Ce-i așteaptă pe elevi în acest an școlar?

Noul an școlar a adus o serie de reglementări în unitățile de învățământ. Inspectoratele școlare iau măsuri stringente în vederea prevenirii actelor de violență în rândul elevilor și a abandonului școlar. Iată ce aduce nou anul de învățământ 2013-2014!

Elevii sunt nevoiți să respecte un nou regulament cadru, cu prevederi destul de aspre, menite să-i disciplineze și să le ofere siguranță în clase, la orele de curs și în curtea școlii. În cazul în care aceștia încalcă regulamentul, cadrele didactice anunță părinții și, în funcție de gravitatea abaterilor pot exmatricula elevii nedisciplinați. De pildă, dacă vor fi depistați elevi care consumă sau dețin droguri, alcool sau artificii interzise, conducerea unității alertează poliția și se întocmește un raport care va fi adresat organelor de cercetare. Oricum, profesorii vor întocmi periodic rapoarte referitoare la faptele sancționabile în care se menționează cine și ce fel de obiecte sau bunuri au fost identificate și le vor înmâna polițiștilor. De asemenea, elevii care deranjează buna desfășurare a orelor de curs vor fi dați afară din clasă la ora respectivă. Furăcioșii, bătăușii și cei care distrug bunurile colegilor, vor fi exmatriculați. Și cei care intră în școală cu arme, dețin alcool, vin beți la cursuri sau posedă droguri vor fi dați afară din școală. Aceștia însă, vor ajunge și în atenția poliției. 

Cum trebuie să se comporte un elev disciplinat       

  •  nu deranjează locuitorii din zona școlii, nici în pauze, nici după încheierea cursurilor; 
  •  nu intră în școală cu obiecte care pot vătăma colegii sau profesorii; 
  •  nu fumează în unitatea de învățământ; 
  •  nu înjură, nu insultă și nu hărțuiește alte persoane; 
  •  nu vorbește la telefonul mobil și nu ascultă muzică la căști în clasă și pe holurile școlii; 
  •  vine îmbrăcat conform cerin­țelor conducerii unității – cu uniformă sau ținută vestimentară propusă de cadrele didactice; 
  •  nu absentează; 
  •  nu întârzie.