Întotdeauna, trebuie să vezi dincolo de ceea ce se află în faţa ta! 

Scrisoare de reporter, pentru locuitorii comunei (iulie, 2014). 

Dragii mei. Dac-ar fi după mine, aş transforma de mâine comuna voastră, într-un oraş. Sau măcar, orăşel. Cu ştampile, buget şi mai ales, cu voi toţi. Bine, deci nu se poate! Atunci, facem aşa. Vă propun un exerciţiu, numai ca joc pentru afirmaţia mea. Şi vom socoti câteva argumente, care o sprijină. Am multe dovezi, din actualitate. E cea în care trăiţi. Iată, de ce cred că aţi merita noul titlu! 

E posibil ca unii dintre voi să nu băgaţi în seamă tot ce vi se întâmplă bun. Fie din grabă, fie luaţi cu grijile de viaţă, în tranziţia asta încurcată. Ori alţii, răutăcioşi… 

Lucrurile se văd altfel, din afară 

Sunt străin de “orăşelul” vostru. Dar descopăr că m-am ataşat de el, pe neobservate. Nu ştiu cum a început asta. 

Vă ştiu multe străzi şi locuri unde v-aţi sărbătorit tradiţiile frumoase. Mi-au plăcut gospodăriile voastre, bine rânduite. Şi mă bucur că ziarul mi-a dat ocazia să vă spun toate astea, în şoapta scrisului. După cum alţii se bucură că au prilejul să facă ceva pentru voi. Sunt cei care vă administrează aşezarea. 

Am relatat despre paşii pe care i-aţi făcut până acum. Asta în comparaţie cu alte locuri, unde nu se întâmplă la fel. 

În ziua de azi – nu comunici, nu exişti 

Ce veţi afla, de aici încolo, nu sunt lucruri obişnuite sau banale. Cu atât mai mult cu cât le puteţi verifica importanţa. În orice clipă. Încep cu internetul. 

La voi, în “orăşel”, oricine vrea şi are un telefon mobil, o tabletă electronică, sau un laptop – dotate cu sistemul Wi-Fi – ajunge instantaneu în reţeaua globală. Accesul la informaţii din lumea întreagă, e asigurat prin tehnologia wireless (fără fir). Internetul lipseşte în zonele noastre rurale. 42 % din cei de aici nu l-au folosit niciodată. Desigur, aproape toate serviciile de conectare sunt contra cost. 

Spun “aproape” şi mă refer la voi – cei din Afumaţi, unde balanţa tinde să se echilibreze. 

Aveţi 9 dispozitive pentru acces Wi-Fi, la internet. Gratuit 

În locuri publice. V-aţi fi imaginat asta? Primele 4 sisteme sunt amplasate pentru parcurile: 1) din curtea fostului ICIL; 2) de la Monument; 3) de pe str. Mihai Bravu; 4) de la intersecţia str. Alunului cu şos. Găneasa. 

Urmează: 5) la Baza Sportivă. Apoi, alte 3, la şcolile: 6) Generală nr. 1 (Şc. Mare); 7) “B”; 8) “C”. 

Şi ultimul, până acum – 9) la Locul de joacă din zona “Deal”. 

Adăugaţi voi casele din apropierea acestor locuri. 

15-20 % din localitate are acces la internet 

Procentul se referă la suprafaţa locuită a ”orăşelului” vostru. Şi o întrebare: câte dintre aşezările rurale ale ţării credeți că se bucură de internet, plătit integral de primării şi oferite gratuit oamenilor? Răspuns: foarte puţine. Nu am dat încă de vreun studiu, dar e aproape sigur că le poţi număra pe degete. 

Acum, aflaţi că sunteţi cam 8.000 de locuitori, cu cca 900 de copii, de la grădiniţă, până la clasa a VIII-a. Socotiţi singuri dacă lumea modernă face parte din viaţa voastră, la capitolele comunicare şi informaţie. 

