Piețele abundă de cireșe. Zemoase, dulci și extrem de gustoase, fructele ca o mărgică îți asigură o bună hidratare în zilele călduroase de vară. Compoziția chimică bogată în vitamine și săruri minerale, le atribuie cireșelor numeroase valențe terapeutice. Secretul este să le consumi ca atare, în stare proaspătă, sau să le gătești astfel încât să le păstrezi proprietățile intacte.
Secretele nutritive ale fructelor “mărgică”
Profită de faptul că este plin sezon și consumă cireșe din abundență. De ce? Pentru că ele constituie o sursă importantă de săruri minerale și vitamine, care-ți asigură energia necesară în zilele toride de vară și-ți îmbunătățesc calitatea vieții. Puterea lor vindecătoare vine din compoziția chimică bogată în:
● vitamina A – elementul esențial menținerii sănătății ochilor, părului, dinților și sistemului osos;
● complexul vitaminic B – care îți protejează inima de căldura excesivă din timpul verii și te ajută să combați stările epuizare, de irascibilitate și oboseală accentuată, frecvente în zilele caniculare;
● vitamina C – îți asigură o rezistență mai bună a organismului la infecțiile specifice în sezonul estival. Vitamina C are un rol important și în aclimatizarea corpului, fiind necesară atunci când folosești aerul condiționat și se crează o diferență considerabilă de temperatură între mediul interior și cel de afară;
● fierul – este important pentru buna oxigenare a întregului corp și participă la eliminarea dioxidului de carbon;
● magneziul – îți ameliorează durerile musculare și articulare și te ajută să te concentrezi pe parcursul întregii zile;
● calciul – este elementul vital pentru sănătatea dinților și a oaselor;
● potasiul – îți reglează funcția rinichilor și a inimii. Potasiul îți scade tensiunea arterială, te ajută să previi tulburările de ritm cardiac și insuficiența cardiacă.
Dieta de detoxifiere
Cireșele au și un puternic efect detoxifiant. Timp de 3-4 zile consumă doar cireșe. Dar nu mai mult de două-trei kilograme pe zi. Și ai grijă ca aceste zile să nu fie consecutive. Repetă dieta în fiecare lună.
Regimul pentru pietrele la rinichi
Prepară-ți un ceai dintr-un pumn de codițe uscate de cireșe la 600 ml apă rece. Lasă la fiert 10 minute, apoi acoperă ceaiul și așteaptă circa 20 de minute. Îndulcește-l și bea între mese, în 3-4 reprize, în cursul unei singure zile. Acesta este cel mai natural tratament pentru durerile de rinichi cauzate de pietrele renale.
Reţete pe alese… de la bucătari culese
Prăjitură cu cireşe
Ingrediente:
l 1 kg de cireșe fără sâmburi,
l 1 plic de praf de copt,
l 1 praf de sare,
l 2 ouă,
l 120 ml de ulei,
l 300 gr de făină,
l 300 gr de zahăr,
l 375 ml de lapte,
l puțin unt.
Mod de preparare:
Spală sub jet de apă cireșele și lasă-le într-un vas, scurse bine. Freacă ouăle cu zahărul și adaugă, treptat, laptele și uleiul. Amestecă bine ingredientele, apoi adaugă făina, puțină sare și praful de copt. Încorporează cireșele și amestecă ușor. Unge tava cu unt, toarnă compoziția și bag-o în cuptor. Când e suficient de coaptă, scoate prăjitura și taie în cuburi.
Lichior de cireşe
Ingrediente:
l 1,5 kg de cireșe,
l 1,5 kg de zahăr,
l 750 ml de alcool.
Mod de preparare:
Începe prin a spăla fructele și a le curăța de sâmburi. Apoi, pune-le la fiert cu întreaga cantitate de zahăr. După ce au fiert, strecoară-le printr-un tifon și adaugă alcoolul peste sirop. Toarnă lichiorul în sticle și depozitează-l într-un loc răcoros.
Dulceaţă de cireşe
Ingrediente:
l 1 kg de cireșe fără sâmburi, tăiate pe jumătate
l 60 ml de suc de lămâie
l 960 gr de zahăr.
Mod de preparare:
Ia un vas încăpător în care să amesteci cireșele cu sucul de lămâie. Lasă ingredientele pe foc până dă în clocot (câteva minute după primul clocot) și adaugă zahărul. Mai lasă fructele să fiarbă și cu zahărul încă 20-30 de minute sau cât va fi nevoie până când compoziția scade la jumătate. Amestecă din când în când să nu se afume. Când dulceața e gata, toarn-o în borcane și sigilează imediat. Depozitează borcanele într-un loc ferit de lumină.