Săptămâna Casei Corpului Didactic Ilfov, care a avut loc în perioada 26-31 mai, a avut în program, cu o zi înainte de încheiere şi tradiţionalul spectacol al cadrelor didactice ilfovene, un moment special, ajuns la a XI-a ediţie, în care rolurile s-au inversat: cadrele didactice au fost ascultate, notate şi premiate.  S-a întâmplat pe scena  Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, din oraşul Voluntari. De fapt, a fost o dublă sărbătoare, căci pe 25 mai, s-au împlinit 14 ani de la inaugurarea sediului CCD Ilfov din Brăneşti, singura Casă a Corpului Didactic din ţară care are sediul într-o localitate rurală.

Foto şi text: Cristina Bunea

Partenerii spectacolului au fost: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradţionale, care a pus la dispoziţie sala, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, care a realizat cupele şi Sindicatul „Învăţământ Ilfov”, care a trimis un mesaj bănesc pentru a-i premia pe câştigători.

Folclor, muzică religioasă, teatru….

…dar şi folk , recitare şi muzică uşoară, sunt tot atâtea secţiuni la care profesorii ilfoveni s-au înscris la Casa Corpului Didactic Ilfov  pentru a participa la acest spectacol, prezentat de profesorul metodist Marius-Ovidiu Sebe. Premiile au fost acordate de directorul CCD Ilfov, prof.dr. Florin Petrescu şi nu oricum, alături de cuvinte atent meşteşugite la adresa fiecărui cadru didactic premiat.

Folk gingaş

Iustina Daniela Ilie, profesoară  la şcoala nr. 1 din Brăneşti şi la liceul teoretic „Traian Lalescu”, din aceeaşi localitate, absolventă a Conservatorului din Bucureşti,  secţia vioară,  a încântat şi ea audienţa cu  vocea-i gingaşă şi „ Cea mai frumoasă zi” a lui Alexandru Andrieş, urmată de un cântec dedicat mamei.

De la cântec la teatru

Ansamblul „Floricica”, al cadrelor didactice de la şcoala din Petrăchioaia, a dat semnalul de începere a spectacolului cu o suită de cântece munteneşti, după cum,  regrupate în tru­pa „Anton Pann”, au încheiat seara în hohotele de râs ale spectatorilor. Au adus pe scenă un fragment din „Gaiţele” lui Al. Kiriţescu şi din nou am uitat că nu sunt decât mari iubitori de teatru.

Şi alte 3 debuturi

Ana Maria Mădălina Dinu, profesor de franceză la şcoala nr. 2 Tânganu-Cernica şi absolventă a Şcolii populare de artă, a interpretat „Mărioară de la Gorj şi „Mărie şi Mărioară”,  iar Grigore Gheorghe, profesor  de spaniolă şi engleză la liceul Vintilă Brătianu, Dragomireşti Vale şi în Bucureşti, cunoscut sub numele de scenă de „Gregorio de Rumania” a interpretat 2 piese de muzică uşoară. Iar al treilea debut îi aparţine Mărioarei Ion, profesor de limba şi literatura română la şcoala nr. 2, Dragomireşti Deal, care a recitat un fragment din scrisoarea a II-a  a lui Mihai Eminescu.

2 preotese pe scenă

Educatoarea Mărioara Man-Gheorghe, de la Grădiniţa din Clinceni şi, pentru prima oară, profesoara de religie  Nicoleta Cimpoca, profesor de religie la şcoala nr. 1 Berceni, au adus emoţia pe scena de la Voluntari.  „Maică, pururea fecioară” a Nicoletei Cimpoca şi „ Pentru tine, Doamne!”, a Mărioarei Man-Gheorghe, sunt două cântece religioase (cunoscute în Ardeal sub numele de pricesne) de excepţie, prin versuri şi de neuitat, prin vocile şi patosul cântării celor două cadre didactice.  Şi dacă tot am amintit de profesori de religie, să nu-l uit pe profesorul Nelu Barău de la Şcoala Gimnazială nr.1 din Cornetu care şi-a bucurat colegii cu două piese de muzică populară.

Piese rare ale Mariei Tănase

Mama mândră a interpretei Loredana Groza, învăţătoarea  Leonida Groza de la Şcoala generală nr.1 din Dobroieşti, a interpretat două piese mai puţin cunoscute din repertoriul Mariei Tănase şi, în urma interpretării, directorul CCD Ilfov, Florin Petrescu a tras cea mai bună concluzie: „Loredanei ar trebui să-i fie frică dacă aţi cânta pe aceeaşi scenă cu ea!”.

O prea specială după amiază…

….pe care mulţi dintre cititorii Jurnalului de Ilfov ar trebui s-o petreacă o dată pe an, în luna mai, alături de cadrele didactice ilfovene, reprofilate temporar în arte frumoase. Acesta este spectacolul „Colegi la catedră, artişti pe scenă”. Respect!