Extinderea rețelelor de apă și canal la Buftea și Corbeanca

Una dintre „marotele” președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, în sensul bun al cuvântului, este implementarea proiectelor de introducere și extindere a rețelelor de apă și canalizare, în tot județul. Zilele trecute, președintele CJI a bifat, ca să spunem așa, o realizare importantă: semnarea, la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a două proiecte deosebit de importante pentru localitățile Buftea și Corbeanca.

Cele două proiecte au în vedere „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov” și ”Asistența tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Ilfov, în perioada 2014 – 2020”, care vor beneficia de o finanțare de aproximativ 50 de milioane de euro. 

Asocierea, condiție indispensabilă pentru accesarea de fonduri europene

Depre modul în care s-a ajuns la implementarea celor două proiecte, ne-a povestit președintele CJI, cel care a avut o contribuție importantă în acest demers. „După ce am fost ales președintele CJ Ilfov, am constatat că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă (ADIA) și Societatea „Apă și Canal” Ilfov (ACI) avea doar 8 membri, inițial. De aceea, pentru primul proiect au fost accesate fonduri europene mai puține, vreo 80 de milioane de euro. Fie conducerea CJ, de atunci, nu a știut să explice importanța asocierii în cadrul ADIA, fie primarii au fost neîncrezători și refractari față de o astfel de asociere, cert este că Ilfovul a ratat un pas foarte important pentru dezvoltarea acestui domeniu. Dacă ADIA ar fi avut mai mulți membri, ar fi putut fi accesate cel puțin 180 de milioane de euro, cum au făcut-o alte județe, pentru perioada 2007-2013 și acum ar fi terminat tot județul. Cum ne prezentăm astăzi? Avem 25 de localități în ADIA, sunt două localități, Corbeanca și Buftea care au ca operator RAJA Constanța, iar 13 localități, care nu au aderat la această asociere, vor trebui să se descurce pe cont propriu. Este păcat, pentru că unele dintre ele au făcut parte din ADIA, dar au renunțat „din cauza unei decizii politice”, ca să citez un primar”, ne-a declarat Marian Petrache.

Un operator unic, dorința CE

Președintele CJI a ținut să sublinieze că de la Bruxelles ni se impune existența unui operator unic care să gestioneze, la nivel județean, activitatea de apă și canal. Acest operator trebuie să aibă forța economică pentru a-și susține activitatea și trebuie să presteze servicii de calitate, accesibile pentru toți cetățenii. Această decizie a fost luată pentru ca localitățile cu putere economică scăzută și venituri mai mici să poată beneficia, și ele, la rândul lor, de aceste servicii. „Totodată, noi trebuie să ne îndeplinim angajamentele luate față de UE și anume, până în 2018, 80% din populația trebuie să beneficieze de apă și canal. Dacă UE este capabilă să funcționeze conform principiului solidarității și noi trebuie să fim capabili să facem aceasta. Eu unul cred cu tărie în acest principiu!”, a adăugat președintele CJI.

50 de milioane €, investite la Buftea și Corbeanca

Faptul că la Buftea și Corbeanca există un alt operator decât cel din Ilfov aduce un prejudiciu celui din urmă, afirmă Marian Petrache. „De aceea, obiectivul meu a fost să aduc înapoi cele două localități. Pentru aceasta am demarat negocieri cu președintele CJ Constanța și RAJA Constanța. Ca să cedeze această zonă ne-au cerut peste 5 milioane de euro, cât pretindeau că au investit aici, ceea ce noi am refuzat. În schimb, au fost de acord ca la Buftea și Corbeanca să facă o investiție minimă de 30-40 de milioane de euro, pe POR 2007-2013. În primă instanță, acești bani vor fi luați din rezerva rezultată în urma licitațiilor pe care le-a angajat RAJA Constanța. Operatorul putea să investească acești bani, oriunde în țară, dar în urma acestor negocieri am reușit ca această sumă să rămână în Ilfov și mă bucur foarte mult pentru aceasta. De asemenea, mă bucur că Felix Stroe, managerul RAJA Constanța, a recunoscut meritele mele în acest demers și mi-a mulțumit pentru asta.