Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat pe 10 decembrie, la reuniunea Forumului Industrial dedicat proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), proiect derulat pe platforma Institutului ”Horia Hulubei” de la Măgurele.
Întâlnirea a prilejuit, pe lângă prezentarea stadiului actual al proiectului, dezbateri cu privire la oportunitatea de a dezvolta parteneriate şi identificarea modalităţilor concrete prin care companiile se vor putea implica în proiect. Au fost invitaţi manageri şi adminstratori de companii cu capital românesc şi străin, reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare (decani, prodecani, directori ai unor institute de cercetare, profesori universitari), dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
„De o complexitate şi performanţă fără precedent în ţara noastră, proiectul ELI-NP reprezintă nu doar avangarda cercetării în domeniul laserelor la nivel mondial, ci şi o oportunitate de a explora noi frontiere în domenii diverse, precum fizica nucleară, ştiinţa materialelor sau ştiinţele vieţii. Din convingerea că această oportunitate poate deveni un avantaj competitiv pentru România, inclusiv cu ajutorul şi expertiza companiilor, am decis constituirea Forumului Industrial asociat proiectului ELI-NP“, a declarat ministrul Mihnea Costoiu referitor la această iniţiativă.
Și, în acelaşi context, pe 9 decembrie, Biblioteca Naţională de Fizică a găzduit, de asemenea. reuniunea Forumului Academic asociat proiectului ELI-NP. (C.I.)
Prezent la lucrările Forumului industrial, președintele CJI, Marian Petrache a subliniat, la rândul său, importanța socio-economică a proiectului ELI-NP pentru orașul Măgurele și, evident pentru județul Ilfov și impulsul pe care această investiție majoră îl va da economiei locale și regionale.
Directorul Institutului „Horia Hulubei”, Ion Zamfir, președintele CJI, Marian Petrache și viceprimarul orașului Măgurele, Narcis Constantin