Zile pline de dis­tracție, relaxare într-o oază de răcoare de la poalele munților, sau la malul mării, sunt doar câteva dintre bucuriile pe care ți le poate oferi anotimpul călduros. Însă, dacă nu acorzi o atenție deosebită stării de sănătate, zilele frumoase de vară ți-ar putea aduce și disconfort, nu doar destindere și bună dispoziție. Jurnalul de Ilfov îți prezintă 4 dintre afecțiunile cele mai frecvente în acest sezon!

Gripa sezonieră 

Gripa te poate afecta chiar și în plin sezon estival. Virusurile gripale circulă în aer și sunt ușor de contactat la ștrandurile, piscinele și în alte locuri de agrement, supraaglomerate în zilele caniculare. Iar manifestările bolii sunt chiar severe. Spre deosebire de o simplă răceală, o durere în gât, cauzată de consumul unei delicioase înghețate sau a sucurilor răcoritoare scoase de la frigider, gripa estivală este mult mai severă. Infecția debutează brusc, cu febră peste 38 de grade Celsius, frisoane, dureri articulare și musculare, tuse seacă și dureri în gât, care persistă aproape o lună de zile. Iar dacă ai o imunitate slabă, vei resimți mult mai intens manifestările bolii și le vei trata mai greu. Așadar, pentru durerile de gât trebuie să iei medicamente cu proprietăți dezinfectante, pentru scăderea febrei antitermice iar pentru nas, soluție nazală cu efect decongestionant. Poți să încerci să eviți astfel de probleme de sănătate introducând în alimentație fructe și legume de sezon, zarzavaturi și să faci o cură cu echinaceea.

Hipertensiunea arterială

O problemă serioasă, care se poate agrava pe timp de vară, este hipertensiunea arterială. Măsoară-ți tensiunea frecvent, iar dacă depășește valoarea normală pentru vârsta ta, ia măsuri. Este momentul să-ți schimbi stilul de viață. Începe prin a-ți adapta regimul alimentar la problema ta și renunță la sedentarism. Sau, la efortul fizic în exces, după caz. Nu pune multă sare în mâncare, nu consuma grăsimi, prăjeli, cafea și produse pe bază de cofeină. Dacă ești fumător, renunță la acest viciu. Nu ieși în aer liber între orele 10.00-17.00 iar dacă ești obligat să stai afară în acest interval, îmbracă-te adecvat (capul acoperit cu o pălărie de soare, haine largi și în culori deschise care nu atrag căldura). Nu uita să iei cu tine o sticlă cu apă. Dimineața și seara, pe răcoare, rezervă-ți cel puțin o jumătate de oră pentru plimbări în aer liber.

Dereglările menstruale

Dacă ești femeie, nu te expune prea mult la soare! Pe lângă riscul dezvoltării cancerului de piele, arsurilor și insolației, te-ai putea confrunta și cu tulburări de ciclu menstrual. Bronzul frumos, uniform obținut în doar câteva zile de stat la plajă, îți poate pune în pericol sănătatea ovarelor. Canicula poate afecta atât de puternic menstruația, încât poate provoca tulburări soldate uneori, cu sângerări abundente, dureri abdominale sau chiar întârzieri ale ciclului mentrual, de peste o lună de zile. De regulă, micile dereglări se rezolvă singure, dar când apar hemoragiile, durerile abdominale intense care nu cedează la tratamente specifice, sau orice alt tip de tulburare menstruală, e nevoie să mergi urgent la medic.

Insomnia 

Și tulburările de somn ți-ar putea deteriora confortul în vacanță. Căldura din cameră, schim­barea locului de dor­­mit atunci când pleci de acasă îți induc insomnia. Nu și dacă obișnuiești să iei ultima masă până-n ora 18.00 și să consumi zilnic, câte o cană de ceai de flori de tei, valeriană, roiniță sau mentă. Seara, plimbă-te în aer liber cel puțin 30 de minute.