Viitorul nu este un dar, ci o realizare

Tot ce vrei să fie mâine, trebuie început de azi. Bineînţeles că la fel s-au gândit şi au decis locuitorii comunei 1 Decembrie, în urmă cu aproape două săptămâni. Au convenit că este cel mai important lucru, pentru comunitatea lor şi că nu mai poate fi amânat. De 25 de ani nu s-a făcut nimic pentru asta, nu s-a mişcat un pai. E vorba despre sistemul de canalizare al localităţii. 

Prilejul a fost dat de adunarea publică a Consiliului Local, ţinută la 27 februarie. S-au discutat bugetul pentru acest an şi priorităţile cheltuirii banilor. Au participat cetăţeni şi reprezentanţi ai lor, care s-au întâlnit cu primarul Petre Gheorghe. Au fost un exerciţiu de transparenţă extrem de util şi un bun prilej de dialog. Hotărârile pe care le-au luat au fost întărite prin vot şi liste nominale, cu semnături. 

Cel mai important proiect al anului

Va începe în primăvară. Planul amplu care va fi pus în aplicare se referă la reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare. Iar zona pe care o va acoperi este cea centrală şi se întinde pe toată vatra veche a aşezării. 

Primarul zice că ziua de 1 Mai, ar fi cel mai potrivit moment de deschidere a operaţiunilor de şantier. Studiul de prefezabilitate este făcut. Urmează alte proceduri obligatorii şi, în cele din urmă, licitaţia de atribuire a lucrărilor. “Ideal ar fi ca rețeaua să fie finalizată până la sfârşitul acestei toamne”, afirmă Petre Gheorghe.   

Lucrare postdecembristă, în premieră

Proiectul este extrem de important. Tot ce există astăzi a fost făcut numai în zona blocurilor, construite înainte de 1989. Iar localitatea a crescut cam de trei ori, până acum. 

De atunci, nu s-a construit nici măcar un metru de canalizare, deşi acest capitol al infrastructurii este de interes maxim pentru comună şi oamenii ei. Nici unul dintre primari – deşi au fost destui – nu s-a încumetat să-l înceapă. Este un efort serios, care va deschide şantiere de lucru uitate de mulţi. 

Sistemul de canalizare este gravitaţional, iar acolo unde înclinarea terenului nu e suficientă vor intra în funcţiune utilajele de pompare. Ansamblul va funcționa în sistem mixt, adică va prelua apele uzate menajere şi, parţial, pe cele pluviale.

Valoarea materială şi cea a colaborării

Sistemul de lucru şi strategia sunt conturate. Iar elementul decisiv – banii alocaţi investiţiei – se ridică la suma de 4 milioane de lei, adică 40 de miliarde lei vechi. Participarea la cheltuieli este împărţită între Consiliul Judeţean Ilfov (3 milioane de lei) şi primăria comunei (1 milion de lei). Aşadar, vorbim despre un contract de asociere între cele două instituţii.  

Cu ocazia extinderii canalizării la curţi, Petre Gheorghe a anunţat şi intenţia iniţierii unui alt program, susţinut din fondurile bugetului local. El va cuprinde măsuri de ajutorare a celor cu probleme sociale, pentru ca şi gospodăriile lor să poată fi racordate la reţeaua de apă, a comunei.

Care străzi vor intra în şantier? 

Sunt multe. Toate în centrul aşezării, atât la blocuri cât şi în zonele caselor la curte. Vatra veche a comunei numără peste 1.000 de gospodării. Extinderea reţelei de canalizare va acoperi peste 11 kilometri de străzi.  

Lista lor e lungă: Artiştilor, Mihai Eminescu, Independeţei, Victoriei, Gloriei, 8 Martie, Crişana. Pe strada Liviu Rebreanu, toate cele 4 blocuri vor fi racordate la sistem. La fel, în apropierea blocurilor, tot central, e zona cu case. Ea cuprinde străzile: Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Înfrăţirii, Prunilor. Reţeaua va include şi construcţia noii primării etc. 

Străzilor li se adaugă unele intrări mai mici, dar în principal, asta va fi aria de cuprindere a proiectului. 

 Asfaltul, protejat aproape integral 

Drumurile sunt asfaltate. Din toată zona aceasta mare unde vor fi deschise puncte de lucru, numai pe mici porţiuni va fi necesar ca asfaltul să fie spart ici, colo. Lucrurile au fost foarte bine cumpănite. Sistemul de canalizare va merge pe acostament, adică pe un şanţ pluvial, iar din loc în loc se vor construi subtraversări. Ca suprafaţă, vor fi afectate porţiuni foarte mici, în locurile unde subtraversările sunt obligatorii. 

Staţie de pompare reabilitată

Este o staţie intermediară, încă de la început subdimensionată. Acum, zona de locuinţe s-a extins. Ca să facă faţă, staţia va avea  pompe de mare capacitate, pentru apa uzată, menajeră, dar şi un tocător, pentru apele pluviale, care sunt preluate de aceeaşi reţea de canalizare. Astfel redimensionată şi cu dotări eficiente, staţia de pompare va fi utilă străzii Grigore Moisil şi vecinătăţilor cu blocuri. 

„Reţeaua noastră de apă potabilă acoperă într-o proporţie de peste 93 % suprafaţa comunei. Iar consumul a crescut şi are acum un volum important. Asta impune existenţa unui sistem de canalizare dotat tehnic, capabil să preia toate cerinţele actuale”, spune primarul Petre Gheorghe. 

Terenuri curăţate de gunoaie şi cultivate

Toate suprafeţele de teren ale comunei sunt cultivate, în proporţie de peste 90%. Sunt aproximativ 1.700 ha. În anii trecuţi, a existat mirajul tranzacţiilor funciare la preţuri fabuloase. Speranţa era ­aceea a unei îmbogăţiri peste noap­te. Con­se­cin­ţa? Su­prafeţe mari de teren au fost lăsate în paragină. Dar perioada s-a consumat, iar oamenii s-au reîntors la ce au ştiut să facă mai bine, dintotdeauna: la agricultură. Au apărut  asociaţii şi unele câştiguri constante. Povestea a avut şi un alt efect pozitiv. Locurile unde până mai ieri se aruncau gunoaie în cantităţi uriaşe, sunt acum curăţate. E cazul zonei Port. Munţii de gunoaie au dispărut. La fel, deşeurile din demolări sau din industria construcţiilor.