Un nou lăcaș de cult se înalță semeț în cartierul rezidențial Apusului din comuna Chiajna. De la sfințirea care a avut loc la începutul lunii, zeci de enoriași vin să se roage și să-și găsească liniștea sufletească la Parohia Roșu 2, din satul cu același nume, Roșu.
Pe 6 iulie, creștinii din cartierul rezidențial Apusului Chiajna, s-au bucurat de o zi specială. Ziua în care Casa Domnului din cartierul lor și-a deschis larg porțile și, sub oblăduirea preotului paroh Marius Gagea, și-a primit enoriașii într-o atmosferă de sărbătoare, de comuniune cu divinitatea. Încă de la primele ore ale zilei, au fost sfințite apele, iar micuții locului, costumați în straie populare, l-au întâmpinat pe Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, invitat de onoare la acest eveniment, cu pâine și sare, în semn de bun venit și recunoștință sfântă. Cu bunătatea lui sufletească, preotul paroh i-a primit cu deosebită cinste pe ctitorii Lucian și Elena Zmaranda, dar și pe toți ceilalți enoriași evlavioși, care au venit cu bucurie în suflet să ia binecuvântarea divină.
„În ziua de 5 iulie, la orele 18.00, s-a săvârșit Vecernia specială, premergătoare slujbei de sfințirea mare. Pe 6 iulie, la ora 08.00, s-a săvârșit slujba de sfințire a apei (aghiasma mică), iar la ora 08.00 a sosit Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, fiind întâmpinat de copiii îmbrăcați în costume populare cu pâine și sare. După 08.30, a început slujba de sfințire a bisericii, pe afară prin înconjurarea clădirii și prin ungerea pereților cu Sfântul și Marele Mir. În interior s-a sfințit Sfânta Masă prin spălare, ungerea cu Sfântul Mir și prin pecetluirea ei.
După ora 10.00, Preasfințitul Varlaam, împreună cu preoți și diaconi (aproximativ 20 de preoți veniți din zonă și din împrejurimi), au mers pentru săvârșirea Sf. Liturghii, pe scena special amenajată de către ctitorul Lucian Zmaranda. În cadrul Sfintei Liturghii, s-au săvârșit și două hirotonii, una de diacon și una de preot. Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a ținut un frumos cuvânt de mulțumire și binecuvântare a familiei Zmaranda Lucian și Elena. Apoi, s-a dat drumul credincioșilor să se închine prin Sfântul Altar”, ne-a spus preotul Marius Gagea, parohul Bisericii Acoperământul Maicii Domnului din Roșu.
Ctitorii, decorați
În semn de prețuire pentru dragostea față de biserică și pentru eforturile depuse în vederea ridicării lăcașului sfânt și ducerea la bun sfârșit a lucărilor de construcție și amenajare, ctitorii Lucian și Elena Zmaranda au fost premiați.
Ambii, au primit din partea Patriarhiei Române distincția Ordinul Sf. Împărați Constantin și mama sa, Elena, pentru mireni. Pictorul Gheorghe Albu, cel care s-a îngrijit ca lucrarea artistică să arate impecabil și să atingă cel mai înalt nivel, a primit Ordinul Sf. Dimitrie.
Masa frățească, împărțită cu enoriașii
La final, slujitorii lăcașului de cult au împărtășit cu mare bucurie agapa cu enoriașii care au asistat la slujba de sfințire a bisericii. Generozitatea și bogăția inimii l-au îndemnat pe ctitor să le ofere enoriașilor închinători, pachete cu alimente. Aproximativ 800 de pachete cu bunătăți au ajuns la credincioși, la finele slujbei.
Parohia, ridicată de o familie de creștini evlavioși
Locul sfânt în care astăzi își găsesc liniștea sufletească locuitorii din noul cartier rezidențial Apusului, Chiajna, a fost ridicat din bunăvoința unei familii de creștini. Familia Elena și Lucian Zmaranda, care a donat terenul, a construit biserica și a supravegheat atent lucrările de construcție. Piatra de temelie a fost pusă pe 1 septembrie 2012, iar lucrările au fost finalizate spre sfârșitul anului 2013. Pe 15 ianuarie, s-a început pictura bisericii, aceasta fiind executată în stilul bizantin. “Înfrumusețarea, clopotul, lumânărarul, panajul au fost realizate de către domnul Lucian Zmaranda. De asemenea, toate obiectele de cult – icoane, candelabru, sfeșnice mari și mobilierul bisericesc au fost donate prin bunăvoința ctitorului”, ne-a mai spus preotul paroh Marius Gagea, care în ziua sfințirii lăcașului a primit și distincția bisericească de Iconom (primirea de brâu roșu și de bederniță).
Preotul Marius Gagea, hirotonit la Mănăstirea Cristiana din Pipera
Până să devină duhovnicul localnicilor din cartierul nou al Chiajnei, preotul Marius Gagea a fost „doctorul de suflete” pentru mulți credincioși. Deși este foarte tânăr, preotul Marius Gagea a slujit în multe parohii. De loc este din Vrancea. A slujit la Sintești/Vidra, la Mănăstirea Cristiana din Pipera/București, unde a și fost ridicat la rangul de preot, la Parohia Izvorul Tămăduirii din Roșu, Chiajna.