O nouă întâlnire de lucru, privind modul de aplicare a prevederilor Legii 165/2013, a avut loc zilele trecute, la sediul Bibliotecii Naționale a României, în prezența prefectului de Ilfov, Speranța Cliseru, a directorului ANCPI, Ileana Spiroiu, a directorului OCPI Ilfov, Ruxandra Ghiba, dar și în prezența primarilor sau reprezentanților localităților din județ.

Și pentru că mai este foarte puțin timp până pe 17 decembrie, când, potrivit Legii 165/2013, expiră termenul până la care trebuia făcută inventarierea terenurilor, în vederea finalizării procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în Romania, Speranța Cliseru a ținut să atragă atenția localităților codașe că, de această dată, chiar se vor aplica amenzile prevăzute în actul normativ. Prefectul a dat, aici, ca exemplu – Măgurele, cu 7% procent de inventariere sau Jilava cu 15% și Corbeanca cu 16%. Oficialul a felicitat localitățile Bragadiru și Copăceni, care au un procent de 100%, urmate în topul fruntașilor de Domnești, Glina, Ciolpani, Tunari, Vidra, Clinceni sau Buftea.

Deficit mare

La rândul său, Ruxandra Ghiba a vorbit despre datele centralizate la data de 5 decembrie a.c., date care indică faptul că, totalul sectoarelor la nivelul județului se ridică la 1.068, ceea ce reprezintă 156.385,5 hectare de teren. Așadar, cum arătam, până la 5 decembrie 2013 – au fost inventariate 447 de sectoare, reprezentând 75.999,43 hectare, ceea ce înseamnă un procent de 57,72% (cuprinzând și intravilanul de la 1 ianuarie 1990). Suprafața deținută de instituții ale statului și ADS este de 1.391,86 hectare, iar numărul cererilor de restituire nesoluționate, încă, este de 13.524 pentru 8.723,22 hectare, din care 561 sunt hectare de pădure. ”După cum se vede, necesarul este destul de mare”, a completat Ruxandra Ghiba.

Alte aspecte importante la care s-a făcut referire au fost legate de faptul că, în timpul scurs de la ultima întâlnire pe tema analizei modului de aplicare a prevederilor Legii 165/2013, mai exact între 15.10-5.12.2013 – procedura de inventariere a fost continuată, punându-se la dispoziția persoanelor autorizate toate datele necesare, iar, în mare parte, au fost transmise comisiilor de inventariere situația anexelor pentru sectoarele finalizate, pentru verificare. După ce acestea vor fi verificate, ele vor fi trimise la OCPI pentru a putea finaliza situația terenurilor libere inventariate. Iar până la finele anului, OCPI va dispune de toate măsurile ce se impun pentru a centraliza documentele, în vederea predării mai departe a situațiilor.

Și, legat tot de continuarea activității în perioada următoare, Ileana Spiroiu, director al ANCPI a făcut apel la la cei care se ocupă cu inventarierea terenurilor, să nu depășească termenul prevăzut legal, CEDO neadmițând prelungirea acestuia, sau neaplicarea de sancțiuni acolo unde se impun. În plus, Ileana Spiroiu a explicat că, dacă cele 4.000 de dosare aflate pe rolul CEDO, pe tema restituirii proprietăților, se vor rejudeca, și dacă, să zicem, doar trei sferturi dintre ele vor avea câștig de cauză, despăgubirile pe care ar trebui să le plătească România se ridică la de două ori valoarea bugetului anual al țării. ”De aceea, s-a dispus deja tipărirea formularelor de sancționare, pentru că sunt probleme cu obținerea informațiilor de la Romsilva, ADS, Apele Române, ANIF sau AMPA. Când va fi să dea banii statul, vor veni peste noi, pentru că statul nu are de unde plăti aceste despăgubiri”, a explicat șefa ANCPI.