Pentru a finaliza recoltarea grâului în perioada optimă, într-un interval de 15 zile, se estimează că România ar avea nevoie de 40.000 de combine. Deocamdată, însă, fermierii din țara noastră au în dotare doar 25.000 de combine.
Din cele 25.000 de combine deținute de fermierii români aproape jumătate sunt într-o stare precară din punct de vedere tehnic, iar acest lucru nu face decât să îngreuneze şi mai mult lucrările. Dacă s-ar recolta în perioada optimă, pierderile ar fi minime, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu. „În agricultură, cea mai importantă lucrare din veriga tehnologică este recoltatul. Dacă nu reuşim să recoltăm într-un timp foarte scurt, pierderile sunt mult mai mari decât cele înregistrate cu celelalte lucrări din aşa zisul „butoiul lui Volnic”, unde fiecare doagă reprezintă o lucrare: arat, discuit, pregătirea patului germinativ, sămânţă, semănat, tratamente, îngrăşăminte etc. Degeaba luăm tractoare, remorci şi mijloace de transport performante, dacă nu avem utilajul cel mai important: combina. România dispune la ora actuală de numai 25.000 de combine, din care 14.700 sunt în stare bună şi foarte bună, dar în jur de 10.000 sunt într-o stare precară”, a precizat Botănoiu.
La nivel naţional, recoltatul se finalizează în 30 de zile
Potrivit lui Botănoiu, cele trei milioane de hectare însămânţate în toamnă, în special cu grâu, trebuie recoltate în circa 15 zile, însă, până în prezent, nu s-a reuşit niciodată finalizarea recoltatului în mai puţin de 30 de zile. „Niciodată nu am reuşit, cu 25.000 de combine, să finalizăm recoltatul grâului în 15 zile. Cele aproape 10.000 de combine aflate într-o stare precară necesită investiţii, pentru că asta înseamnă că se mai sparge un rulment, că au probleme cu lamele, că au nevoie de o curea, pe care nu o găsesc la timp şi toate acestea înseamnă o pierdere de timp. Mai vine şi o ploaie şi, depinzând foarte mult de zonă şi de transport, recoltatul culturilor de toamnă se duce undeva la 30 de zile, practic o perioadă dublă. De aceea ar trebui să mai adăugăm încă 10-15.000 de combine şi să avem în jur de 40.000 de combine. Aici se vede inteligenţa unei investiţii. Să ai suficiente combine ca să poţi lua cât mai repede grâul din câmp, în condiţii de calitate cât mai bune”, a subliniat secretarul de stat. Totodată, Botănoiu a estimat că orice ploaie căzută când grâul este la maturitate deplină duce la diminuarea cu 2% a conţinutului de gluten, așadar întârzierile duc la scăderea calității producției.