Liceul “Horia Hulubei” din Măgurele
De 10 ani, liceul care poartă numele academicianului Horia Hulubei, sărbătorește, de ziua marelui savant, 15 noiembrie, reînființarea acestei instituții de învățământ. Este un prilej pentru elevii și profesorii din Măgurele de a aduce un omagiu celui care a fost corifeul fizicii nucleare în România.
Anul acesta, cu ocazia împlinirii celor 10 ani de la reînființare, elevii și cadrele didactice au organizat o ceremonie în care au fost reamintite meritele profesorului Horia Hulubei în domeniul fizicii și cercetării, pentru care a primit numeroase distincții științifice, atât din țară cât și din străinătate, fiind, în același timp, membru a numeroase academii și societăți științifice de prestigiu, naționale și internaționale. Sărbătoarea s-a desfășurat în aula Facultății de Fizică din oraș. La eveniment a luat parte şi viceprimarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, care s-a bucurat, alături de invitaţii prezenţi, de spectacolul oferit de cei mai talentaţi elevi ai liceului, de la cei din clasele primare pâna la liceeni. Cu acest prilej, profesoara Alina Căprărescu a lansat și revista liceului.
Un spectacol încântător
Sărbătoarea a fost deschisă de un cor format din elevii clasei a VIII-a, condus de dirigintele lor, Gabriela Dumitrescu, care a intonat imnul liceului, compus de unul din dascălii care predau aici, profesoara Teodora Știrbu. Au urmat momente care i-au încântat pe toți cei prezenți. Fiecare clasă s-a întrecut în a demonstra că e cea mai talentată, iar rezultatul a fost pe măsură. Nu putem să nu-i amintim pe elevii clasei a III-a C, îndrumați de învățătoarea Carmen Ruse, care au interpretat melodiile „Vrem bomboane!” și „Vino în lumea viselor!”. Elevi în clasa a VII-a A, Marisa Iustina Vicovan și Mihai Cârstică și-au arătat măiestria într-un moment de dans sportiv. Și micuța Delia Constantin, din clasa a II-a A ne-a arătat că „Pentru oameni va cânta!”
Dans, cântec și voie bună
Spectacolul a continuat cu momente de o calitate artistică surprinzătoare. Dansul, modern sau popular, cântecul, recitalurile instrumentale s-au împletit armonios, încântându-i și bucurându-i pe spectatori. Îmi este foarte greu să fac o selecție a micilor artiști, dar, cu riscul de a-i omite pe unii dintre ei, vă voi enumera pe câțiva dintre ei. Bineînțeles, nu-i putem sări peste momentul de balet oferit de elevii clasei a II-a A, care, la concursul ESDU, desfășurat în Croația, au câștigat locul I. Și dacă nu știți ce este ESDU, ei bine, vă spunem noi: este Uniunea Europeană de Dans care organizează cel mai mare concurs de pe continent, „Dance Star”. Dar, ei nu sunt singurii laureați. Alături de clasa a II-a A, colegii din a II-a B, îndrumati de învățătoarea Florentina Catană, au obținut două locuri I: unul la Concursul Internațional de dans sportiv WDSF Bucharest Open și la Concursul Județean “Flori de mai”.
Elevi și profesori, măiestrie și talent
Dar pentru că spațiul editorial este limitat, vom încerca să facem o enumerare succintă a celor care au urcat pe scenă.
În ordine apariției, să le amintim pe elevele Neață Cătălina, El-Mokdad Hannah și sora ei, Isra, care ne-au învățat să prețuim viața, Sonia Apostol, Beatrice Tonu, Laura Cojocaru, Cristina Coiciu, care a cântat cunoscuta melodie a Mariei Tănase, „Mărioară de la Gorj”, Ioana Fasola, care ne-a binedispus cu strigături hâtre moldovenești. Aș continua, dar trebuie să mă opresc, cu părere de rău că nu-i pot aminti pe toți cei care ne-au încântat sufletele.