Să ferim stadioanele de violenţă! Este un imperativ cerut de societate, de cei mai mulţi spectatori, suporteri adevăraţi şi sportivi. Furia nebună, agresiunile nu au ce căuta în arenele competiţionale şi în tribune.

Din păcate însă, realitatea, nu se dezminte. Iar aici, fotbalul ocupă prim-planul atenţiei publice. Huliganismul fanatic şi brutalităţile de tip “ultras” îl prejudiciază grav. 

Pentru cei desemnaţi să le stopeze, provocările sunt mari. 

Iar măsurile de contracarare a violenţelor se pregătesc din timp.    

În debutul sezonului competiţional 2013-2014 

La câte se întâmplă în ziua de azi, pericolele agresivităţii ne mai lipsesc! Împotriva răspândirii violenţei în sport, jandarmeria este structura cu atribuţii şi răspunderi profesionale, reglementate de lege. Aici, primejdia se multiplică. Furia mulţimii dezlănţuite, duce la consecinţe foarte grave.

Sistemul de ordine publică şi-a organizat replica. Jandarmii sunt partea importantă a componenţei lui. Firesc, nu e singura. Şi ca mecanismul să funcţioneze, el trebuie ţinut permanent în stare de veghe. Momentul de acum? Este cel de start. În urmă cu câteva zile, s-au deschis porţile noului sezon fotbalistic.  

Jandarmeria? Gazdă şi partener de echipă

Cheia eficienţei muncii lor? Răspunsul e cuprins în câteva idei, din cuvântul de întâmpinare al şefului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Ilfov, colonelul Bogdan Enescu. 

Prilejul? Întâlnirea periodică de lucru – unde IJJ Ilfov a chemat reprezentanţii instituţiilor, organizaţiilor publice şi private, cu responsabilităţi de prevenire şi combatere ale violenţei, pe timpul manifestărilor sportive. Colonelul Enescu s-a referit la obligaţia unei analize riguroase a evenimentelor trecute, la organizarea comunicării instituţionale optime cu celelalte eşaloane ale statului şi firmelor particulare de pază, integrate acţiunilor comune. Aceeaşi atenţie trebuie dată pregătirii strategice a misiunilor şi mai ales detaliilor profesioniste specifice, de prevenire a actelor antisociale. E ca în sănătate: mai util e să anticipezi decât să te chinuieşti cu tratamente. La fel de importante sunt aceste întâlniri periodice de lucru, care iată, s-au transformat într-un bun prilej de instructaj profesional.  

 Nu unul. Ci, toţi pentru unul: sportul curat

Au răspuns apelului jandarmilor ilfoveni reprezentanţi ai Prefecturii, Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, Inspectoratului de Poliţie judeţean şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Codrii Vlăsiei”, dar şi ai Direcţiei Judeţene pentru Sport, preşedinţi şi responsabili cu ordinea şi siguranţa din cadrul cluburilor de fotbal: F.C. Viitorul Constanţa (care şi-a mutat partidele de pe teren propriu, pe arena sportivă din Chiajna), F.C. Concordia Chiajna, C.S. Tunari, C.S. Inter Clinceni, Progresul Cernica, Metalo Globus Bucureşti, C.S. Baloteşti şi reprezentanţi ai societăţilor de pază şi protecţie, care au încheiate contracte cu aceste cluburi.

Partea tehnică a întâlnirii a fost condusă de maiorul Dumitru Caşcaval, şeful Serviciului Organizare şi Coordonare Misiuni. El a punctat principalele repere de ordin normativ, organizatoric şi relaţional, pentru toţi participanţii la buna gestionare a misiunilor avute. 

Dincolo de stadion 

După evaluarea unor incidente fără urmări grave, din sezonul trecut şi a activităţii unor firme de pază care nu şi-au respectat constant obligaţiile – a urmat un dialog concret, interactiv între participanţii la întrunire. A fost un schimb util de idei, între reprezentanţii prefecturii, parchetului şi  celorlalte instituţii sau organizaţii prezente.   

Mai e ceva. Șeful IJJ Ilfov, Bogdan Enescu a subliniat că „e importantă nu numai menţinerea ordinii de pe durata întâlnirilor sportive. La fel de însemnată este şi asigurarea fără incidente a traficului maselor mari de suporteri, înainte şi după meciuri. Aşa se face ca afluenţa lor în judeţul nostru – şi mă refer la zeci de mii de oameni – s-a desfășurat fără probleme. Şi, sunt convins că şi în sezonul actual, se va întâmpla la fel”.


De la stânga: procurorul Emanuel Dunca, colonelul Bogdan Enescu și maiorul Dumitru Cașcaval