De curând, la Editura Economică a apărut, în ediţie bilingvă (română-engleză), lucrarea Finanţarea Proiectelor Europene (Bucureşti, 2013, 210 p. – ISBN 978-973-709-652-4)/Financing of european projects (Bucharest, 2013, 204 p. – ISBN 978-973-709-660-9), autori Lilian Onescu şi Daniela Florescu, în colecţia Economie europeană şi globală, după cum se precizează într-un comunicat al editurii.
Lucrarea se doreşte a fi o introducere în sfera fondurilor europene, oferind cititorului posibilitatea de a se familiariza cu obiectivele Uniunii Europene de-a lungul perioadelor de programare, cu modalităţile de atragere şi implementare a acestui tip de fonduri de către statele membre, cu etapele şi particularităţile implementării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile şi, nu în ultimul rând, cu problemele întâmpinate de potenţialii beneficiari în procesul de accesare a fondurilor comunitare.
Autorii susţin, în prezenta lucrare, că „investițiile în infrastructurile de energie, de transport și de comunicații, în echipamentele industriale și de servicii, în tehnologiile din domeniul schimbărilor climatice și al ecoinovării, precum și în educație și cercetare-inovare-dezvoltare, sunt investiții pe termen lung, în scopul creării de active corporale și necorporale cu durată lungă de viață, care permit întreprinderilor și guvernelor să răspundă noilor provocări economice, sociale și de mediu, prin faptul că facilitează tranziția spre o economie mai durabilă, precum și creșterea pe termen lung a productivității și a competitivității”.
Cartea, care se adresează deopotrivă studenţilor, masteranzilor şi potenţialilor beneficiari de fonduri europene, se dovedeşte a fi extrem de necesară într-un mediu economic orientat din ce în ce mai mult pe proiecte. Aplicarea celor mai noi metodologii şi a celor mai bune practici în domeniul managementului proiectelor devin vitale pentru orice organizaţie, în timp ce selecţia surselor de finanţare constituie, mai ales în condiţiile financiare actuale, o problemă majoră în termeni de performanţă economică.
Europa se confruntă cu nevoia de investiții de mare anvergură, pe termen lung, care sunt esențiale pentru sprijinirea creșterii economice durabile. Pentru a finanța investițiile pe termen lung, guvernele, întreprinderile și gospodăriile populației au nevoie de acces la finanțare previzibilă pe termen lung.
Date despre autori:
Lilian Onescu, doctor în economie, are o experienţă de peste 13 ani în administraţie publică locală şi centrală, iar din ianuarie 2013 este Secretar General în cadrul Ministerului Fondurilor Europene;
Daniela Florescu, doctor în finanţe, are o experienţă de peste 10 ani în administraţie publică locală şi centrală şi este autoarea a peste 20 de lucrări în domeniul fondurilor comunitare.