ANSVSA anunță că, începând din luna mai 2014, România ar putea primi  statutul de ţară cu risc neglijabil pentru boala vacii nebune. Această decizie constituie un avantaj important în ceea ce priveşte exportul de bovine în China. 

Anunțul a fost făcut de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), care a precizat satutul ţării noastre în ceea ce priveşte Encefalopatia Spongiformă Bovină (ESB) – boala vacii nebune. În informare se precizează faptul că, în urma întrunirii Comisiei Ştiinţifice pentru Bolile Animalelor din cadrul OIE, desfăşurată în perioada 10 – 14 februarie, s-a analizat solicitarea României pentru recunoşterea statutului de ţară cu risc neglijabil sau controlat pentru ESB. Concluzia a fost aceea că România îndeplineşte condiţiile necesare, pentru a fi recunoscută drept stat membru cu risc neglijabil pentru ESB, în concordanţă cu prevederile OIE şi, ca urmare, va recomanda recunoşterea oficială a acestui statut de către Adunarea Generală a Delegaţiilor a OIE, care se vor reuni va a loc cu ocazia celei de-a 82-a Sesiuni Generale, care va avea loc în luna mai a acestui an. 

Encefalopatia spongiformă bovină, specifică doar bovinelor adulte, este o afecţiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune. Nu există tratament. Boala este produsă de către proteine modificate transmisibile, numite PRIONI. Boala nu a fost niciodată diagnosticată în România.