În perioada 3-14  martie  2014, A.P.I.A. C.J. Ilfov va organiza întâlniri cu fermierii din judeţ în vederea informării acestora cu privire la drepturile și obligațiile ce le revin,  privind sprijinul financiar acordat din fonduri europene  precum și alte noutăţi de larg interes pentru fermieri.

Se vor organiza, astfel, Sesiuni de informare cu privire la:

• Campania de primire a cererilor unice de plată pe suprafaţa (SAPS) 2014, care se va desfășura între 3 martie-15 mai 2014,

• Controlul clasic pe teren, Cerințe de ecocon­diționalitate,

• Campania de primire de cereri pentru ajutoare tranzitorii naționale în zootehnie (ATN) – 2014,

• Noutăți legislative cu privire la stabilirea relațiilor  contractuale din sectorul laptelui și al produselor lactate, precum și recunoașterea  organizațiilor de producători din sectorul laptelui și al produselor lactate.

Aceste Sesiuni de informare se vor desfășura la sediul Primăriilor, începând cu orele 10:30.

Calendarul acestor întâlniri este următorul:

• 3 mar. 2014 – SNAGOV

• 4 mar. 2014 – DASCĂLU

• 5 mar. 2014 – BRANEȘTI

• 6 mar. 2014 – BERCENI

• 7 mar. 2014 – BUFTEA

• 10 mar. 2014 – MĂGURELE

Scopul acestor întâlniri este de a veni în sprijinul fermierilor din cadrul judeţului Ilfov, în efortul  de  creștere  a  gradului  de absorbție  a  fondurilor  europene  destinate fermierilor și de îmbunătățire  permanentă a relației fermier-funcționar.

Ce subvenții vor primi fermierii, în 2014

Producătorii agricoli vor beneficia, în 2014, de subvenţii de la bugetul de stat în valoare de peste 2,19 miliarde de lei.

Sumele vor fi alocate pentru sprijinirea sectorului zootehnic, pentru subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură, dar şi pentru plăţile directe complementare din sectorul vegetal, potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014 – 2016, publicată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Crescătorii de animale vor primi, în acest an, o sumă de 1,52 miliarde de lei, iar pentru plăţile naţionale directe din sectorul vegetal se vor aloca circa 663,2 milioane de lei, ceea ce reprezintă 21 de euro/hectar. Din fondurile totale de care vor beneficia agricultorii, în 2014, aproximativ 585 de milioane de lei sunt destinaţi crescătorilor de bovine, din care 96,2 de milioane de lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul de lapte şi 488,8 de milioane de lei pentru schema din sectorul de carne. Sumele alocate pentru plăţile din sectorul de creştere a ovinelor se ridică în 2014 la 348,6 milioane de lei, respectiv 40,8 lei/cap de animal. De asemenea, aproximativ 485 de milioane de lei vor fi destinate ajutorului de stat pentru motorina folosită în agricultură, iar 70,8 milioane de lei pentru ajutorul de minimis în vederea achiziţionării tancurilor de răcire a laptelui.

Pentru ameliorarea raselor de animale, bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale are prevăzute 37 de milioane de lei, dar cuantumul ce revine fiecărui beneficiar nu a fost, deocamdată, stabilit, deoarece actele normative nu au fost elaborate, încă. De asemenea, în bugetul MADR din 2014, mai este inclusă şi suma de 1,45 milioane de lei destinată acțiunilor de ecologizare.