zone cu o cantitate importantă de circulaţia sângelui cum sunt nasul, buzele şi urechile şi se poate întinde rapid. În cazul carcinomului scuamos, diagnosticul se pune pe baza rezultatelor biopsiei. Dacă adâncimea carcinomului nu este mare, odată cu biopsia se extirpă în totalitate. Apoi se recomandă tratament de specialitate.

Ai peste 50 de aluniţe mari pe corp? Fuga la medic! 

Melanomul malign este cea mai severă formă de cancer de piele. Procentul de apariţie al melanomului malign este de mai puţin de 1%, cauzele bolii fiind soarele, dar şi factorii genetici. Cei care au mai mult de 50 de aluniţe mai mari de doi milimetri, trebuie să consulte neapărat un medic. Aluniţele care prezintă un risc ridicat sunt cele care conţin culori diferite, sunt neregulate, mai mari de 6 mm şi sunt asimetrice. Tratamentul chirurgical are o rată de succes de peste 90% cu o rată de supravieţuire de până la cinci ani. 

Şi totuşi… cum te tratezi dacă te-ai îmbolnăvit? 

Cancerul de piele se tratează cu succes dacă este diagnosticat la timp şi dacă se instituie terapia corespunzătoare. De regulă, tumefacţiile sunt carbonizate sau îngheţate. Însă, atunci când inflamaţia este sub o anumită adâncime, trebuie analizaţi cu coloranţi şi nodulii limfatici santinelă aflaţi în zonă. Apoi, se recomandă continuarea tratamentului chirurgical. În cazul în care inflamaţia nu este foarte întinsă, vindecarea va fi în procent de 99-100%. În cazul formelor întinse, există posibilitatea ca boala să recidiveze în procent de 10%.