Parcuri şi asfaltări 

Să vă vorbesc eu despre parcul nou, amenajat la fosta ICIL? Păi nu-l ştiţi? Că vă e în drum. Mai ales pentru voi, cei 2.000 de locuitori din zonele Centrului şi Morii. Parc de 2.500 mp, cu umbrar, spaţiu de joacă pentru copii, iluminat, masă de ping-pong din fibră de sticlă, bănci, fântână arteziană şi multă zonă verde. 

Dar locul de joacă din zona „Deal”, a străzii Albăstrelelor? Şi el oferă conexiune gratuită la internet. E în Cartierul de Tineret, al vostru, unde aveţi case noi. Şi sunt ridicate vreo 300. Iar pe terenul de 4.500 mp, primarul Dumănică vrea să construiască o şcoală sau o grădiniţă. Că aveţi copii de crescut. Să nu-i mai trimiteţi în alte locuri, să traverseze DN2, atât de intens circulat. De asta vrea să construiască o pasarelă peste şosea, proiect de viitor, cu fonduri europene. 

Până una-alta, s-a asfaltat, iute, str. Sf. Dumitru, de la biserica nouă. Pentru cei care locuiţi pe Prelungirea Salcâmului, din zona „Moară”, aflaţi că în scurt timp se vor apuca de lucru la ea. Să se zvânte un pic după ploi. 

Apă şi canalizare: preţuri fără concurenţă 

Ştiţi că în zona „Deal” reţeaua de apă e gata, pentru cele 400 de gospodării, ale voastre. Aveţi racordurile făcute, pâna la limita de proprietate a fiecărei gospodării. Branşarea vă poate costa 400 de lei, în medie. Primăria v-a dat liber să faceţi lucrările în regie proprie, ori cu ce firmă vreţi. Iar preţul la apă şi canalizare e printre cele mai mici din Ilfov. 

La Biserica Veche – cea mai mare investiţie 

Banii pentru repararea acoperişului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” au fost din bugetul local. Lucrările au costat cca 400.000 de lei. La aceste fonduri au participat şi 300 de oameni ai localităţii voastre. De acum înainte, se poate trece la recondiţionarea picturilor din interiorul bătrânului lăcaş de cult. E monument istoric, de la 1696. Mândria şi semnul vostru creştin al tradiţiei. Cuvios şi plin de respect. Aţi ţinut festivitatea încheierii lucrărilor în primăvara asta, la 18 mai. 

Burse şi premii la sfârşitul anului şcolar 

Copiii voştri au primit premii pentru străduinţa la învăţătură. E meritul lor şi al vostru. Voi, olimpicii, v-aţi adjudecat dicţionare preţioase (Noul DEX şi altele pentru limbi străine). Premianţilor I, de la clasa a V-a, li s-a înmânat câte un aparat foto. Primăria a mai împărţit stick-uri de memorie, de capacitate 16 GB. Cei cu sportul în trup şi suflet, aţi primit seturi de palete pentru ping-pong. 

Şcoala e foarte respectată de voi toţi. Mai ales de către cei care îi ingrijesc rosturile importante. Şi ajutorul celor nevoiaşi, dar buni la studiu. 200 dintre voi, copiii de gimnaziu cu media de peste 8,50 v-aţi primit bursele – plătite la zi, inclusiv restanţele – în valoare de 300-400 de lei, trimestrial. 

Secretul meu profesional 

Toate aceste argumente – şi altele, ce n-au mai avut loc în pagină – au construit motive pentru care, comuna Afumați este „oraşul” respectului meu. La fel şi în cazul lui Gabriel Dumănică. Lui, ca primar, îi aparţine zidul de sprijin al certitudinilor comunităţii. 

”Am încredere”, îmi sună mult mai bine decât alte vorbe. Pentru că, oricând, poţi să te ataşezi valorilor pe care te poţi bizui! 

Pe curând!