Diete şi… reţete

Fără îndoială, fructul cel mai sănătos, mai energizant și mai răcoritor în zilele toride de vară este pepenele roșu. El conține 90% apă și este un depozit real de vitamine și săruri minerale. Când termometrele indică peste 35 de grade Celsius, pepenele roșu este gustarea ideală dintre mese, conținând nutrienți vitali sănătății. În plus, fructul este un adevărat medicament împotriva multor boli.   

Puterea tămăduitoare a fructului vine din:

 vitamina A – îți asigură o vedere bună și o imunitate crescută la infecții  

 vitamina B6 – te calmează, îți protejează ficatul, vezica biliară și îți oferă strălucire și elasticitate pielii 

 vitamina C – îți îmbunătățește circulația sanguină în organism, te ferește de accidentul vascular și de infarctul miocardic în zilele fierbinți de vară 

 calciu – îți men­ține să­nătatea oaselor și a dinților, te ajută să previi bolile de inimă, spasmofilia, anemia, dificultățile de concentrare, nervozita­tea, durerile frecvente de cap, hemoragia, tulburările la menopauză 

 magneziu – este foarte important pentru buna funcționare a musculaturii, inclusiv a muș­chiului cardiac, îți întârzie procesul de îmbătrânire, îți reglează temperatura cor­pului și te ține departe de depunerile de calciu, prevenind astfel pietrele la rinichi și la fiere  

 potasiu – îți reglează tensiunea arterială, îți atenuează stările de irascibilitate și te ajută să eviți depresia 

 fibre  – îți reglează digestia, metabolismul, îți cresc rezistența organismului la îmbolnăviri, te ajută să evii durerile de cap, anemia și îți oferă un plus de energie. 

Dieta de slăbit

Mic dejun – o felie de pepene roșu și una de pâine din cereale integrale 

Prânz – o felie de pepene roșu și o sută de grame de carne de pui, ­curcan, pește sau vită, fiartă sau la grătar 

Cină – o felie de pepene roșu, brânză de vaci slabă sau salată de legume

Regimul pentru detoxifiere

Timp de cinci zile, consumă câte trei kilograme de pepene pe zi. Nu ține regimul dacă suferi de diabet zaharat sau ai pietre la rinichi.

Reţete pe alese, de la bucătari culese

Gem de pepene

Ingrediente:

 două căni de miez de pepene roșu, fără semințe

 trei căni de zahăr 

 o jumătate de cană de apă 

 un sfert de cană suc de lămâie 

 un pliculeț de gelatină.

Mod de preparare:

Ia un vas și amestecă pepenele roșu cu sucul de lămâie și zahărul. Lasă ingredientele să stea un sfert de oră, ames­tecând din când în când. Separat, într-o cratiță pune apa și trei sferturi de pliculeț de gelatină. Ulterior, adaugă mixul de pepene și amestecă până când zahărul se dizolvă complet, iar compoziția se întărește. Lasă gemul la răcit, pune-l în borcane și acoperă-l.

Prăjitură cu pepene

Ingrediente

Pentru blat

 trei ouă  trei linguri de zahăr  trei linguri de făină  zeamă de compot pentru însiropat blatul  un praf de sare 

Pentru cremă 

 800 grame miez de pepene roșu  200 mililitri de smântână dulce  30 grame de gelatină  șase linguri de zahăr pudră

Mod de preparare:

Începe să pregătești blatul. Freacă gălbenușurile cu zahăr până când obții o pastă deschisă la culoare, apoi adaugă făina. Amestecă și pune albușurile bătute spumă. Ia o tavă specială pentru blat, tapeteaz-o cu hârtie de copt și toarnă aluatul în ea. Coace-l la foc potrivit. Cât timp ai blatul la cuptor, pregătește crema. Lasă gelatina în apă rece timp de 35 de minute și apoi bate smântâna atât cât e nevoie ca să prepari o frișcă tare. Apoi, miezul de pepene fără semințe bagă-l în blender și când ai pregătit un piure din acest fruct, amestecă-l cu zahărul și încălzește-l puțin (ai grijă să nu fiarbă, trebuie doar să se topească zahărul). Adaugă gelatina topită și amestecă bine, omogenizează. Lasă crema la frigider o jumătate de oră și amestec-o cu frișca. Însiropează aluatul cu câteva linguri de compot și toarnă peste el crema preparată. Ține prăjitura la rece cel puțin șase ore.