Gogonele

Ingrediente:

 20 kg de gogonele;   morcov;  hrean;  usturoi;  mărar beţe;  450 gr de sare;  1 pahar de oţet;  câteva foi de dafin;  câteva boabe de ienibahar  10 l apă

Mod de preparare:

Spală legumele sub jet de apă, apoi curăță morcovii, hreanul și usturoiul. Aranjează frumos în borcan gogonelele și morcovii, alternând cu bețișoare subțirele de hrean și usturoi tăiat felii și ardei iute, după preferințe. La final, când umpli borcanul, pune bețe de mărar. Ulterior, pregătește saramura. Ia un vas încăpător și pune în el 10 l de apă, 450 gr de sare, un pahar de oțet, câteva foi de dafin și boabe de ienibahar. Pune saramura la foc și las-o să dea în clocote. Toarn-o fierbinte în borcanele cu gogonele. Acoperă borcanul cu o farfurie iar când zeama scade, completeaz-o.

Varză murată

Ingrediente:

 30 kg varză albă  2 verze roșii medii  50 de linguri de sare grunjoasă  20 de rădăcini de hrean  10 crenguțe de cimbru  6 crengi de mărar

Mod de preparare:

Curăță butoiul, îndepărtează frunzele ofilite ale verzei, spală hreanul, mărarul și îndepărtează cotoarele verzei. Umple fiecare varză în locul în care ai îndepărtat cotorul cu sare grunjoasă. Pe fundul butoiului pune un strat de mărar. Începe să le așezi în butoi, dar ai grijă ca verzele să fie puse cu partea care are sare în sus. Cam pe la mijlocul butoiului pune varza roșie, procedând la fel. Intercalează bețe de hrean cu crenguțe de cimbru printre verze. A doua zi, pune în butoi o cruce de lemn și o piatră ca să afunde bine legumele. După vreo trei zile, introdu aer în butoi suflând într-un tub sau într-un furtun de plastic pentru a omogeniza lichidul. Gustă și dacă e cazul, completează cu sare.

Gogoșari în oțet

Ingrediente:

 3 kg de gogoșari 

1 l de oțet  2 l de apă  2 lingurițe de zahăr  2 linguri cu vârf de sare  câteva bețișoare de hrean  condimente pentru murături (boabe de piper, de muștar, semințe de mărar și foi de dafin)

Mod de preparare:

Începe prin a pregăti saramura. Într-un vas pune apa, oțetul, sarea neiodată și zahărul, condimentele și pune lichidul la fiert. Gogoșarii tăiați în sferturi pune-i în saramura fierbinte. Când aceștia s-au înmuiat puțin, așează-i într-un borcan curat. Pune și câteva bețișoare de hrean printre ei. Apoi toarnă saramura peste ei, cu tot cu condimente. Înfiletează capacul și lasă borcanul să se răcească. Păstrează-i în cămară.