Aflat într-o scurtă vizită oficială în România, președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a primit, din partea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, în semn de respect pentru personalitatea sa, Cheia orașului București.

”România doreşte să dezvolte, în continuare, cu prietenie şi respect, relaţiile pe care le-a avut cu Praga şi cu Cehia, în general”, a declarat edilul şef al Capitalei. Sorin Oprescu speră ca, pe viitor, să existe o colaborare între inginerii români şi cehi în producţia de tramvaie, primarul explicând că, ”de 60 de ani, circulă, în Bucureşti, tramvaie făcute în fosta Cehoslovacie”.

La rândul său, preşedintele Milos Zeman i-a înmânat primarului o farfurie aurită și a urat bucureștenilor ca, în viitor, ”să intre printr-o poartă deschisă şi să aibă speranţă”. Referirea a fost făcută în contextul inaugurării, pe 20 mai a.c., de către șeful Republicii Cehe, a Green Gate (poartă verde, în trad.). Clădirea de birouri Green Gate. Construită de compania S Group Holding din Cehia, clădirea se află lângă Piaţa Chirigiu, are 11 etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 31.000 de metri pătraţi.