Românii sunt europenii care inspiră cel mai poluat aer. Cel puțin așa susțin reprezentanții Agenției Europene a Mediului, în urma celor mai recente cercetări în domeniu. Ieșenii și timișorenii, deja se confruntă cu probleme de sănătate severe, cauzate de aerul toxic. 

Într-un clasament, care analizează aerul din 386 de orașe europene, Bucureștiul este capitala cu cel mai poluat aer. Locuitorii din Iași și Timișoara se confruntă și ei cu probleme create de aerul viciat. 

Potrivit Agenției Europene a Mediului, studiul privind calitatea aerului în Europa în perioada 2002 – 2011, ce vizează concentrația de microparticule din aer (PM 2,5 microni şi PM 10 microni), arată că acestea sunt peste normele stabilite de Uniunea Europeană și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Specialiștii avertizează că poluarea aerului cu microparticule produce anual 2,1 milioane de decese, la acestea adăugându-se alte aproape jumătate de milion cauzate de scăderea nivelului de ozon.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, care face parte din structura Organizației Mondiale a Sănătății, a poziționat poluarea aerului în aceeași clasă de risc pentru sănătate cu fumatul, radiația ultravioletă și plutoniul”, atenționează Horațiu Didea, directorul companiei Ergonomos. 

Purificatoarele ne pot proteja de virușii din atmosferă 

“Organizații guvernamentale sau nonguvernamentale cât și companii, precum Blueair AB, au solicitat introducerea în Europa de norme și certificări stricte pentru industria purificatoarelor de aer, precum CADR (Clean Air Delivery Rate – Rata de Eliberare de Aer Curat). Acest indicator se folosește în SUA de mulți ani și ajută consumatorii să compare produsele de purificare a aerului disponibile pe piață într-un mod coerent și informat. Purificatoarele de aer produse de compania suedeză Blueair AB pot elimina eficient 99,97% dintre particulele aeropurtate, mai mari de 0,1 microni. De aceea, ele pot ajuta la protejarea utilizatorilor împotriva multor tipuri de gripă, cum ar fi H1N1 si H3N2, prin captarea viruşilor în filtrele de aer, care utilizează tehnologia patentată HepaSilent”, spune Horațiu Didea, directorul companiei Ergonomos.

Așadar, dacă în România, Polonia și Bulgaria se inspiră cel mai poluat aer, ungurii și norvegienii inhalează aerul cel mai pur.

Cum ne afectează aerul toxic?

Odată inhalate, sub­stanțele toxice care ajung în organism cauzează: 

 dureri puternice de cap, 

oboseală, 

 iritații ale ochilor și ale nasului, 

 incapacitatea de concentrare, 

 agravarea astmului bronșic, alergiilor, cancerului și bolilor cardiovasculare.